Varno s supom, kajakom ali kanujem

Prvi pogoj je, da ste plavalec in da ne precenjujete svojih sposobnosti.

V mnogih počitniških krajih ob vodi si lahko naredite nekaj veselja in si izposodite enostavna vodna plovila z veslom kot so kajak, kanu ali sup. Je premamilo tudi vas, da bi poprijeli za veslo? Supanja oziroma kakršnegakoli veslanja se lotite premišljeno in pripravljeno. O tem, kaj morate vedeti, smo se pogovarjali z Andrejem Jelencem in Gregorjem Zadravcem iz Kajakaške zveze Slovenije.

Prvi pogoj je, da ste plavalec

Katero plovilo izbrati in ali so vsa primerna za vse vode? Preden lahko odgovorimo na to vprašanje, moramo opozoriti, da za vsa plovila velja, da se v njih podate le, če ste plavalec. Če se v kanu ali na sup odpravljate z otroki, mora na enega otroka priti en plavalec.

 

Dobro je, da poznate znake utapljanja, saj človek v težavah pogosto ne more klicati na pomoč.

 

Kanu, kajak ali sup – vse tri možnosti so primerne za ležerno veslanje po jezeru ali reki, ki nima močnega toka. V ustrezno velikem kanuju lahko vesla cela družina. Za morje je bolje izbrati kajak ali sup, prav tako izberite sup oziroma kajak, če želite biti bolj aktivni.

 

Oprema mora biti redno pregledana in vzdrževana

Kajak oziroma kanu mora biti nepotopljiv, supi pa morajo imeti varovalno vrv, ki se namesti na nogo. S tem preprečite, da bi sup ob padcu odneslo stran.

 

Tudi če si plovilo izposodite, preverite, v kakšnem stanju je.

 

Vedno uporabljajte rešilni jopič.

 

Če se na vodo odpravljate prvič ali veslanja niste vajeni, najemite izkušenega vodiča ali učitelja veslanja, ki naj vam pokaže nekaj osnov.

 

Bodite pozorni na veter in na druge v vodi

Nevarnosti, ki jih srečamo pri veslanju, bi lahko opredelili kot objektivne in subjektivne. Objektivne nevarnosti so vreme, stanje vode, neprimerna obala, živali – s tem ne mislimo vodnih živali, pač pa insekte – ter promet oziroma gibanje drugih udeležencev v in na vodi.

 

Spremljajte vremensko napoved. Natančno vremensko napoved po urah lahko dobite z aplikacijo Triglav Vreme. Bolj kot na dež bodite pozorni na veter, saj lahko onemogoča varno vrnitev. Prav tako spremljajte nivo vode in vodne tokove.

 

Če boste supali oziroma veslali po reki z lahkim tokom, odveslajte najprej proti toku.

 

Tako se boste lažje vrnili – energijo ste porabili pri veslanju proti toku, za vrnitev do izhodišča pa izkoristite moč toka. Podobno velja za veter, valove oziroma morski tok.

 

Dobro je, če odsek, kamor se odpravljate veslat, poznate. Zato ga preglejte z obale in si pomagajte z zemljevidi. Preverite obalo, kjer nameravate v vodo in iz nje: ali je primerna, so v njej skale, tramovi ali betonski čoki z železnim ogrodjem? Ne le, da boste ob taki obali poškodovali plovilo. Ob padcu v vodo lahko utrpite hude telesne poškodbe.

 

Za vkrcanje in izkrcanje poiščite varno mesto, da boste lahko brez težav zlezli na plovilo.

 

Upoštevajte tudi gibanje drugih udeležencev v in na vodi, predvsem plavalcev in vzdržujte primerno varnostno razdaljo. Če supate v skupini, velja pravilo, da naj bo razdalja med supi za eno dolžino supa. Ob padcu ali pa tudi sicer lahko namreč supar zakrili z veslom in tako prevrne ali poškoduje  sosednjega suparja.

 

Veslanje lahko zagrenijo drobne nadloge, kot so insekti. Zato se zaščitite z ustrezno obleko oziroma z repelenti.

 

Tudi sonce zna biti neusmiljeno. Ne pozabite nanesti kreme za sončenje predvsem na vrat, obraz in roke ter druge izpostavljene dele telesa.

 

Ne precenjujte svojih sposobnosti

Zaradi želje po novih izkušnjah in tekmovalnosti so za veslača še bolj škodljive subjektivne nevarnosti: ko precenjuje svoje sposobnosti, je slabo psiho-fizično pripravljen, sprejema napačne odločitve glede opreme …

 

Izognete se jim z redno in zmerno vadbo ter s poznavanjem svojih reakcij in reakcij soveslačev.

 

Veslat se ne odpravite sami, če pa že, domače obvestite, kje boste veslali in kdaj načrtujete povratek. Alkohol in droge ne sodijo v čoln.

 

Kadar veslate, varnosti ne puščajte na kopnem.

 

Supanje za začetnike

Supanje je iz občasne zanimive dejavnosti na počitnicah preraslo v priljubljen šport. To kaže pripisati dejstvu, da za supanje ne potrebujete veliko opreme: le sup, ki je lahko napihljiv ali iz trdne mase, in veslo.

 

Pri supanju sodelujejo skoraj vse glavne mišične skupine, poleg tega pa je to odlična vadba za ravnotežje. Če prištejemo, da to delate v naravi, je to več kot dovolj razlogov, da je ta šport postal privlačen za širši krog ljudi.

 

Da bo supanje varno, upoštevajte naslednja priporočila:

 

  • Sup je primeren za vse vrste stoječih voda, to so jezera, morje in mirne reke. Na reke z močnejšim tokom naj se podajo samo izkušeni veslači, ki so vešči veslanja v zahtevnejših pogojih.
  • Vedno uporabite varnostno vrvico, s katero sup pripnete na nogo. Če padete, tako ne bo bojazni, da bi sup odneslo.
  • Čeprav tega ne vidite pogosto, vseeno uporabljajte rešilni jopič. Rešilni jopič naj obvezno oblečejo otroci. Če na supu peljete otroka neplavalca, naj sedi na sprednjem delu supa.
  • Otroci lahko gredo samostojno na sup, ko so motorično dovolj sposobni za upravljanje supa. Seveda morajo znati plavati. Vedno morajo imeti rešilni jopič. Pomembno je, da sta deska in veslo primerne velikosti. Na voljo so tudi otroški supi in vesla. Otroka mora na svojem supu vedno spremljati odrasla oseba, ki je izkušen veslač.
aktivno življenje, prosti čas, preventiva, nezgodno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.