Novi koronavirus in zavarovanje odpovedi turističnih potovanj

Odgovarjamo na vprašanja o odpovedi turističnih potovanj zaradi epidemije.

Načrtujete potovanje na Kitajsko v času, ko ga Svetovna zdravstvena organizacija odsvetuje zaradi epidemije novega koronavirusa? Ste za to pot sklenili zavarovanje odpovedi turističnih potovanj in razmišljate, ali ste upravičeni do zavarovalnine, če se za potovanje ne odločite? Pojasnjujemo, kaj morate vedeti.

Zavarovanje odpovedi turističnih potovanj vključuje nevarnost epidemije

Poglejmo naprej na splošno. Zavarovanje odpovedi turističnih potovanj ste sklenili, ker vas je verjetno skrbelo, kako bo z vam in vašim zdravjem, ali boste dovolj zdravi, da greste lahko na pot. Malokdo je lahko predvidel scenarij, ki se trenutno odvija na Kitajskem z epidemijo koronavirusa. Strah, da lahko zbolite, je upravičen.

 

Kaj o samem virusu morate vedeti? NIJZ odgovarja na najpogostejša vprašanja.

 

A zavarovalnice se zavedamo, da tovrstne nevarnosti obstajajo, zato B paket zavarovanja odpovedi turističnih potovanj vključuje kritje nevarnosti epidemije, pandemije ali ogrožene varnosti na območju potovanja.

 

Pogoji za uveljavljanje kritja odpovedi zaradi epidemije …

Za uveljavljanje tega kritja morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:

  • Potovanje mora odsvetovati Svetovna zdravstvena organizacija ali naše Ministrstvo za zunanje zadeve.
  • Zavarovanje morate skleniti preden se je virus na območju potovanja razvil že v takšni meri, da lahko govorimo o ogroženi varnosti tega območja.
  • Potovanje, ki ga želite odpovedati, mora biti načrtovano v času trajanja opozorila. 

 

Torej, ali lahko odpovem potovanje na Kitajsko zaradi novega koronavirusa in dobim zavarovalnino?

Glede na zgoraj zapisano, je odgovor da, lahko dobite povrnjene stroške, vendar le, če imate:

  • Sklenjen B paket zavarovanja odpovedi turističnih potovanj.
  • Ste zavarovanje sklenili pred 28. januarjem 2020, ko so na spletni strani Ministrstva za Zunanje zadeve objavili opozorilo, da so nenujna potovanja na Kitajsko odsvetovana.
  • Na Kitajsko potujete v času, ko velja opozorilo.

 

Kako je, če grem na potovanje na Kitajsko s turistično agencijo, mi bodo povrnjeni nastali stroški? 

Odgovor je enak prejšnjemu. Stroški vam bodo povrnjeni, če so izpolnjeni zgoraj omenjeni pogoji. 

 

Kako je s kritji, če imam sklenjeno zavarovanje odpovedi večkratnih potovanj v tujino?

Če imate sklenjeno zavarovanje odpovedi večkratnih potovanj v tujino, ki se ga lahko sklene v okviru zavarovanj potovanj v tujino, tega kritja nimate, zato ga tudi v nadaljevanju članka ne bomo več omenjali.

 

Kaj pa, če na Kitajsko potujem to poletje?

Če imate potovanje predvideno denimo julija in ga odpoveste že sedaj, vam stroške povrnemo le, če bo potovanje julija še vedno odsvetovano. Za tovrstne primere vam svetujemo, da z odpovedjo počakate.

 

Potujem v Singapur, kjer je tudi nekaj primerov te bolezni, lahko potovanje odpovem in dobim zavarovalnino?

Kot smo že zapisali, lahko kritje odpovedi turističnih potovanj zaradi epidemije ali pandemije uveljavljate le, če je za državo, kamor potujete, pa naj bo to Singapur ali katerakoli druga država, izdano in veljavno opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije ali Ministrstva za zunanje zadeve. Če to opozorilo ni izdano, zavarovalnica nastalih stroškov ne bo povrnila.

 

Kako je, če letalska družba odpove let zaradi epidemije v državi, kamor leti?

V takem primeru vam za povrnitev stroškov svetujemo, da se najprej obrnete na letalsko družbo, ki je let odpovedala, morebitno razliko nastalih stroškov potovanja, če je let odpovedan zaradi epidemije, ki jo je razglasila uradna organizacija, povrne tudi omenjeno zavarovanje. Enako velja, če potujete z agencijo in ta odpove potovanje.

 

Če pa bi bil let odpovedan iz kakšnega drugega razloga, npr. stečaja družbe, prenizkega števila potnikov, stavke …, stroškov ne povrnemo. Za povrnitev teh stroškov se obrnite na letalsko družbo.

 

Kako je, če letalska družba let odpove zaradi epidemije v državi, od koder letim?

V takem primeru zavarovalnega kritja ne nudimo, ker je pogoj, da je epidemija ali ogrožena varnost razglašena v državi ali na območju, kamor potujete.

 

Če danes kupujem letalsko karto za Kitajsko za poletje 2020, ali lahko sploh sklenem zavarovanje odpovedi turističnih potovanj?

Zavarovanje sicer lahko sklenete, vendar glede na to, da so že izdana opozorila, ki odsvetujejo potovanje na Kitajsko, tega kritja ne bi imeli in ga ne bi mogli uveljavljati. Še vedno pa bi imeli druga kritja, kot so odpoved potovanja zaradi vaše bolezni, smrti svojcev …

 

Vse o zavarovanju odpovedi turističnih potovanj.

 

Kaj pa, če sem že na Kitajskem, v tujini in sumim, da sem zbolel. Ali mi to zavarovanje pomaga?

To zavarovanje, ki ga morate skleniti najkasneje 21 dni pred začetkom koriščenja storitve oziroma v 48-tih urah od nakupa storitve, če je med nakupom in začetkom koriščenja storitve manj kot 21 dni, velja samo, če na potovanje ne morete.

 

Za zaščito na potovanjih vam je na voljo zavarovanje potovanj v tujino, ki med drugim krije zdravstveno zavarovanje, prekinitev potovanja ali kasnejšo vrnitev s potovanja.

 

Če ste v tujini in zbolite, vam je na voljo 24-urna pomoč na številki: +386 2 222 28 64.   

 

Pojasnjujemo uveljavljanje zavarovanja potovanj v tujino.

 

zdravje, dopust, preventiva, aktivno življenje, potovanja, zavarovanje potovanj v tujino
Preberite tudi