Drobni tisk: Kako zavarujem pametni telefon?

Predstavljamo različne možnosti zavarovanja mobilnega telefona.

Več kot tretjina uporabnikov v ZDA poškoduje ali celo izgubi svoj pametni telefon, je pokazala ena izmed raziskav spletnega imenika Plaxo. Ker škoda pogosto ni poceni, se uporabniki pametnih telefonov vse pogosteje odločajo za zavarovanje mobilnih naprav. To zavarovanje lahko sklenete tudi v Zavarovalnici Triglav.

Zakaj zavarovati pametni telefon?

Ker pametni telefoni že nekaj časa niso zgolj telefoni, temveč računalniki v malem, so postali nepogrešljiv sopotnik, kamorkoli greste. Ker jih uporabljate tako pogosto, so pametni telefoni v večji nevarnosti, da se poškodujejo.

 

Zato ne presenetijo podatki o najbolj pogostih poškodbah pametnih telefonov, ki jih je pokazala raziskava družbe Kelton Research o zaščiti pametnih telefonov:

  • 37 % uporabnikov je opraskalo ekran,
  • 29 % jih je po napravi polilo pijačo,
  • 29 % uporabnikom je telefon padel po stopnicah,
  • 20 % uporabnikom pa je pametni telefon padel celo v straniščno školjko. 

 

Obenem že nakup pametnega telefona, ki ga uporabljamo za zasebne in poslovne namene, lahko pomeni kar precejšen izdatek.

 

Proti določenim nevarnostim, kot so poškodbe ali tatvine, je torej smiselno skleniti ustrezno zavarovanje.

 

Strokovnjaki na SI-CERT-u, slovenskem centru za posredovanje pri omrežnih incidentih, poudarjajo pomembnost zaščite vaših podatkov na pametnih telefonih. Upoštevajte nekaj njihovih ključnih nasvetov.

 

Kako zavarovati pametni telefon?

V Zavarovalnici Triglav imamo v svoji ponudbi tudi zavarovanje mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov ipd.

 

Na voljo imate več možnosti:

 

Paketno zavarovanje DOM

Če imate sklenjeno paketno zavarovanje DOM, potem je vaš pametni telefon doma zavarovan za škodo, ki nastane v primeru požara ali vloma.

 

Z razširitvijo paketnega zavarovanja DOM lahko vključite tudi kritje za škode zaradi strojelomnih rizikov – torej za mehanske poškodbe telefona in indirektnega udara strele vanj.

 

V sklopu paketnega zavarovanja stanovanjskih premičnin, kamor spada tudi pametni telefon, so tveganja zelo podobna tveganjem, ki so krita po paketu DOM.

 

Strojelomno zavarovanje

Če vas zanima le zavarovanje mobilnega telefona, izberite strojelomno zavarovanje.

 

Strojelomno zavarovanje vključuje kritje škode zaradi uničenja ali poškodovanja pametnega telefona za čas, ko ga prenašate ali prevažate oziroma ko se nahaja zunaj vašega doma.   

 

Dobro je vedeti, da svoj pametni telefon lahko zavarujete le, če ni starejši od dveh let.

 

Pogoj za sklenitev pa je, da ob sklenitvi zavarovanja predložite račun in omogočite pregled telefona, ki mora biti nepoškodovan. Osnova za izračun cene zavarovanja (premije) je dejanska vrednost telefona.

 

Svetujemo vam, da izberete možnost "brez soudeležbe", kar pomeni, da zavarovanje nima odbitne franšize.

 

Ob škodi, ko se na primer poškoduje zaslon, ali pri kraji oziroma popolnemu uničenju telefona, vam izplačamo amortizirano vrednost, kar pomeni vrednost telefona v trenutku škode.

 

Relativna višina amortizacije (zastarelosti) je odvisna od vrste in pričakovane življenjske dobe predmeta – pri pametnih telefonih višina amortizacije znaša minimalno 25 % nove nabavne vrednosti letno, saj gre za kratko pričakovano življenjsko dobo.

 

Primer:

Če kupite nov telefon za 1.000 EUR, bo po enem letu vreden največ 750 EUR (vsaj -25 %), po drugem letu največ 500 EUR.

 

Tudi pri delnih škodah se upošteva vsaj -25-odstotna letna amortizacija tako na sam aparat kot tudi na dele aparata.

 

Dve leti star mobitel ima poškodovan zaslon. Tako naprava kot zaslon sta amortizirana vsaj -50 %. Če nov zaslon stane 200 EUR, zavarovalnica izplača omenjen znesek, ki je zmanjšan za vsaj -50 %, torej največ 100 EUR. Ta znesek je dejanska vrednost zaslona po dveh letih starosti.

 

Zavarovanje mobilne opreme

Tisti, ki imate sklenjeno veljavno naročniško razmerje pri Telekomu Slovenije, lahko v sklopu Zavarovanje naprav zavarujete mobilne telefone, tablične oziroma prenosne računalnike in mobilne modeme.

 

Velja pa, da zavarovanje lahko sklenete le za nove mobilne naprave in izbirate med dvema zavarovalnima paketoma.

 

Razlikujeta se glede na obseg zavarovalnega kritja:

  • Osnovni paket krije vse vrste nenamernih poškodb (npr. padci, udarci, poškodbe, ki jih povzroči stik s tekočino) in zlonamerne poškodbe, ki jih povzročijo tretje osebe.
  • Paket Plus poleg omenjenih najpogostejših poškodb nudi še zavarovalno kritje, če vam nekdo ukrade pametni telefon, kritje za nepooblaščeno uporabo naprave kot posledico kraje in podaljšano garancijo za izdelke Apple.

 

Višina zavarovalne premije je tako odvisna od izbire zavarovalnega paketa in vrednosti naprave ob nakupu.

 

Obseg zavarovalnega kritja se razlikuje glede na izbiro paketa.

 

Razlogov ZA in možnosti KAKO je torej veliko. Zato ni izgovorov, da ne bi poskrbeli za varno in brezskrbno uporabo svojega pametnega telefona.

 

Zagotovo poznate prijatelja, ki bi mu ta nasvet koristil. Enostavno ga delite in poskrbite, da bo vaš prijatelj še naprej dosegljiv na svojem pametnem telefonu.

drobni tisk, paketno zavarovanje DOM, zavarovanje premičnin, sklepanje zavarovanj, škodni primer
Preberite tudi