Kako se znebiti parazitov v telesu?

Preprečite težave, ki jih povzročajo paraziti.

Misel na to, da v nas živi še kakšno živo bitje, ni ravno prijetna. Vendar okuženost s prebavnimi paraziti, kot so podančice žal ni tako redka, kot se zdi. Specialist pediatrije Denis Baš, dr. med. svetuje, kako prepoznate okuženost s podančicami in ukrepate.

Okužbe s prebavnimi paraziti niso nedolžne

Kot pove že ime »zajedavci«, ti z nami ne živijo v sožitju. »Odvzemajo nam hrano, tekmujejo zanjo, izločajo škodljive snovi, ki povzročajo vnetja, ali nas celo poškodujejo,« pojasnjuje specialist pediatrije Denis Baš, dr. med.

 

Posebno neprijetni so paraziti, ki živijo v nas, najpogosteje v prebavnem traktu. Pri nas so to predvsem nekatere vrste glist, denimo najpogostejše podančice, pasje in človeške gliste ter trakulje.

 

»Še najmanj škodljive so podančice, saj načeloma ne povzročajo posebnih težav,« povzema dr. Baš. »Pasje gliste in trakulje pa lahko v ciklu razmnoževanja zaidejo tudi v notranje organe, pljuča ter očesno mrežnico in tam povzročijo dodatno škodo.«

 

Vsekakor pa se vsako neravnovesje ali tujek v telesu kaže v splošnem počutju, zato je potrebno čimprejšnje ukrepanje ob kakršnem koli sumu na okužbo s paraziti.

 

Najpogostejša okužba je okužba s podančicami

Pri nas najpogostejša parazitoza (tj okužba s paraziti) je enterobiaza – okužba s podančico. Precej razširjena je med predšolskimi in šolskimi otroki, najti pa jo je mogoče tudi med odraslimi.

 

Okužimo se z izjemno lepljivimi in očesu nevidnimi jajčeci. Ob sluznične odprtine ob danki jih izleže do en centimeter velika, bela, nitasta glista podančica.

 

Odložena jajčeca povzročajo srbež, okuženi se popraska, jajčeca pa se prilepijo pod nohte. Od tam do ust, kjer se krog podančice sklene, je pot kratka.

 

To pot je mogoče presekati le z doslednimi ukrepi. Jajčeca podančice se namreč zelo dobro oprimejo vsega, na kar sedemo in česar se dotaknemo z okuženimi prsti – igrač, kljuk in miz, seveda pa tudi brisač in posteljnine. Ker so tako majhna, pa jajčeca najdemo celo v hišnem prahu. Zato je okužba s podančico lahko trdovratna, če ne odreagirate s skrajno resnostjo, ko se pojavi.

 

Kakšni so znaki okužbe s podančicami in kako ukrepati?

Vsi prebavni paraziti pogosto povzročijo prebavne težave, hujšanje, vnetja in splošno slabše počutje. Okužbo s podančicami pa prepoznamo po zelo specifičnih znakih. Pozno zvečer, sredi noči ali proti jutru se podančice premikajo proti zadnjični odprtini, kjer odlagajo jajčeca.

 

Med premikanjem se zvijajo, kar povzroča poseben srbež, ki ga praskanje ne ublaži. Okuženi se zbuja in spi nadvse nemirno.

 

Okoli zadnjične odprtine lahko zaradi draženja jajčec srbi tudi čez dan. Analni predel, pri deklicah oziroma ženskah pa tudi vaginalni, se lahko vname, pri otrocih pa pogosto opazimo, da so neješči, utrujeni ali jih boli trebuh. Nekateri opažajo, da se okuženi pogosto praskajo tudi po nosu.

 

»Prisotnost podančice najpogosteje določamo s celofanskim brisom zadnjične odprtine, ne pa s pregledom blata,« poudarja dr. Baš. »Ko potrdimo okužbo, predpišemo zdravila za vse člane gospodinjstva. A poleg zdravljenja je nujno tudi temeljito pranje posteljnine, brisač, površin, ki se jih dotikamo, kopalnice, tal, igrač … Priporočljivo je generalno čiščenje celotnega doma.«

 

Številni okuženi s podančico so asimptomatski in okužbo nevede širijo naokoli. Z jajčeci podančic so zelo pogosto v stiku predvsem otroci. Poleg tega stiku z glistami iz narave ali iztrebkov ne moremo ubežati. Lahko pa preprečimo okužbo.

 

Bistveni ukrepi so strogo umivanje rok pred vsakim obrokom, redno striženje nohtov, temeljito umivanje zelenjave in redno razglistenje domačih ljubljenčkov.

 

Zajedavci imajo izvrstne mehanizme, ki poskrbijo, da se njihov življenjski krog sklene. Zato je okužbo bistveno lažje preprečevati kot odpravljati.

 

Vprašajte, ko vas skrbi

 Ko sami ne znate odgovoriti na zdravstvena vprašanja, je najbolje, da se posvetujete s strokovnjakom. V okviru zavarovanja Zdravnik 360 se lahko posvetujete z zdravnikom družinske medicine ali pediatrom, tudi za svojega otroka do njegovega 18. leta.

zdravje, preventiva, Zdravstveni nasvet
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.