Kako z najmlajšimi v hribe?

Planinarjenje z otroki je lahko zabavno, če se ga lotite na pravi način.

To se zdi na prvi pogled »misija nemogoče«, toda iz lastnih izkušenj vam povem, da utegne biti prav zabavno. O tem, kako otrokom približati planinarjenje, piše naš sodelavec Milan Gobec, član Planinskega društva Triglav. Pred začetkom dogodivščine morate skrbno izbrati hrib, na katerega se podajate, pot, po kateri boste hodili, pripraviti pijačo in hrano ter odgovore na vsa morebitna vprašanja vašega partnerja in otrok, ki vam jih bodo zastavili pred in med potjo.

Kaj pa če …

Kaj je treba upoštevati, da se pohod z najmlajšimi ne bo končal z mislijo »nikoli več«? Na začetku je treba odmisliti tisto »kaj pa če se umaže, zmoči, opraska, prehladi, ga piči komar in podobno ...« Vse to se seveda lahko zgodi in če bomo mislili samo na to, lahko zgolj pod posteljo čakamo na najhujše. Za tiste, ki vemo, da je koristno, da gredo otroci tudi skozi šolo opraskanja, umazanije do ušes, pika komarja ali dveh, pa lahko to vzamemo le kot popolnoma normalno pot spoznavanja narave v vsej svoji lepoti.

 

Sto korakov sam, sto korakov v nahrbtniku

Najlepši in najučinkovitejši način, kako otroke pripraviti na pot v hribe, je lasten zgled. To pomeni, da vzamemo otroka v nižje hribe takoj, ko shodi. Presenečeni bomo, kako so otroci že pri dveh letih sposobni narediti približno polurni sprehod na bližnji hrib. Smiselno je, da vzamemo s seboj nahrbtnik, v katerega ga posadimo, ko se utrudi, in ga v njem nosimo kot kralja na prestolu. Taka hoja je koristna tudi za očete, seveda tudi za mamice, saj jim močno okrepi hrbtne mišice. Ko boste dali otroka v nahrbtnik, vam svetujem, da mu v bližnjem grmu utrgate vejo, s katero bo poskušal doseči ovire ob poti. Boste videli, prav zabavno bo! Ampak otroci kmalu opazijo, da je zabavneje, da se »peljejo na kameli« v nahrbtniku, kot da bi šli peš. In kaj potem storiti? Po mojih izkušnjah vam predlagam slednji argument: »V redu, te bom nesel sto korakov, da se odpočiješ, potem pa greš sto korakov sam, pa te spet sto korakov nesem, potem pa spet sto korakov sam. Sva zmenjena?«

 

V vsakem je nekaj otroka

Zelo pomembno je, da težavnost vzpona prilagodimo udeležencem. Pri najmlajših to pomeni, da je cilj pot in ne vrh. Na poti se je treba preleviti v otroka – skakati za metulji, metati kamenje v vodo, pregledati, če se v kaki luknji ne skriva jež ali jazbec, plezati po drevesih, se igrati skrivalnice in se skrivati za drevesi, najti izgubljeni zaklad v obliki čokoladice, ki jih pustijo dobre vile za tiste, ki dosežejo vrh, se povaljati po travi in z bilko izbezati iz luknje črička ipd. Pot bo zabavnejša, če se v hribe odpravita dve družini s približno enako starimi otroki, ki naj imajo skupno nalogo, pri kateri morajo sodelovati.

 

Animacija je pri hoji v hrib z otroki bistvenega pomena in ko boste enkrat to zmogli, ste na dobri poti, da se vzpon konča z zadovoljstvom vseh udeležencev. Seveda, poleg vseh ostalih stvari, ki jih moramo predhodno postoriti: preveriti vreme, vzeti prigrizek, pokrivalo in steklenico navadne vode. Da, prav ste prebrali navadne vode, ne gazirane, sladkane, izotonične in podobnih. In se dogovoriti: tale voda je vse, kar imaš do vrha. Prigrizek ? Da. Vendar res prigrizek, ne pa sladkorja v tisočerih oblikah in barvah.

 

Oglejte si posnetek webinarja

Želite več nasvetov, kako z otroki v hribe, da bo varno in zanimivo?

