Preprečite dimniški požar

Kako preprečite dimniški požar in kaj storiti, če v dimniku kljub vsemu zagori?

Začela se je kurilna sezona, ki lahko pomeni tudi večje tveganje dimniških požarov. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje v Sloveniji jih je bilo v zadnjih dveh letih več kot 500, lani 503. Kako pride do njih, kako jih preprečite in kaj storite ob požaru, svetuje predsednik Sekcije dimnikarjev pri Obrtni zbornici Slovenije Simon Dovrtel.

Vzroki za dimniške požare

Požari največkrat nastanejo, ker neustrezno kurimo, zapiramo dovod zraka, uporabljamo slabo gorivo, neredno vzdržujemo dimovodne naprave ali pa so le-te neustrezno dimenzionirane, je pojasnil Simon Dovrtel. Vzroke najdemo tudi v spremembi energenta, saj je v zadnjih nekaj letih veliko ljudi prešlo nazaj na ogrevanje s trdim gorivom v različnih oblikah. Najpogosteje pa požar v dimniku nastane zaradi katranskih oblog in saj, ki lahko zagorijo.

 

Znaki dimniškega požara so prasketanje v dimniku, ki postaja vse močnejše (bobneč zvok, ki je podoben zvoku tovornega vlaka ali nizko letečega letala), iz dimnika se vali črn dim, iz dimnika švigajo iskre ali celo plameni, rozete so vroče, izgorevanje je slabše, širi se smrad po stanovanju, stene dimnika pa so vroče.

 

Kako preprečiti dimniške požare?

Da bi preprečili nastanek tovrstnega požara, je ključno, da poskrbite za pravilno vgradnjo kurilnih naprav, da jih pravilno uporabljate, redno vzdržujete, čistite ter pregledujete.

 

»In upoštevajte opozorila dimnikarja ob rednih letnih pregledih,« še poudarja Simon Dovrtel. Tako boste morebitne nepravilnosti lahko sproti odpravili.

 

10 ukrepov za požarno varnost

 1. Vgradite kurilno napravo in dimnik z ustreznimi tehničnimi lastnostmi, in sicer skladno z navodili proizvajalca oziroma predpisi.
 2. Vsako kurilno napravo, ki ni obratovala že dalj časa, je pred uporabo treba pregledati.
 3. Pri postavitvi kurilne naprave in dimnika upoštevajte zahtevane odmike od gorljivih snovi.
 4. Tla in stene okoli kurilne naprave morajo biti iz negorljivih materialov.
 5. Kurilna naprava naj bo, glede na vrsto goriva, priključena na ustrezen dimnik.
 6. Če kurite z drvmi, za kurjenje uporabljajte suh les. Peleti pa morajo biti ustrezno certificirani, lesni sekanci pa ustrezno hranjeni in iz čim boljšega materiala. Vsebnost vode v lesu ne sme biti večja od 25 %.
 7. Simon Dovrtel pravi, da morajo biti centralne kurilne naprave, ki imajo ročno nalaganje goriva, opremljene z vodnim toplotnim zbiralnikom. Tako zagotovite, da les v kurišču v celoti gori pri polnem zgorevanju.
 8. V kurilni napravi nikoli ne zažigajte kartona, dekorativnega papirja, robčkov ali novoletnih jelk − goreči delci se dvignejo v dimnik in lahko vžgejo obloge.

   

  »Gorivo mora ustrezati zahtevam kurilne in dimovodne naprave. Če je kurilna naprava načrtovana samo za obratovanje na tekoče gorivo, je ne moremo uporabiti za pelete, polena ali plin,« svetuje Simon Dovrtel.

   

 9. Podstrešje naj bo pospravljeno, v bližini dimnika ne hranite stvari, ki lahko zagorijo.
 10. Kurilno napravo in z njo povezane dimne vode, zračnike, pomožne naprave redno pregledujte in čistite skladno s predpisi, ki urejajo dimnikarsko službo.

 

In kako ukrepati, če do dimniškega požara kljub vsemu pride?

 • Takoj pokličite številko 112 (regijski center za obveščanje) in sporočite potrebne podatke.
 • O požaru obvestite vse stanovalce, ki morajo zapustiti stanovanje, saj je nevarnost za nastanek strupenega ogljikovega monoksida zelo velika.
 • Če je v prostoru dim, v prostor ne vstopajte.
 • Odstranite vse gorljive predmete iz bližine dimnika.
 • Ognja v dimniku nikoli ne gasite z vodo, saj je to zelo nevarno.
 • Ne odpirajte dimniških vratc.
 • Če je prišlo do dimniškega požara, v kurilni napravi ne kurite.
 • Po požaru nadzirajte temperaturo zunanje stene dimnika vsaj še 2 ali 3 ure.
 • Po požaru mora dimnikar pregledati dimnik v celoti, saj je velika verjetnost, da je požar pustil posledice na tuljavah ali stenah dimnika.

 

Prav je, da na začetku kurilne sezone pregledate dimnik in se seznanite z ukrepi za ravnanje v primeru dimniškega požara. Tovrstni požari namreč poškodujejo dimniško konstrukcijo, če pa se razširijo na druge dele hiše, pustijo lahko tudi hujše posledice.

 

Vir: www.sos112.si

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

požarna varnost, varnost doma, vzdrževanje doma, popravila
Preberite tudi