Kam in kako z otroki v hribe pozimi

Nasveti za starše, da bo na zimskem pohodu v hribe z otroki pozimi varno in zanimivo.

Poleg sankanja, smučanja in vseh ostalih aktivnosti na snegu, lahko z otroki kakšno soboto, nedeljo ali zimske počitnice preživite na pravem zimskem pohodu v hribe. Kam se lahko odpravite in kako? Nasvete smo pripravili v sodelovanju z Zavodom za varstvo pred snežnimi plazovi.

Kaj zmorejo otroci?

Najprej si zastavite vprašanje, kaj zmorete vi. Pomembno je, še posebej pozimi, da ne precenjujete svojih sposobnosti in ne podcenjujete narave. Pozimi je gibanje v gorah še bolj tvegano, predvsem zaradi snega (v visokogorju tudi zaradi snežnih plazov), poledenelih poti, nizkih temperatur, spremenljivih vremenskih razmer in krajšega dneva.

 

Zato je v pomoč, če se pozimi podate na turo, ki ste jo pred tem že prehodili v kopnih razmerah. Tako poznate posebnosti posameznih območij, ki pozimi, ko so prekrita s snegom, lahko postanejo zahtevnejša in nepredvidljiva.

 

Ko gredo z vami otroci, morate ravnati še bolj samozaščitno. Visokogorje za otroke pozimi ni primerno.

 

Izbrati morate cilje, ki so prilagojeni njihovi fizični in psihični pripravljenosti. Upoštevati morate še naslednja dejstva:

 

 • V snegu se otroci še bolj utrudijo.
 • Nizke temperature povzročijo, da so hitreje lačni, žejni in jim zmanjkuje energije.
 • Cilj je šele pol poti. Zaključek vašega pohoda pa je na izhodišču.
 •  

  Starši najbolje poznate svoje otroke. Če v gore zahajate tudi v poletnem času, potem veste, koliko zmorejo vaši otroci in povečini že imajo nekaj več fizične pripravljenosti.

   

  Na začetku zimske sezone oziroma za prve izlete izbirajte krajše in lažje cilje ne glede na starost otrok. Ko se boste vi in otroci navadili na drugačno hojo in razmere, pa lahko ture podaljšujete.

   

  Vsekakor si morate za pot v gore z otroki vzeti več časa. Nič hudega pa ne bo, če cilja ne boste dosegli in boste morali na pol poti obrniti. Saj veste, da je varnost na prvem mestu.

   

  Če hoje v gore pozimi niste dovolj vešči, si na začetku zagotovite pomoč licenciranih planinskih in gorskih vodnikov, ki vas bodo poučili o varnem gibanju v zahtevnejših razmerah ter vas hkrati varno pripeljali na cilj in nazaj. Zelo dobrodošel je tudi obisk tečajev varnega gibanja v gorah pozimi.

   

  Primerne zimske ture za družine

  Da se bo lažje znajti, katere smeri in ture so tudi pozimi primerne in varne za obisk z otroki, Zavod za varstvo pred snežnimi plazovi priporoča naslednje cilje:

   

  • Zelenica ali Koča pri izviru Završnice,
  • Dobrča ali Kriška gora,
  • Kofce in taborniški dom na Šiji,
  • Planine na Pokljuki,
  • Blejska koča,
  • Peč (Tromeja),
  • Višarje,
  • Dom na Komni,
  • vrhovi nad Soriško planino - Lajnar, Slatnar, Možic
  • Blegoš.

   

  Za mlajše otroke so primerni tudi izleti, ki smo ji zbrali v članku 5 idej za družinske izlete. Zanje pa pride v poštev tudi sankanje. Naučite jih pravil varnega sankanja s Kužem Pazijem.

   

  In najbolj pomembno: Pred vsako turo ali izletom preverite vremensko napoved in nevarnosti proženja snežnih plazov za območje, kamor greste. Na voljo vam je aplikacija Triglav Vreme, kjer podatke zagotavlja Agencija RS za okolje, oziroma na spletne strani Agencije RS za okolje, ki izdaja tudi plazovni bilten, za območje Občine Tržič pa na spletno stran Zavoda za varstvo pred snežnimi plazovi.

   

  Katero opremo za v gore je treba vzeti s seboj?

  Nujne opreme za obisk gora v zimskem času je kar veliko in je seveda odvisna od dolžine pohoda in zahtevnosti. Naj jo naštejemo:

   

 • nepremočljiva obutev in zelo topla večplastna oblačila, ki bo dobro ščitila pred mrazom, mokroto in vetrom,
 • rezervna oblačila: rokavice, nogavice, kapa,
 • topel napitek (čaj v termovki) in kakšen prigrizek oziroma malica: energijska ploščica, čokolada, sendvič,
 • očala (sončna ali smučarska),
 • palice z večjimi obročki za lažjo hojo v snegu,
 • manjša prva pomoč (npr. obliži, zaščitna folija), večji paket prve pomoči boste seveda imeli v nahrbtniku starši,
 • čelna svetilka (pozimi je dan krajši in lahko nas preseneti tema, predvsem ob povratku)
 • če se boste odpravili višje, na zahtevnejše zimske ture, pa obvezno tudi dereze, cepin, čelada in lavinski trojček.
 •  

  Opremo morate znati tudi uporabljati, predvsem dereze, cepin in lavinski trojček. Za pravilno uporabo te opreme priporočamo, da se udeležite tečajev, ki jih organizirajo planinska društva in druge organizacije, ki so za to strokovno usposobljene.

   

  Na turo se pripravite skupaj

  Sama priprava na turo naj poteka v veselem vzdušju. Doma skupaj pripravite nahrbtnik, vanj pravilno zložite rezervna oblačila, pijačo in malico. Otroka seznanite s potjo in mu povejte, kaj zanimivega ga čaka med potjo ali turo.

   

  Med pripravo na turo otrokom pokažite tudi zemljevid planinske poti, kamor greste in planinsko kočo, kamor ste namenjeni. Naj ima vsaka tura tudi cilj, ki je nekje v koči, da se lahko ogrejete in posušite oblačila.

   

  Nasveti za med potjo

  Med potjo skupaj z otroki opazujte naravo, iščite in prepoznavajte sledi divjih živali v snegu, iščite markacije.

   

  Aktivnosti v naravi so najboljši način za preživljanje časa z otroki, saj se ob tem učijo, premagujejo izzive in se telesno razgibajo. Ste z otroki že poskusili feratanje?

   

  Tura za otroke naj ne bo predolga in prenaporna, saj morajo imeti med potjo tudi čas za igro in počitek. Med počitkom lahko opazujete sneg in jim pokažite snežne kristale zelo od blizu. Lahko si pomagate tudi s fotografiranjem.

   

  Priporočljivo je, da je na turi skupaj več otrok, saj se tako zamotijo in igrajo med potjo. Poti v zimskem času so zahtevnejše, lahko pa tudi zanimivejše. Pri sami orientaciji pa morate biti bolj pozorni, saj je veliko markacij prekritih s snegom.

   

  Odlično je, če lahko otroci pridobijo čim več gibalnih izkušenj, najbolje v naravi. Pri gibanju v naravi, gre kljub previdnosti, lahko kaj narobe. Finančne posledice nezgode lahko omili Nezgodno zavarovanje, ki poleg težjih poškodb krije tudi lažje poškodbe brez trajnih posledic.

  očistimo gore, preventiva, zdravje, pohodništvo, aktivno življenje, družina, otroci
  Ne zamudite ničesar!

  Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.