Ideja za izlet: Konj s Kraljevega hriba

Konj je izvrsten razglednik.

Na Konju vam bo najprej padla v oči njegova severna stena, ki se prepadno in skoraj navpično spušča v dolino Kamniške Bele. Konj je izvrsten razglednik. Z njega se vidi večina najvišjih Kamniško-Savinjskih vrhov. Opisana pot na goro je nezahtevna in vas vodi preko planine Dol.

Zanimivosti

Konj je izvrsten razglednik. Z njega se vidi večina najvišjih Kamniško-Savinjskih vrhov. Povsem blizu je Lučki Dedec ter sosednji vrhovi Velika Zelenica in Veliki vrh. Planjava in Brana sta kot na dlani, proti zahodu se lepo vidi Kalški greben, proti vzhodu Veliki Rogatec in Lepenatka. Proti jugu se odpira prostrana Velika planina ter Savska ravan s hribovji, ki jo obdajajo. 

 

Vam je všeč pohajanje po planinah? Vabita tudi Mala planina ne Veliki planini in Lepenatka

 

 

 

Zahtevnost in oprema

Opisana pot na goro je nezahtevna in vas vodi preko planine Dol. Tura bi zato morala biti označena kot lahka, a ljubitelji slovenskih hribov se bomo na Konju težko uprli čaru krožnih poti in se bomo proti izhodišču z gore spustili preko Presedljaja.

 

Če se vrnete na izhodišče po isti poti, kot ste se na vrh Konja povzpeli, je pot označena kot lahka in nezahtevna. Druga možnost je sestop preko Presedljaja, ki pa je označena kot zelo zahtevna pot.

 

Ta severna smer je zelo zahtevna, strma, izpostavljena, a tudi dobro varovana. Zaradi nje je tura označena kot zelo zahtevna. Na pot se podate le s popolno planinsko opremo. Če se na izhodišče vračate po opisani poti vzpona, torej preko planine Dol, je celotna pot nezahtevna. 


Ko ste enkrat na Konju, če imate dovolj moči in volje in vas vreme ali tema ne preganjata, vsekakor naredite še ovinek do sosednjega Rzenika, ki je od Konja oddaljen morda 15 minut lahke hoje. 

 

 

 

Višina in čas

Višina: 1803 m.
Višina izhodišča: 540 m.
Višinska razlika: 1263 m.
Časi: Kraljev hrib–Konj: 3 ure 30 minut.

 

Kako do izhodišča

Zapeljete se preko Kamnika, kjer se držite smeri za Veliko planino in Kamniško Bistrico. V Stahovici na križišču zavijete levo proti Kamniški Bistrici in Veliki planini, naravnost gre cesta proti Gornjemu Gradu. Te ceste se držite nekaj kilometrov vse do velikega parkirišča na Kraljevem hribu. Nahaja se na desni strani ceste. Levo se nahaja avtokamp in spodnja postaja žičnice za Veliko planino.

 

Vzpon

Ob robu parkirišča, kjer ste parkirali, boste opazili planinsko oznako za Dol (2 uri) in Veliko planino (3 ure 15 minut). Zavijete na makadamsko cesto, ki vodi ob parkirišču v gozd v smeri planinskega smerokaza. Po dobri minuti hoje vas naslednji planinski smerokaz usmeri levo na pešpot, ki vodi v gozd. Ozka, a dobro nadelana pešpot vas višje vodi preko kolovoza. 


Kmalu pridete na široko makadamsko cesto, kjer nadaljujemo levo, a že po dobri minuti hoje vas planinski smerokaz usmeri desno na gozdarski kolovoz, ki se hitro prelevi v pešpot. Pot se v dolgih okljukih pretežno zmerno strmo vzpenja v gozdnato pobočje. Višje greste mimo visokih previsnih sten z več manjšimi spodmoli. Nad stenami vas pot vodi skozi krajšo grapo in nato naprej v okljukih v pobočje. 

 

 


Teren se kmalu ponovno zoža v ozko grapo s stenami na desni strani. Tu vzpon poteka v kratkih in precej strmih okljukih. Pot nato zavije levo iz grape in se položi. V nadaljevanju po krajšem bolj strmem vzponu pridete na slab gozdarski kolovoz, kjer nadaljujete levo. Že po nekaj 10 metrih hoje pridete do makadamske ceste, kjer nadaljujete desno. Po dobrih dveh minutah hoje pridete na začetek planine Dol. 


