Ob reševanju v gorah šteje vsaka minuta

Gorski reševalci svetujejo, kako ravnati, ko morate poklicati na pomoč in kako poteka reševanje v gorah.

Gorsko okolje je posebno okolje in vsaka nesreča  je veliko tveganje tako za poškodovanca kot tudi za vse vpletene reševalce. V posnetku si oglejte, kako poteka reševanje v gorah s helikopterjem in kaj lahko naredite sami, da bo intervencij čim manj.

Reševanje v gorah s sistemom SarOS

Reševalna akcija v gorah se vedno začne z iskanjem in določanjem lokacije, kar v večini primerov otežujejo slabe vremenske razmere (megla, nevihte, moča ...). Da je prihod do ponesrečencev in s tem njihov prihod v profesionalno medicinsko oskrbo hitrejši, od letos gorskim reševalcem pomaga inovativen program sarOS (Search and Rescue operating System)

 

Razvoj programa SarOS podpira tudi planinsko-ekološka akcija Očistimo naše gore.

 

SarOS je program, ki je bil razvit v sklopu Gorske reševalne zveze Slovenije in je edinstven program v Evropi. V njem je zbrana celotna kartografija slovenskih gora, vključno s satelitskimi posnetki. Gre za program, ki nam, gorskim reševalcem pomaga, da čim prej določimo, kje se oseba na terenu nahaja. Tako lahko poškodovanca iz gorskega okolja čim prej pripeljemo v profesionalno medicinsko oskrbo, kar je osnovni cilj delovanja Gorske reševalne zveze Slovenije.

 

Kako poteka reševanje s helikopterjem, v kakšno pomoč je ob tem gorskim reševalcem sistem sarOS, in kaj lahko naredite sami, da bo reševalna akcija hitrejša in uspešnejša, si oglejte v posnetku.

 

 

Ponovimo: 6 nasvetov za varen obisk gora

Velikemu delu intervencij bi se lahko izognili, če bi planinci upoštevali pravila priprave na turo, poskrbeli za obvezno opremo in korektno ocenili svoje zmožnosti.  Vsaka planinska tura naj se prične s pripravami in načrtovanjem dva dni pred odhodom.

 

O vaši turi obvestite partnerja, prijatelja ali znanca. Obvestilo naj vsebuje podatke o načrtovani poti, morebitne rezervne cilje in okviren čas vrnitve. Na vidnem mestu v avtu pustite listek s podatki o načrtovani turi in se vpisujte v vpisne knjige v kočah in na vrhovih, ki bodo v veliko pomoč gorskim reševalcem v primeru poizvedovanja.

 

Obvezna oprema v vsakem nahrbtniku

V vsak nahrbtnik sodi minimalna obvezna oprema, in to ne glede na dolžino in vrsto pohoda in ne glede na to, ali gremo v gore sami, z družbo ali z otroki. Idealno bi bilo, če je ne bi bilo treba nikoli uporabiti, toda če jo imate, lahko reši življenje vam ali drugim planincem. V nahrbtniku naj bo:

 

 • alu folija ali velika črna vreča in bivak vreča,
 • osebni komplet prve pomoči,
 • čelna svetilka in rezervne baterije,
 • mobilni telefon s polno baterijo,
 • beležka in grafitni svinčnik,
 • sveča in vžigalice v za vodo neprepustni vrečki,
 • železna rezerva (hrana, ki ima visoko energijsko vrednost in dolg rok obstojnosti, je lahka in ima majhen volumen),
 • topla oblačila, kapa in rokavice.

 

V vsak nahrbtnik sodita tudi kvalitetna tiskana planinska karta in kompas. Za pomoč pa je lahko mobilna aplikacija Locus Map ali OruxMaps oz. profesionalna naprava Garmin.

 

Mobilni telefon bo v pomoč le s polno baterijo

V gorah se čas delovanja baterije skrajša zaradi nizkih temperatur in slabšega signala. Zato ne bo odveč nekaj nasvetov, kako ravnati s telefonom:

 

 • Pred turo napolnite baterijo telefona in po možnosti s seboj vzemite rezervno. Po nepotrebnem ne trošite baterije mobilnega telefona.
 • Telefon naj bo med turo ugasnjen, spravljen v vodoodporni vrečki in na toplem.
 • Energijo dodatno varčujete, če med uporabo izklopite prenos podatkov.
 • Telefon naj bo med turo ves čas izklopljen. Uporabite ga lahko tudi, če ne poznate PIN kode, saj je klic na 112 (in 113) mogoč tudi brez vpisa PIN- kode.
 • Če ne morete poklicati, poskusite na številko 112 poslati kratko sporočilo.
 • V imeniku telefona imejte spravljeni dve številki oseb v obliki npr. »ICE1 Janez Novak« in »ICE2 Špela Marela«. Številka bo v pomoč reševalcem, da lahko o nesreči obvestijo svojce in pomeni “In Case Of Emergency” (v primeru nesreče).
 • Če nimate na voljo mobilnega telefona, lahko na pomoč pokličete s pomočjo UKV radijskih postaj, ki se nahajajo v planinskih kočah.

 

Če se zgodi nesreča, ohranite prisebnost in ostanite mirni. Vedno najprej pokličite na številko 112 in ne znancev, prijateljev, ker boste s tem samo podaljšali čas prihoda gorskih reševalcev.

 

Ocenite situacijo in zaščitite sebe in ponesrečenca pred neposrednimi nevarnostmi ter nudite prvo pomoč v okviru svojega znanja in sposobnosti. Ob klicu na številko 112 zbrano posredujte vse pomembne podatke za reševanje.

 

Reševalna intervencija v gorah je za marsikoga zanimiv dogodek, vendar so med samim potekom reševanja vsi »firbci« nezaželeni:

 

 • nepooblaščena oseba je dodatno breme za gorske reševalce, ker je potrebno nanjo paziti, poleg tega lahko ogroža vse, ki so prisotni pri reševanju;
 • zaradi neznanja lahko pri reševanju s helikopterjem pride do nesreče s smrtnim izidom ali pa je le to onemogočeno in posledično s tem ogroženo življenje ponesrečenca.

 

Mednarodna znaka za pomoč helikopterju uporabite le, če v bližini nesreče še ni reševalcev!

 

Alkohol v gore ne sodi, cigaretni ogorki pa naj ne končajo v naravi ampak v vreči za smeti ali prenosnem pepelniku, ki jo prinesete v dolino!

 

Avtor fotografije: Timotej Lampe Ignjić

aktivno življenje, pohodništvo, preventiva, zdravje, video, očistimo gore
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.