 

Svoje izkušnje in nasvete sta na webinarju delila navdušena gornika in starša Betka Šuhel Mikolič, pobudnica projekta Od vzhoda do vzhoda, ter Uroš Kuzman, stand up komik in matematik. S strokovnimi nasveti za varno hojo v hribe z otroki pa je njune zgodbe dopolnil Gregor Hvalc, dr. med., zdravnik reševalec letalec pri Gorski reševalni zvezi Slovenije.

 

Posnetek webinarja je brezplačen in na voljo vsem, ki vas zanima ta tematika in želite tudi v prihodnje prejemati e-novičnike in biti obveščeni o koristnih vsebinah ter produktih in storitvah Zavarovalnice Triglav, namenjenih staršem.

 

Za ogled posnetka vpišite svoje podatke in poslali vam ga bomo na vaš elektronski naslov.

 

* Seznanjen/-a sem, da me Zavarovalnica Triglav, d.d., lahko obvešča o meni prilagojenih ponudbah svojih produktov in storitev, ki so namenjene staršem, preko navedenega elektronskega naslova. Več informacij   Obveščanje izvaja Zavarovalnica Triglav za trženje svojih produktov in storitev. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene vašim potrebam, zahtevam in interesom. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o ponudbah, storitvah in novostih Zavarovalnice Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarja z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami. S tem privoljenjem se bomo lahko tudi skupaj dogovorili za obisk našega zastopnika, ki vam bo predstavil navedene ponudbe. .
* obvezno polje

 

POMEMBNO

Zavarovalnica bo vaše osebne podatke, ki jih podate ob oddaji obrazca, obdelovala za namen obveščanja o koristnih vsebinah, produktih in storitvah Zavarovalnice Triglav, d.d., namenjenih staršem, do preklica privolitve z vaše strani. Kadarkoli lahko začasno ali trajno prekličete svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za trženjske namene ali ugovarjate obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje, oz. zahtevate dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave ali izbris osebnih podatkov s pisno zahtevo, poslano na naslov: Zavarovalnica Triglav, d.d., Miklošičeva cesta 19, 1000 Ljubljana, ali info@triglav.si ali s pomočjo spletnega obrazca, dostopnega na spletnih straneh Zavarovalnice Triglav na triglav.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica. Pravico imate vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če menite, da se vaši osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Pooblaščeno osebo za varstvo podatkov v Zavarovalnici Triglav lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglav.si. Več informacij o varstvu osebnih podatkov v Zavarovalnici Triglav si lahko preberete v Politiki zasebnosti, objavljeni na spletnih straneh Zavarovalnice Triglav na triglav.si.

 

Kaj imaš pa ti v nahrbtniku?

In še nekaj je pomembno: otroke je smiselno naučiti, da sami nosijo svoj nahrbtnik. Ko so manjši majhnega, v katerega naj dajo poleg vode in prigrizka tudi svojo najljubšo igračo, ko so malo večji, malo večjega, v katerega naj dajo tudi vetrovko s kapuco. In svetujem vam, da jih pred odhodom vprašate: »Ali misliš, da si že dovolj velik, da sam nosiš svoj nahrbtnik?« Če niso odgovorili pritrdilno, je smiselno poudariti: dovolj si že velik in močan, da lahko sam nosiš nahrbtnik.

 

Po zaključku dogodivščine preverite, ali ima kdo dodatnega gosta – klopa. Ga ima? Samo brez panike. Nežno ga primite s pinceto in ga zavrtite v obratni smeri urinega kazalca. Običajno popustijo. To, da kdo od udeležencev prinese nazaj klopa, je povsem običajno. Jaz sem jih pri mojih dveh otrocih vsako leto odstranil približno dva do tri na sezono. Brez posledic. Pa imejte v mislih, da je sreča na strani pogumnih. Srečno pot!

 

Z otroki pa se lahko greste tudi igre, kdo prvi najde markacijo. Ali veste, katere planinske poti pa so primerne za otroke? Berite dalje.

 

Preden pa se z otroki podate na zabavno dogodivščino, svetujemo, da sklenete nezgodno zavarovanje otrok in tako poskrbite za vse tiste nepredvidljive trenutke. S sklenitvijo preko spleta prejmete kar 10 % popusta.

prosti čas, pohodništvo, aktivno življenje, družina, otroci, očistimo gore