Še naprej se držite makadamske ceste, ki vas vodi skozi slikovito planino v dolini med pobočji Rzenika, Konja in Velike planine. Že proti koncu planine boste na drevesu na levi strani opazili več planinskih smerokazov. Držite se tistega, ki vas usmerja levo proti gori Konj (1 ure 15 minut), desno Velika planina (1 ura 15 minut). 


Prečkate pašnik, za katerim se pričnete dokaj hitro vzpenjati v strmo pobočje pretežno iglastega gozda. Pot je slabo markirana in nadelana, zato ste med hojo pozorni, da ne zaidete in si po nepotrebnem ne podaljšujete hoje. Višje, ko postane teren kamnit, postane pot bolj vidna, še vedno pa pogrešamo več markacij. 


Ko se pričnejo smreke in macesni mešati z ruševjem, hitro pridete do planine Rzenik. Pot vas vodi mimo Mlakarjeve bajte in naprej preko planine skozi ruševje. V nadaljevanju greste mimo razpotja za Rzenik levo, kjer nadaljujete naravnost. Pešpot vas skozi ruševje pripelje na vrh Konja, ki ni več daleč.

 

 

Sestop

Nadaljujete naprej preko vrha Konja. Že takoj se kratko spustite po lesenih stopnicah, nato pa se povzpnete na vrh ozkega grebena, oziroma predvrh Konja, kjer je pot varovana z jeklenico. Sledi navpičen spust, ki je dobro varovan z jeklenico, tudi oprijema je dovolj. Sledi manj strm, a še vedno izpostavljen spust, varovan z jeklenico. 


Nato greste po vrhu ozkega, prav tako z jeklenico varovanega grebena. Sledi mu tretji najtežji navpičen spust, ki je varovan z jeklenico in klini. Pot je zelo izpostavljena, a dobro varovana. Potem se kratko vzpnete ob steni, prav tako varovani z jeklenico. 


Pot vas vodi vrh ozkega in z obeh strani prepadnega grebena, ki se spušča proti Presedljaju. Sledi manj strm, a še vedno zelo zahteven predel, kjer si večinoma pomagate z rokami. 


Posamezni predeli poti so na tem odseku varovani z jeklenico ali klini. Sledi prečenje strmih, z ruševjem poraslih pobočij. Tu je spust zmeren, pot pa lahka. Hitro pridete do predela, kjer postane spust spet zahteven, pot pa gruščnata. Paziti se morate zdrsa. 


Spustite se v grapo pod visoko skalo, kjer prečkate majhno melišče, za katerim sledi še nekaj minut lahkega spusta do sedla Presedljaj, ki ga že vidite pred sabo. Tudi ta predel je gruščnat, a lahek. Markacije so slabo vidne, jeklenice nad meliščem pa potrgane. 


Na Presedljaju zavijete levo proti Kamniški Bistrici (2 ure 15 minut), desno Korošica (2 uri). Ozka, a dobro nadelana pešpot se sorazmerno hitro spušča skozi gosto podrastje grmičevja, ruševja in nizkega mešanega drevja. Nižje, v pretežno listnatem gozdu se pešpot razširi, spust pa je še vedno hiter. 

 

V nadaljevanju dvakrat prečkate hudourniško strugo. Poti se držite kar nekaj časa vse do makadamske ceste, kjer se nahaja razpotje za slap Orglice desno. Tu nadaljujete levo. Te poti se sedaj držite vso do asfaltirane ceste, ki gre do Kamniške Bistrice. Nekaj minut pred cesto prečkate širok potok. Na cesti zavijete levo in približno po 2 kilometrih hoje pridete do izhodišča. 

 

Opis poti in fotografije: V naravi.

 

 

Bi radi več predlogov za izlete? Tukaj lahko najdete predloge tako zahtevnih kot manj zahtevnih, družinskih ali bolj adrenalinskih opisov poti, in to z vseh koncev Slovenije. S sogovorniki iz Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije pa smo pripravili tudi upoštevanja vredne nasvete za varno pot v gore. 

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje