Kako izbrati tekaške smuči

S primernimi tekaškimi smučmi bo tek na smučeh še lepši.

Tek na smučeh je odlična vadba za telo in sprostitev duha. Loti se ga lahko vsa družina, stroški zanj pa so bistveno nižji kot za marsikateri drug šport. Kaj še manjka za užitek v gibanju? Primerna, preudarno izbrana oprema. Da boste od teka imeli največ, preverite, kako izbrati ustrezne tekaške smuči.

Če šele vstopate v svet teka na smučeh, si boste verjetno že povsem na začetku zastavili vprašanje, kako izbrati tekaške smuči. Na voljo je veliko različnih modelov številnih znamk, zato se pred izbiro splača odgovoriti na nekaj osnovnih vprašanj. Tokrat nam je z nasveti pomagal Jure Puš iz Nordijskega centra Planica.

 

Tek v klasični ali drsalni tehniki?

Pri teku na smučeh uporabljamo klasično in drsalno tehniko. Klasična je starejša oziroma tradicionalna. Gibanje pri njej je bolj podobno hoji ali nordijski hoji, tečete pa po urejenih smučinah.

 

Ker je gibanje pri klasični tehniki bolj naravno in tako lažje usvojite prve korake, jo Jure Puš priporoča začetnikom.

 

Ko obvladate osnove, pa lahko preidete tudi na sodobnejšo, hitrejšo in danes tudi bolj razširjeno prosto ali drsalno tehniko (skating). Kot pove že ime, se pri njej gibljete podobno kot pri drsanju ali rolanju. V škarjastem položaju tečete na širših utrjenih terenih.

 

Smuči za tek v klasični tehniki

Te imajo narebreno drsno površino, ki omogoča lažje odrivanje tudi navkreber. »Na sredini takih smuči za rekreativce je del, ki je namenjen oprijemu. Ta je lahko nazobčan ali pa je uporabljena tehnologija, imenovana skin oziroma koža,« pojasnjuje eno najvidnejših razlik Jure Puš. Smuči za klasično tehniko imajo tudi večji lok oziroma so v sprednjem delu bolj ukrivljene.

 

Kaj je po mnenju nekdanjega uspešnega biatlonca Klemena Bauerja tako magičnega v teku na smučeh in kako se ga lotiti?

 

Smuči za drsalno tehniko

Te so po vsej površini gladke, njihov lok v sprednjem delu pa je manj izrazit. Vsekakor pa naj velja priporočilo, da začnite zlagoma. Ne precenjujte svojega znanja, za njegovo usvajanje si vzemite čas in ne prehitevajte.

 

Dolžina in trdota smuči

Osnovno pravilo pravi, da naj bodo smuči za klasično tehniko od 20 do 25 centimetrov daljše od vaše višine, smuči za drsalno tehniko pa od 10 do 15 centimetrov daljše.

 

Začetniki lahko izberete tudi nekoliko krajše smuči, kar olajša vaše ravnotežje, gibanje in koordinacijo na smučeh. Bo pa na ta račun nekoliko slabša drsnost,« pravi Puš.

 

Smuči se razlikujejo tudi po trdoti. Oznake soft, medium in hard vam povedo, katera je ustrezna za vas glede na vašo telesno težo. Primernost trdote smuči za razpon teže je zapisana tudi na smučki.

 

»Trdota je pomembna pri nakupu lastne opreme, ki jo boste uporabljali daljše obdobje. V izposojevalnicah smuči večinoma ni na izbiro toliko različnih možnosti, ampak za začetnika, ki se mora najprej naučiti tehnike, je vsaj na prvih tekih trdota smuči drugotnega pomena,« razlaga Puš.

 

Obvladajte tek na smučeh kot profesionalci

 

Spoznajte osnove teka na smučeh in opremo. O tem sta na digitalni delavnici v Triglav Labu govorila dobitnica olimpijske medalje in danes vodja panoge pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) Vesna Fabjan ter Mirko Verovšek, vodja komisije in demonstratorske vrste za nordijsko hojo in tek na smučeh pri Združenju učiteljev in trenerjev smučanja (ZUTS) Slovenije.

 

Pri izbiri smuči ne prehitevajte

Če vas bo tek na smučeh pritegnil tako kot številne druge in se boste tega športa lotili zagnano, boste potrebovali drugačne smuči kot tisti, ki jim bo malo gibanja na svežem zraku povsem dovolj.

 

»Kot v vseh športih imamo tudi pri teku različne stopnje kakovosti opreme. V grobem ločimo začetni, srednji in tekmovalni rang,« pravi Jure Puš.

 

Pri izbiri smuči ne prehitevajte in si ne izbirajte kar takoj opreme za profesionalce.

 

Kakovostne ali tekmovalne smuči imajo zelo dobro drsnost. Zato jih je težje nadzorovati oziroma je vzdrževanje ravnotežja na njih še zahtevnejše. To velja predvsem za drsalno tehniko.

 

Smuči pa se v okviru stopnje kakovosti razlikujejo tudi po modelih. Nekatere so stabilnejše od drugih, zato je ob nakupu smuči višjih rangov smiselno preizkusiti nekaj modelov.

 

Pozimi boste večkrat naleteli na dneve testiranja smuči, na katerih vam proizvajalci ali trgovci ponujajo možnost, da primerjate različne modele.

 

Tudi z nakupom ni treba hiteti. Če še nimate dobre predstave, kaj bi bilo primerno za vas, si opremo za prve teke na smučeh raje poskusite izposoditi. Ko ugotovite, kaj vam ustreza, pa kupite lastne smuči.

 

Če greste na počitnice v tujino ...

 

Smučarski tek ne sodi med nevarnejše športe. Se pa na zimskem dopustu – tu številni kombinirajo tek z alpskim smučanjem, sankanjem in drugimi aktivnostmi – lahko zgodi tudi kaj nepredvidenega in neželenega. Zato sklenite zavarovanje potovanj v tujino (tudi po spletu). S tem si zagotovite, da vas stroški odpravljanja posledic neljubih dogodkov finančno ne bodo preveč bremenili.

prosti čas, aktivno življenje, zdravje, zima
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.