Naj v teku uživa vsa družina

Enostavni nasveti, da tek postane del vsakdana vaše družine.

»Kje naj najdemo čas še za tek,« je pogosta pripomba mnogih staršev, čeprav si želite, da bi vaši družinski člani pokali od zdravja in dobre kondicije. Ko ste po vseh obveznostih končno vsi zbrani doma, je tek najbrž zadnja stvar, na katero pomislite. Toda z majhnimi koraki se da narediti veliko. Poglejmo, kako lahko tek postane del vsakdana družine.

Kako k teku spodbuditi vse v družini?

Četudi se vam zdi, da vam časovno ne bo uspelo vključiti teka med družinske obveznosti nekajkrat na teden, naj vam povemo, da se da.

 

S tekom boste sicer težko začeli, če za to ne bo zanimanja in pripravljenosti na sodelovanje pri vseh družinskih članih. Iz izkušenj vemo, da se boste soočili z različnimi in zelo iznajdljivimi izgovori.

 

Zato premagajte te izgovore – čim prej, tem lažje bo začeti in vztrajati. To lahko naredite tudi z motivacijskim seznamom, ki vam bo pomagal, da ne boste odnehali.

 

Motivacijski seznam

  • Motivacijski seznam mora biti prilagojen vsakemu članu družine posebej. Tisto, kar je pomembno vam, morda ni tako pomembno drugemu.
  • Začnite pri sebi in premislite, zakaj si želite teči z družino? Kaj bo tisto, kar vas bo dobesedno gnalo naprej? Da se boste družili, naučili vztrajati, pridobili kondicijo za nove podvige, preživeli več časa v naravi ali živeli bolj zdravo. Študije Svetovne zdravstvene organizacije, recimo, priporočajo, naj se otrok giblje vsaj eno uro na dan. Razlogov za tek je lahko seveda več.
  • Enako naj storijo tudi drugi člani družine. Če otrok še ne zna povedati, zanj razmislite vi. Tek mu poskusite predstaviti z igro in kot nekaj zabavnega.

 

Za otroka je potreba po gibanju naravna. Če živi v družini, v kateri je šport del življenja, je zelo velika verjetnost, da ga bo ponotranjil tudi sam.

 

  • Najstniki bodo motivacijo običajno našli kar med sovrstniki oziroma v šolskem programu – dober telesni videz in biti dober ali najboljši pri športni vzgoji sta dve izmed najpogostejših najstniških prioritet.

 

Razloge in želje ste si zapisali ali vsaj zapomnili. Zdaj je čas, da jih začnete uresničevati.

 

Kdaj teči?

Ko najdete razloge »za«, se boste težko ustavili. Naslednji korak je, da določite uro teka, ki bo ustrezala vsem – najbolje takrat, ko že veste, da ste doma zagotovo zbrani vsi.

 

V naravo se odpravite brez odlašanja, saj je drugače velika verjetnost, da boste ostali doma. Nekajkrat bo morda težko. A po nekaj uspešnih poskusih bo druženje s tekom postalo navada in bo šlo veliko lažje.

 

Kako teči skupaj?

Pri teku z vso družino ne gre za tekmovanje. Poudarek je predvsem na druženju, skupnemu preživljanju časa, ki ne vključuje posedanja pred televizorjem ali računalnikom.

 

Svetujemo vam, da se prilagodite najšibkejšemu členu v družini in drug drugega pri teku spodbujate. Ne zmerjajte se in se ne norčujete, če nekomu ne gre ali je bolj počasen. To je recept za slabo voljo in konec teka. Pa še postrani se boste gledali, tudi doma.

 

Začnite počasi. Ne postavljajte si neuresničljivih ciljev. Ni treba, da pretečete razdaljo 10 kilometrov ali da tečete točno 1 uro. Sploh na začetku bo že 10 minut teka in 20 minut hoje čisto dovolj.

 

Če otroku postane tek dolgočasen, se začnite loviti. Tudi to je tek, čeprav ne po tekaški trasi. Ali pa se pretvarjajte, da se morate hitro skriti, koga uloviti, kam pokukati – izmislite si kakšno igro.

 

Pogosto poskusite menjati tudi lokacijo teka.

 

Otrokom za vsak opravljen krog, kilometer ali mejnik, ki ga izberete, podarite kakšno nagrado – pisan trak, doma narejeno medaljo … Povabite njihove prijatelje, da se vam en dan pridružijo. Pojdite teč zvečer na osvetljen stadion – to bo za otroke posebno doživetje. Igrajte se štafete in si zastavite cilj, ki ga boste s skupnimi močmi dosegli. Načinov za spodbujanje in vztrajanje pri teku je ogromno.

 

Zadovoljstvo po teku

Po opravljenem teku si čestitajte in privoščite nekaj posebnega – najbolj se prileže narezano mrzlo sadje. Usedite se skupaj in se pogovorite, kaj vam je bilo všeč, kje vam je bilo težko, kje bi še lahko tekli. In morda še, če bi se skupaj prijavili na družinski Triglav tek.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

zdravje, prosti čas, aktivno življenje, družina, otroci
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.