Zdravi zobje za zdravo telo

Skrb za zdravje zob in ustne votline se obrestuje, saj pomembno vpliva na ves organizem.

V vaših ustih so milijoni bakterij, čeprav ste si pred kratkim umili zobe. Redno ščetkanje pač ni dovolj. Legla ustnih bakterij morate oblegati tudi z drugimi higienskimi prijemi, kot sta redno čiščenje zobnega kamna in takojšnje zdravljenje obolelih zob. Bakterije namreč s potovanjem po telesu lahko vplivajo na njegovo zdravje in prispevajo k razvoju mnogih bolezni. V boj z njimi se zato podajte dobro opremljeni.

Ko z užitkom ugriznete v svoj najljubši prigrizek, z njim vred v usta zanesete cel kup nezaželenih mikrobov – bakterij, virusov, gliv in parazitov. Začne se njihovo izjemno hitro množenje, z njim pa tudi mnogi škodljivi učinki.

 

Skrb za temeljito ustno higieno in redni, predvsem preventivni obiski zobozdravnika, ki lahko preprečijo dolgotrajno zdravljenje, so zato bistveni. Se pa njihovega pomena očitno še ne zavedamo dovolj, saj je le 1 % vseh obiskov slovenskih ambulant preventivnih, kar pomeni, da Slovenci zobozdravnika obiščemo šele, ko se težava že pojavi.

 

Bakterije potujejo po telesu

Strokovnjaki ocenjujejo, da je v človeškem telesu približno enako število celic in mikrobov – bakterij, virusov in drugih organizmov. Samo ustno votlino naj bi naseljevalo kar 20 milijard bakterij oziroma med 600 in 1000 različnih bakterijskih vrst! In nekatere od njih lahko bistveno ogrozijo vaše zdravje.

 

Zobje so s svojim statičnim položajem idealno okolje za to menažerijo bakterij, posebno če jih ne odstranjujete sproti.

 

Če zobe redno ščetkate, imate na enem zobu do 100.000 bakterij. V nasprotnem primeru se na enem zobu bohoti tudi do 1 milijarde bakterij. A tudi ščetkanje ni dovolj.

 

Bakterije namreč živijo in se intenzivno množijo tudi v mehkih in trdih zobnih oblogah ter na jeziku, stalno pa so naseljene v zobnih brazdah in težko dostopnih medzobnih prostorih. Tam sladkorje pretvarjajo v kisline, ki napadejo zobe in obzobna tkiva.

 

V takšnih razmerah in brez zadostne ustne higiene sčasoma nastanejo karies oziroma zobna gniloba, vnetje dlesni in parodontoza, ki v primeru, da ni zdravljena, povzroči postopen propad kosti pod zobom in posledično njegov izpad.

 

 

Tu pa se težave šele začnejo. V ustni votlini je ustvarjeno bolezensko žarišče, iz katerega izvirajo mnoge bolezni, ki na videz nimajo povezave z zobmi.

 

Z vdihavanjem zraka, polnega mikrobov, in s prehajanjem njegovih sestavin v kri se namreč bakterije iz ustne votline selijo po vsem telesu. Zmanjša se splošna odpornost in poveča možnost za nastanek cele vrste sistemskih bolezni.

 

Veliko težav se lahko začne v ustih

Znanstveniki so s številnimi raziskavami dokazali, da lahko prenos bakterij iz nezdrave ustne votline povežejo z razvojem težjih vnetnih dihalnih bolezni, tudi pljučnice in vnetja sinusov.

 

Dokazano je tudi, da imajo ljudje s parodontozo kar za 19 % večjo možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni kot tisti, ki je nimajo.

 

Po telesu potujoče bakterije naj bi prispevale k razvoju ateroskleroze, ki poveča možnost za srčni infarkt ali kap. Prav tako se lahko bakterije nabirajo na srčnih zaklopkah in povzročijo bakterijski endokarditis, ki lahko vodi v trajno okvaro srca ali celo v njegovo odpoved.

