Vsi hočejo v hribe! 5 idej za družinske izlete

Izbrali smo pet predlogov izletov v hribe primernih za vso družino.

Kakšen odnos do pohodništva, narave in hribov bo otrok razvil, je v veliki meri odvisno od staršev. Za otroka je potreba po gibanju naravna, vse kar morate narediti vi, je, da jo spodbujate. Lep prost dan tako kliče po gibanju na prostem in v Sloveniji je izbire še preveč. Zato smo ob pomoči članov skupnosti Očistimo naše gore za vas izbrali pet izletov v hribe, ki so primerni za vso družino.

Peč Tromeja

 

Peč oziroma tudi Tromeja se nahaja na stičišču treh narodov in kar štirih jezikov, slovenskega, furlanskega, italijanskega in nemškega. Zaradi tega je bila uvrščena v mednarodno verigo spomenikov posvečenih miru. Na poti, ki je primerna za otroke stare od 3. leta, boste hodili ob meji z Italijo in jo večkrat prečkali. Na vrhu vas bo pričakal spomenik prijateljstva med narodi, ograda s konji in razgled na Ziljsko dolino s širokim Dobračem.

 

Špičasti vrh

 

Če gledate na Špičasti vrh iz Zadloškega polja, ga zlahka spregledate. Je neizrazit, poraščen z gozdom in naključni obiskovalec, željan hoje, bi zlahka izbral katerega od sosednjih vrhov. Toda obiskati ga je vredno zaradi razglednega stolpa, ki vam ob lepem vremenu omogoča čudovite razglede. Vrh osvojite v dobri uri in pol in potem lahko uživate v pogledu na Tržaški zaliv, Julijske Alpe in večji del osrednje Slovenije.

 

Štefanja gora

 

Štefanja gora je že od nekdaj priljubljen vrh. Na njem se nahaja cerkvica Svetega Štefana, katere predhodnica je bila postavljena v daljnem 12. stoletju. Razlogi za veliko obiskanost hriba nad Adergasom so danes verjetno drugačni kot nekoč, ampak rezultat, to je dobro počutje, je isti. Kako do vrha?

 

Slatnik

 

Slatnik se nahaja na travnati planoti nad Soriško planino. Pot, ki je občasno bolj strma, zlasti med spustom, je primerna za otroke, stare od 4 do5 let.  Bo pa zagotovo pritegnila pozornost celotne družine, saj vas bo vodila mimo vojašnice in številnih bunkerjev nekoč utrjene meje med staro Jugoslavijo in Italijo. Previdno si jih lahko ogledate. Podrobno o poti.

 

Planina v Lazu

 

Planina v Lazu se nahaja visoko v gorah in je kar s treh strani obdana z dvatisočaki. Otroke bo navdušila pravljična prvobitnost planine s številnimi pastirskimi kočami in veseli bodo, da so se potrudili priti do cilja. Tu se je čas ustavil. Ko govorimo o preteklosti te planine, lahko le rečemo: "Nekoč pred davnimi časi ...". Berite dalje.

.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

aktivno življenje, pohodništvo, prosti čas, očistimo gore, očistimo gore