Kako do dobrega rezultata na Ljubljanskem maratonu?

Nasveti tekača Mitje Krevsa pred Ljubljanskim maratonom

Do Ljubljanskega maratona nas loči le še nekaj dni. Kmalu bodo ljubljanske ulice ponovno preplavile množice tekačev. Mnogi bodo tekli na 10 kilometrov, veliko jih bo teklo na 21 kilometrov, nekaj manj pa tudi na 42 kilometrov. Kaj še lahko storite zadnjih nekaj dni pred dogodkom, da boste tekli čim bolje?

Nasveti pred Ljubljanskim maratonom

Kar se tiče treningov bi lahko rekel, da smo naredili, kar smo. Zadnji dnevi morajo biti namenjeni bolj počitku oziroma aktivnemu počitku in regeneraciji. To pa ne pomeni, da se morate povsem odpovedati teku in čas preživljati na kavču pred televizijo ali celo v postelji.

 

Priporočljivo je, da se v zadnjem tednu dvakrat podate na lahkotnejši tek (odvisno predvsem od tega, koliko ste trenirali pred tem).

 

Ta tek naj bo sproščen, brez večjih intenzivnosti, namenjen sprostitvi in ohranitvi občutka po teku. Če ste pred maratonom trenirali vsak dan, lahko naredite tudi več lahkotnih treningov.

 

Pridobite kilogram več

V zadnjem tednu morate posebno pozornost nameniti prehrani, saj je ta najbolj pomembna za tekače na 42 km, nekoliko manj pa tudi za tekače na 21 km, predvsem za tiste, ki pričakujete, da boste tekli dve uri. Sedaj je čas, da se napolnijo glikogenske zaloge, kar pa lahko naredite s povečano količino vnosa ogljikovih hidratov.

 

Uživajte predvsem testenine, in sicer toliko, da pridobite tudi kakšen kilogram več, ki ga boste porabili med tekmo. Ta dodatni kilogram vam bo pomagal predvsem v zaključnem delu, ko vam bo najtežje.

 

Za tekače na 10 kilometrov tovrstna prehrana ni potrebna. Vsem pa svetujem predvsem, da  ne eksperimentirate s kakšno novo hrano, ki je niste vajeni. 

 

Ne brez zajtrka in okrepčila

Na sam dan tekme poskrbite za lahek zajtrk, ki ne bo preveč obremenil želodca. Nikar se na tek ne podajate brez zajtrka. Med samo tekmo bo na posameznih postajah poskrbljeno tudi za osvežitev z vodo, napitki in visoko energetskimi prigrizki.

 

Predvsem tekačem na 21 in 42 kilometrov priporočam, da si vzamete nekaj sekund za okrepčilo, saj se drugače lahko zgodi, da v zaključnem delu izgubite še več sekund, obenem pa se pojavi tudi večja možnost krčev.

 

To še bolj velja za slabše pripravljene tekače. Za daljše teke (21km in 42km) je priporočljiv tudi gel med samo tekmo, vendar le pod pogojem, da ste ga poskusili že na treningu in ni imel stranskih učinkov na želodec oziroma prebavo.

 

Naj bo tek predvsem užitek

Zaključimo z nasvetom za sam tek. Začnite po svojih zmožnostih in glede na rezultate na treningih. Naj vas množica tekačev in navijačev ne ponese prehitro v prvih kilometrih. Vsem želim dober počitek do tekme, na tekmi pa obilo užitkov. Naj bo tek užitek in ne obremenitev zaradi časovnih ciljev. Rezultat bo prišel sam po sebi.

 

Morda vas zanima tudi, kako se pripravite na tek, da se izognete težavam s poškodbami.

 

Foto: STA, Daniel Novakovič

aktivno življenje, prosti čas, zdravje, preventiva, celovita zdravstvena obravnava, zdravstveno zavarovanje, nezgodno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.