Poskrbite za zaščito pred soncem

Preprečite sončne opekline in druga stanja kože.

Se poleti na plaži radi nastavljate toplim sončnim žarkom? Ob tem ne pozabite na ustrezno zaščito. Visoke poletne temperature in pretirana izpostavljenost soncu lahko namreč povzročita številne zdravstvene težave. Kako se jim izogniti in poskrbeti za nego kože v poletnem času, pojasnjuje priznana dermatologinja Jasmina Demšar.

Sonce prinaša slabosti in prednosti

Sonce ima na zdravje, predvsem pa na kožo, močan vpliv. Ob neustrezni zaščiti lahko izpostavljenost soncu in UV sevanju povzroči razvoj različnih stanj in bolezni kože:
 

 • sončne opekline,
 • staranje kože – kar 80 % gub nastane zaradi UV sevanja,
 • raka kože – sonce povzroči 90 % vseh primerov,
 • druga stanja in bolezni kože – alergijo na sonce, pigmentne madeže

 

Maligni melanom je rak, ki se lahko pojavi na kateremkoli delu kože in je najpogostejša vrsta raka pri obeh spolih v Sloveniji.

 

A ne gre pozabiti, da ima lahko sonce na vaše zdravje tudi pozitiven vpliv. Določene bolezni (npr. luskavico), se namreč s sončno svetlobo tudi zdravi. Pri njih se izkorišča zgolj določen spekter sončne svetlobe, ki ni kancerogen, postopek pa imenujemo fototerapija. Sončna svetloba imunski sistem namreč oslabi in s tem oslabi tudi bolezni, ki so imunsko pogojene.

 

Sonce pomembno vpliva tudi na tvorbo vitamina D, večino katerega se tvori v koži. Vpliva pa tudi na počutje in cirkadialen ritem (tj. ritem, ki določa, da smo podnevi budni in da ponoči spimo).

 

Kako se zaščititi pred soncem?

Da se izognete negativnim učinkom sonca, svetujemo, da vsak dan, tudi ko morda vremenska napoved ni najboljša, na izpostavljene dele kože (obraz, dekolte, roke …), nanesete sončno kremo. Na glavo si nadenite klobuk ali drugo pokrivalo, na nos pa sončna očala, ki bodo zaščitila tudi vaše oči. Če je možno, pa se izogibajte soncu med 10. in 16. uro, ko je UV sevanje najmočnejše.

 

Tudi, ko je oblačno in morda mislite, da vas sonce ne more opeči, morate poskrbeti za ustrezno zaščito, saj UVA žarki prodrejo tudi skozi oblake.

 

Še posebej pazljivi pa morate biti, če se odpravljate v gore. Moč sončnih žarkov namreč z nadmorsko višino narašča, zato je zaščita kože pred soncem v visokogorju še toliko bolj pomembna. Pozabiti pa ne smete niti na kvalitetna sončna očala.

 

Sončne opekline povečajo možnost za nastanek kožnega raka za 2- do 3-krat, zato je preventiva izjemnega pomena.

 

Kako izbrati sončno kremo?

Na voljo imate dve različni vrsti sončnih krem:

 

 • Mineralne ali fizične sončne kreme – ostanejo na koži kot bela plast in se od njih sončni žarki odbijajo. Te kreme ne prodirajo v telo, zato so tudi zelo primerne za otroke.
 • Kemične ali organske – vsebujejo molekule, ki se pod vplivom UV svetlobe spremenijo v toploto in na ta način preprečijo prodor UV žarkov globlje v kožo.

 

Koliko sončne kreme potrebujete?

Oznaka SPF je zaščita pred UVB žarki. SPF tako pomeni, koliko časa ste lahko na soncu, dokler vas ne opeče.

 

Če pogledamo na primeru: Če vas opeče po 10 minutah in se namažete s sončno kremo, ki ima oznako SPF 5, to pomeni, da ste lahko na soncu 50 minut, potem pa vas bo opeklo (5 x 10 min). Ta podatek vam sam po sebi sicer resda ne pove veliko, saj je zelo pomembno tudi to, koliko kreme dejansko nanesete na kožo. Če želite tak zaščitni faktor, kot piše na kremi, morate na kožo nanesti 2 mg na kvadratni centimeter.

 

Priporočljivo je, da ste na soncu le tretjino predvidenega časa, preden si ponovno nanesete kremo.

 

Ni pomembna torej le izbira sončne kreme, pomembno je tudi, da je nanesete dovolj. Koliko pa je dovolj?

 

1 jušna žlica sončne kreme za:

 

 • trebuh in dekolte,
 • hrbet,
 • eno nogo.

 

Polovica jušne žlice za:

 

 • eno roko,
 • obraz.

 

Oglejte si posnetek webinarja

Še več koristnih dermatoloških nasvetov za zaščito in nego kože v poletnem času priznane dermatologinje Jasmine Demšar najdete v brezplačnem posnetku webinarja.

 

Posnetek webinarja je brezplačen in na voljo vsem, ki vas zanima ta tematika in želite tudi v prihodnje prejemati e-novičnike in biti obveščeni o koristnih vsebinah ter produktih in storitvah Zavarovalnice Triglav, d.d., namenjenih ljubiteljem zdravega življenja.

 

Za ogled posnetka vpišite svoje podatke in poslali vam ga bomo na vaš elektronski naslov.

 

* obvezno polje

 

POMEMBNO

Zavarovalnica bo vaše osebne podatke, ki jih podate ob oddaji obrazca, obdelovala za namen obveščanja o koristnih vsebinah, produktih in storitvah Zavarovalnice Triglav, d.d., namenjenih ljubiteljem zdravega življenja, do preklica privolitve z vaše strani. Kadarkoli lahko začasno ali trajno prekličete svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za trženjske namene ali ugovarjate obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje, oz. zahtevate dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave ali izbris osebnih podatkov s pisno zahtevo, poslano na naslov: Zavarovalnica Triglav, d.d., Miklošičeva cesta 19, 1000 Ljubljana, ali info@triglav.si ali s pomočjo spletnega obrazca, dostopnega na spletnih straneh Zavarovalnice triglav.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica. Pravico imate vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če menite, da se vaši osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Pooblaščeno osebo za varstvo podatkov v Zavarovalnici lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglav.si. Več informacij o varstvu osebnih podatkov v Zavarovalnici si lahko preberete v Politiki zasebnosti, objavljeni na spletnih straneh Zavarovalnice triglav.si.

  

Preventivno samoopazovanje kože

Da preprečite hujše zaplete in bolezni kože, ne pozabite na samoopazovanje. Znamenja na koži opazujte enkrat mesečno, ne zgolj in samo pri sebi, temveč tudi pri vaših najbližjih. Pogosto pri drugih namreč lahko prej opazite kožne spremembe kot pri sebi.

 

Vsako rano, ne glede na to, kako majhna je, mozoljček ali drugo kožno spremembo, ki se ne zaceli v treh tednih, morate nujno pokazati dermatologu.

 

Več o tem, kako prepoznati nevarne kožne spremembe in kje se te najpogosteje pojavijo, preberite v članku Bodite prijazni s svojo kožo.

prosti čas, dopust, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.