Znate pravilno vzdrževati pohodniško opremo?

Nasveti, kako negovati pohodniško opremo, da vam bo dobro služila.

Slabo vzdrževana pohodniška oprema vas pusti na cedilu ravno takrat, ko jo najbolj potrebujete, to je v slabem in neprijetnem vremenu, ali ko vam je ostalo še nekaj ur hoje do avtomobila ali planinske koče. Pri nasvetih, kako jo pravilno očistiti, sušiti in impregnirati, so nam pomagali v trgovini s športno opremo Amfibija.

Pohodniški čevlji zahtevajo redno čiščenje in impregnacijo

Čevlje po pohodu po potrebi skrtačite in obrišite z mokro krpo ali sperite pod tekočo vodo, če je umazanija res trdovratna. Notranjo podlogo iz usnja ali tekstila operite s hladno vodo. Ob tem uporabite gobico ali mehko krtačo.

 

Po čiščenju čevlje temeljito posušite v suhem, zračnem in senčnem prostoru. Če so zelo mokri, si pomagajte s papirjem, ki ga natlačite v čevlje in ga večkrat zamenjate.

 

Čevljev nikoli ne sušite na ali ob radiatorju ali peči saj se materiali, predvsem usnje, preveč izsušijo in razpokajo.

 

Na koncu čevlje impregnirajte s kremo ali sprejem. Pri impregnaciji upoštevajte navodila na embalaži produkta ali vprašajte za nasvet v specializirani trgovini za planinsko opremo.

 

Z nepremočljivimi oblačili bodite še posebej previdni

Perete jih lahko le s specialnimi čistili, ki so namenjena pranju oblačil z nepropustno membrano z vodo. Med takšne membrane spadajo Gore-tex, eVENT, SympaTex, Permatex … Navadni praški lahko poškodujejo membrano in oblačilo začne prepuščati. Zato je pred pranjem občutljive športne opreme iz stroja priporočljivo sprati morebitne ostanke praška, opozarjajo proizvajalci.

 

Opravilo je zelo enostavno, saj takšno oblačilo operete z omenjenim čistilom v domačem pralnem stroju po navodilih, napisanih na embalaži ter navodilih za pranje, ki jih najdete na lističu v oblačilu. Velja pa opozorilo, da oblačil z membrano ni priporočljivo prati preveč pogosto.

 

Vsake toliko pranj jih impregnirajte. Tudi to lahko naredite sami doma.

 

Športna oblačila iz umetnih ali naravnih materialov

Pri ostalih športnih oblačilih bodite pozorni, ali so iz umetnih ali naravnih materialov, in preverite, ali jih lahko perete v pralnem stroju.

 

Večino športnih oblačil iz umetnih in naravnih materialov je priporočljivo prati s posebnim čistilom, saj s tem ohranite njihovo sposobnost odvajanja vlage in hitrega sušenja.

 

Pohodiška oprema je pripravljena. Je pripravljen tudi pohodnik?

 

Oblačil iz merino volne ni priporočljivo pogosto prati. Po navodilih proizvajalca jih lahko le prezračite ali sperete v koritu in posušite.

 

Kaj pa vzdrževanje nahrbtnika?

Operete ga kar v domači banji z mlačno vodo, nežnim detergentom in gobico. Obstajajo tudi specialna čistila za pranje nahrbtnikov. Posušite ga v suhem, zračnem in senčnem prostoru. Tudi nahrbtnik lahko impregnirate, da bo bolje zadrževal vodo.

 

S pripravljeno in dobro vzdrževano opremo pa na nov gorski izlet. Bi se podali na Mrežce?

 

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.