Ideja za zeleni izlet: Ženiklovec nad Lomsko dolino

Vabimo na miren in razgleden sredogorski vrh pod Storžičem.

Markiranih poti v Lomski dolini pod Storžičem do bližnjih vršacev je cela vrsta. Naša pa bo vodila na Ženiklovec, imenovan tudi Veliki Javornik, ki je visok 1715 m. To je prijeten sredogorski vrh na severni strani Doma pod Storžičem, ki ga razmejujeta dve dolini, na zahodu Lomska, na vzhodu Podstoržič. Lahko dostopen vrh je pogosto cilj obiskovalcev.

Zanimivosti

V Lomski dolini ležijo tri vasice: Grahovše, Potarje in Lom pod Storžičem. Slednji je bil leta 1999 izbran za najlepšo vas na Gorenjskem. Vasice obdajajo senožeti z alpskimi rastlinami in pretežno smrekovimi gozdovi, med njimi so pašniki in polja.

 

Dolino Lomščice je nekdaj prekrival ledenik s Storžiča, ki je segal vse do sotočja Lomščice in Tržiške Bistrice, kjer je nasul čelno moreno. Kot piše Valvasor, je Lom dobil táko ime zato, ker se je predvidoma ob potresu med Storžičem in Javornikom vsul plaz, zaradi česar je bila Lomščica še nekaj let kalna (lom, zlom, prelom, polom). Dolga stoletja so se prebivalci ukvarjali s fužinarstvom, zato so se pojavili ‘golcarji’ (holcarji), oglarjenje pa je bil dolgo časa poglavitni poklic okoliških kmetov in kajžarjev. 

 

Ste se že podali na Čreto na planoti Dobrovlje? Preverite naš predlog za prvi zeleni izlet, svoj seznam naslednjih hribovskih podvigov pa obogatite z ostalimi devetimi predlogi idej za zelene izlete.

 

Omenimo še zanimivosti v bližini: le streljaj od Tržiča je na severni strani naravni spomenik Dovžanova soteska, ki je posebej znana po fosilih, najbolj znana je luknjičarka Schwagerina carniolica. Nad sotesko se dvigajo zanimivi apnenčasti Kušpergarjevi turni, kjer je urejeno plezališče. Tržičani so skozi sotesko uredili Pot čez Galerije. Posebnost soteske je tudi ozek cestni predor.

 

 

Zahtevnost in oprema

Potrebujete običajno planinsko opremo. Pot je večinoma nezahtevna in primerna tudi za družine z otroki in psi, le krajših 200 metrov vzpona je nekoliko strmejših.

 

Višina in čas

Grahovše: 800 m.

Ženiklovec ali Mali Javornik: 1750 m.

Višinska razlika: 950 m.

Čas: vzpon: 3 h, sestop: 2 h

Planinski koči na poti: Dom pod Storžičem, koča Pr’ Zdravc

 

 

Na Domu pod Storžičem je na pobudo Očistimo gore in Zavarovalnice Triglav bila jeseni 2021 v sodelovanju PZS, Gasilske zveze Slovenije in gorenjskih gasilskih društev vaja gašenja v gorskem svetu.

 

Nasvet Očistimo gore: Vsi planinci lahko prispevamo k požarni varnosti v planinskih kočah tako, da upoštevamo pravila požarnega reda. Če prespimo v koči, upoštevajmo prepoved uporabe odprtega ognja v sobah, denimo plinskih gorilnikov, ter prepoved kajenja.

 

Kako do izhodišča

Skozi Lomsko dolino in mimo vasi je speljana cesta, ki je do Grahovš, kjer je urejeno parkirišče, asfaltirana. Makadamska cesta vodi še naprej večinoma ob potoku vse do Doma pod Storžičem na višini 1123 metrov na robu planine Jesenje pod severnim ostenjem Storžiča.

 

Do doma se lahko pripeljete z avtom, še raje pa z gorskim ali električnim kolesom ali pa pridete peš.

 

S parkirišča v Lomski dolini vodi markirana pot ob cesti, v zgornjem delu pa skozi Senožeti (30 minut). Od doma je lep razgled na bližnje severno ostenje Storžiča, ki se proti vzhodu dviga nad planino Jesenje, in na Mali Storžič z grebenom Psice, ki pada proti zarezi Mala Poljana med Storžičem in Tolstim vrhom.

 

Vzpon

Izhodišče je Lomska dolina, do katere pridete po lokalni cesti iz Tržiča. Do sedla Dol oziroma do planine Javornik greste lahko po makadamski cesti, precej prijetneje pa je seveda po označeni planinski poti. S hojo začnete v zaselku Grahovše. Pot vodi delno po cesti, delno skozi gozd in po razglednih senožetih mimo domačij Gabrc in Rekar v gozd do Reberčevega (Gabrčevega) rovta, 1288 m visoko.

 

Tu cesto zapustite in zagrizete v strmo pobočje, ki se konča na sedlu Dol, 1448 m. Na križpotju več poti (oziroma cest) zavijete desno in se čez kratko strmino vzpnete do planine Javornik, kjer ste že iz gozda. Vrh je pred vami, do tja vodi široka poseka.

 

 

Razgled z vrha je neobičajen, saj gledamo Storžič “od zadaj”, nad valovitim gozdnim svetom pa je na severni strani razpotegnjen dolg greben Košute. V bližini sedla Dol se lahko ustavite v prijetni koči imenovani Pr' Zdravc, kjer vas tudi postrežejo. Ženiklovec je tudi pozimi pogosto obiskovan, saj je priljubljen cilj turnih smučarjev (včasih je tu delovala celo smučarska vlečnica).

 

Sestop

Sestopite po isti poti, lahko pa uberete daljšo, a prijetno različico, ki vodi po gozdnem slemenu Konjščice mimo razglednega vrha Bele peči in planine Konjščica v Lom pod Storžičem, ki je v bližini izhodišča.

 

Pridružite se nam na Zeleni transverzali, kjer v družbi z AMZSPlaninska zveza Slovenije in Hyundai Avto Trade odkrivamo 10 manj znanih in manj obiskanih planinskih ali pohodnih poti po Sloveniji, pri načrtovanju pa upoštevamo tri preprosta načela: varno, brez gneče in brez smeti.

Fotografije: AMZS

očistimo gore, preventiva, zdravje, pohodništvo, aktivno življenje