Kam na družinski kolesarski izlet po Sloveniji?

Predlogi kolesarskih poti za družine.

Poletje je tukaj in z otroki boste uživali v poletnih počitnicah. Kako si jih popestriti, če nameravate ostati v Sloveniji in počitnice preživljati blizu doma? Odpravite se na družinsko kolesarjenje. Preden začnete poganjati pedale, pa preverite nekaj predlogov kolesarskih izletov, ki so primerni za družine.

Kolesarski izleti z družino so vsekakor priložnost za kvalitetno preživljanje prostega časa. Vsak izlet pa pomeni tudi predpriprave.

 

Če z družino pogosto kolesarite, ne pozabite skleniti zavarovanja mikro mobilnosti, ki prikladno vključuje tudi e-kolesa, e-skiroje in ostala mikro prevozna sredstva. Če ste pred sklenitvijo ali podaljšanjem avtomobilskega zavarovanja, pa izkoristite prednosti AvtoMobilnega zavarovanja. V akciji lahko zelo ugodno sklenete zavarovanje odgovornosti in asistence za kolesarje.

 

Kam se torej odpraviti na družinsko kolesarjenje?

Na Nanos s kolesom

Nanos je visoka kraška planota z urejenimi potmi za avtomobile, pešce in kolesarje. Kolesarski izlet na Nanos je primeren tako za odrasle kot tudi za otroke. Na poti do vrha je kar nekaj parkirišč, kjer lahko pustite avto in se naprej odpravite s kolesom. Na vrhu se lahko ustavite v Vojkovi koči, kjer se lahko tudi dobro okrepčate.

 

Med kolesarjenjem po utrjenih travniških poteh boste uživali ob čudovitih razgledih planote Nanos. Na kolesarski izlet se je s hčerko odpravil tudi Saša Kapetanović. Njegovo pot si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

 

 

Izvir reke Krke s kolesom

Pot do izvira reke Krke, ki ji pravijo tudi reka ljubezni, je odlična destinacija, kamor se lahko odpravite z družino. Po asfaltiranih in makadamskih poteh se lahko odpravite s kolesi, skiroji ali otroškim vozičkom. Kolesarski izlet do izvira lahko začnete na parkirišču pri vaški cerkvi v naselju Krka, kjer greste levo in nadaljujete mimo izvira Poltarice, ki je prvi pritok reke Krke. Pot vas bo nato vodila proti koncu vasi, kjer bo zavila levo, table pa vas bodo tam usmerile proti izviru Krke. Po poti vas bo osupnil tudi pogled na srednjeveški grad Vrhkrka in Kraška jama nad izvirom, ki jo lahko tudi obiščete. Pot do izvira ni zahtevna in traja s kolesom slabo uro.

 

Odkrijte Goriška brda s kolesom

V Goriških brdih je veliko možnosti za kolesarjenje z družino. Kolesarjenje po asfaltiranih cestnih poteh spremljajo prekrasni pogledi na urejene vinograde in sadovnjake. Izlet lahko začnete na Šmartnem in nadaljujete pot proti razglednemu stolpu Gonjače.

 

S kolesi se lahko odpeljete skozi Medano, kjer si lahko ogledate vilo Polže. Možnosti za izlete v Goriških brdih je veliko, zato si lahko kolesarske izlete prilagodite sami po svojih zmožnosti in željah.

 

Šmartno v Goriških brdih.

 

Kolesarski izlet po Kranjski Gori

Začnete ga lahko v Mojstrani z ogledom Slovenskega planinskega muzeja. Ko zaključite z ogledom, lahko s kolesi nadaljujete mimo smučišča Vitranc, ki je prizorišče svetovnega smučarskega pokala.

 

Nato se odpravite naprej proti nordijskemu centru Planica. Ogledate si lahko planiško velikanko in ostale skakalnice, Nordijski center in se spustite po ziplinu, ki je v mesecu juniju odprt le za vikend, v juliju in avgustu pa vsak dan.

 

Nato nadaljujte pot proti jezeru Jasna in si ohladite noge v kristalno čisti vodi potoka Pišnica.

 

 

Če boste kolesa naložili v ali na avtomobil, je pomembno, da jih dobro pritrdite in ustrezno prilagodite tudi vožnjo. Ključne stvari, ki jih morate poznati za varno vožnjo, smo strnili tudi v članku 10 praktičnih nasvetov za varen in udoben prevoz koles.

aktivno življenje, prosti čas, zdravje, kolesarjenje, dopust, zavarovanje koles in kolesarjev, zavarovanje mikromobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.