 

Nezdravo ustno votlino znanstveniki povezujejo tudi z večjo možnostjo za razvoj demence pri starejših. Dokazano je tudi, da prekomerna prisotnost ustnih bakterij slabša stanje pri revmatoidnem artritisu, kroničnem vnetju tkiv in organov, predvsem pa sklepov. Podatki celo nakazujejo, da ustne bakterije prispevajo k zapletom v nosečnosti, kot sta prezgodnji porod in majhna porodna teža, ter vplivajo na razvoj nekaterih vrst raka, na primer raka ustne votline, ki je 12. najpogostejši rak v Evropi.

 

Stanje v ustni votlini pa je treba analizirati tudi simptomatsko. Mnoga bolezenska stanja, ki se razvijejo v ustih, lahko namreč nakazujejo prisotnost bolezni, kot so sladkorna in Crohnova bolezen, slabokrvnost in osteoporoza.

 

Kako do celovitega zdravja?

Poleg ščetkanja zob morate za učinkovito ustno higieno redno izvajati še celo vrsto drugih ukrepov: nitkanje, spiranje z ustno vodico brez alkohola, čiščenje jezika in medzobnih prostorov ter redno odstranjevanje zobnega kamna pri ustnem higieniku.

 

 

Preventivna skrb je torej osnova in vanjo se splača vlagati. Mora pa hoditi z roko v roki s pravočasno in kakovostno odpravo že nastalih stanj: z zdravljenjem zob, njihovih korenin, omejevanjem posledic parodontoze, rednim zdravljenjem kariesa s kakovostnimi zalivkami, izdrtjem zob, ki povzročajo širše vnetje, ter nadomestitvijo teh s kakovostnimi nadomestki.

 

Če čakate predolgo, boste morda morali plačati z zdravjem in iz svoje denarnice. Eno najdražjih zdravljenj je namreč zdravljenje razvitih bolezni ustne votline.

 

Boste za zdravje plačevali iz žepa?

Tisti z obveznim zdravstvenim zavarovanjem imate enkrat na leto pravico do rednega pregleda pri zobozdravniku na lastno pobudo ter ste takrat, ko pridete na vrsto, upravičeni do standardne storitve in materialov. Za uporabljene nadstandardne storitve in materiale pa boste doplačali vsi, tudi če imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

 

Mnoge zobozdravniške račune je tako treba doplačevati ali v celoti plačati iz žepa.

 

Za redno odstranjevanje zobnega kamna pri zobnem higieniku, ki je bistven ukrep za preprečevanje kariesa, predvsem pa parodontoze, po 18. letu starosti plačujete v celoti. Za bele zalivke na stranskih zobeh in višjo kakovost nekaterih zobnoprotetičnih nadomestkov so obvezna doplačila. Implantate in precejšen del protetike pa ste dolžni v celoti plačati sami.

 

Že če zobem vsako leto privoščite eno ustno higieno in novo zalivko, plačate oziroma doplačate več kot 65 evrov, kolikor Slovenci za zobozdravstvene storitve v povprečju plačamo iz svojega žepa.

 

Več o tem, kako visoki so lahko vaši stroški iz žepa, ki jih namenite za zobozdravstvene storitve, preberite v članku.


Tako kot se je proti boleznim smotrno zavarovati z ustrezno higieno, je zato smotrno razmisliti tudi o možnostih zavarovanja pred takšnimi izdatki.

 

Zdravje zob je dosegljivo brez prevelike luknje v družinskem proračunu. Triglav, Zdravstvena zavarovalnica je namreč oblikovala zavarovanji Zobje in Zobje+, s katerima omenjeni stroški v veliki meri odpadejo.

 

Preverite, kaj vse krijeta zavarovanji Zobje in Zobje+.

 

Za zdravje, ki bo zagotovo vedno ena najvišjih vrednot, se ni težko odločiti. Celovito zdravje v ustih se pač splača, z ustreznim zavarovanjem pa bo takšna odločitev tudi lažje uresničljiva.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

zdravje, preventiva, sklepanje zavarovanj, dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.