Avtomobilska zavarovanja od A do Ž

Koristne povezave in informacije o tem, kako najbolje zavarovati vozilo.

Ustrezno avtomobilsko zavarovanje zagotavlja, da boste, tudi če se vam bo morebiti pripetila nezgoda ali boste imeli druge težave s svojim avtomobilom, olajšani finančnih skrbi. Kakšno pa je primerno zavarovanje za vaše vozilo? Ob opisu avtomobilskih zavarovanj smo zbrali povezave na koristne vsebine o avtomobilskem zavarovanju.

Ko se odločate za avtomobilsko zavarovanje, naj bo to prilagojeno glede na:

 

  • vrsto vozila in njegovo vrednost,
  • starost (novo ali rabljeno) in število prevoženih kilometrov,
  • tip vaših voženj, vaše običajne sopotnike in morebitne druge voznike avtomobila ...

 

Gotovo je drugače, če parkirate avto na parkirišču pred stanovanjsko stolpnico, na katerem je vselej stiska s prostorom, ali v lastni garaži. Prav tako se včasih sprašujete, ali je smiseln polni kasko, če je vaše vozilo starejše.

 

Ob upoštevanju svojih potreb ne pozabite, da nesreča ne počiva, možnost zanjo pa narašča z nabiranjem prevoženih kilometrov. Zato dobro premislite, preden na videz privarčujete pri plačilu premije, obenem pa se s tem odpoveste finančni varnosti, če gre kaj narobe. A pojdimo po vrsti.

 

Obvezno zavarovanje: zakaj je avtomobilska odgovornost (AO) nujna?

Na slovenskih cestah se vsak dan zgodi več deset evidentiranih nesreč. Da smo v prometu vsi varni oziroma vsaj zavarovani, je z zakonom določeno obvezno zavarovanje, imenovano avtomobilska odgovornost (AO).

 

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti vas ščiti pred finančno izgubo, če zakrivite nesrečo in pri tem poškodujete lastnino drugih (ne le avto, ampak tudi ograjo ob cesti ali hišo), komu povzročite telesne poškodbe ali celo smrt.

 

Kako vam koristi zavarovanje voznika AO plus?

Obvezno zavarovanje (AO) krije le škodo, povzročeno drugim udeležencem prometne nesreče. Kaj pa, če povzročite nesrečo in se poškodujete sami? Tega primera AO ne krije, krije pa ga opcijsko zavarovanje voznika (AO plus).

 

Z zavarovanjem AO plus si zagotovite odškodnino za telesne poškodbe, ki jih utrpite v nesreči, ki jo povzročite sami.

 

S tem zavarovanjem lažje krijete morebitne stroške zdravljenja in rehabilitacije. Če se v takšni nesreči smrtno ponesrečite, pa vaši najbližji prejmejo odškodnino.

 

Možnost za zaščito voznika in potnikov je tudi nezgodno zavarovanje. Je pa med tem zavarovanjem in AO plus nekaj razlik.

 

Kdaj je smiselno kasko zavarovanje?

Kasko zavarovanje ni obvezno, da bi se izognili stroškom popravil, pa ga je smiselno skleniti v večini primerov.

 

Ločimo splošni kasko in kombinacije delnega kaska. Podrobneje sta obe možnosti predstavljeni tukaj.

 

V primerjavi z zavarovanji AO in AO plus, kasko zavarovanje vozila krije tudi škodo, ki nastane v prometu ali med mirovanjem zaradi uničenja, poškodovanja ali kraje vašega avtomobila. Ta je lahko posledica dogodkov, na katere nimate vpliva (naravne nesreče, objestnost ...), ali dogodka v prometu, za katerega ste odgovorni vi, denimo poškodbe vašega vozila zaradi napake pri vožnji oziroma zaradi nesreče, ki ste jo povzročili sami.

 

Se je pa dobro pozanimati, v kakšnih primerih so kriti dogodki, ki se končajo s škodo. Razlik med osnovnim kaskom in kombinacijami delnega kaska je precej. Kombinacije prinašajo določene prednosti v povezavi s splošnim kaskom.

 

Pri kombinaciji ni odbitne franšize, ob škodi pa tudi ne izgubite bonusa.

 

Posebej dobro preučite možnosti zavarovanja škode zaradi toče in presodite, v kakšnih primerih se splača skleniti posebno kasko zavarovanje za starejša vozila.

 

Kako zavarujete mladega voznika?

Novinci na cestah, ki še nimajo dolgo vozniškega izpita, dokazano povzročijo več nesreč. Zato se zanje pri nas in v tujini obračunava višja zavarovalna premija. Tovrstno doplačilo lahko nadomestite s samostojno zavarovalno polico za mladega voznika.

 

Zavarovanje za mladega voznika je vezano na voznika, ne na vozilo.

 

Pri Zavarovalnici Triglav je takšno zavarovanje na voljo za voznike, ki imajo manj kot tri leta vozniških izkušenj, ali tiste, ki vozijo s spremljevalcem v skladu z veljavno zakonodajo. Omogoča jim vožnjo katerega koli osebnega avtomobila, tudi službenega.

 

Zakaj potrebujete asistenco?

Občutek, ko obstanete na cesti zaradi okvare ali nesreče, je izjemno neprijeten. Prednosti in vrste Triglav asistence so številne.

 

Asistenco na cesti izberite glede na lastne potrebe, vsekakor pa naj bo razmislek o tem, ali bi jo sklenili, eden pomembnejših.

 

Asistenca namreč vam in vašemu vozilu 24 ur na dan zagotavlja pomoč in kritje številnih stroškov v Sloveniji in tujini. Z njo boste finančno zavarovani, ob morebitnih težavah pa boste med drugim lahko izkoristili vleko, kritje prenočišča, uporabili nadomestno vozilo in se hitreje varno vrnili domov.

 

Sklenitev po spletu ali pri zastopniku

Pri Zavarovalnici Triglav lahko avtomobilska zavarovanja sklenete kar na spletu, seveda pa tudi pri zastopnikih in v poslovalnicah.

 

Na voljo so vam številne ugodnosti. Če svoja zavarovanja pri Zavarovalnici Triglav združite v Triglav komplet, lahko pridobite do 40 odstotkov popusta. Popust v višini 15 odstotkov prejmete tudi za prvo vozilo v Triglav kompletu.

 

Člani Triglav kompleta pa so ob sklenitvi novega zavarovanja avtomobilske odgovornosti (AO) deležni posebnega popusta do 50 % glede na najvišji pridobljen bonus kateregakoli člana Triglav kompleta.

 

Celo do 20 odstotkov popusta lahko pridobite, če vozite varno in uporabljate aplikacijo DRAJV. Popust dobite tudi za avto, opremljen z varnostnimi in asistenčnimi sistemi. Zavarovanje pa je prav tako cenejše, če ste opravili tečaj varne vožnje. Preverite, katere ugodnosti in popusti so vam še na voljo.

 

Test: kako dobro poznate avtomobilska zavarovanja?

Ste izvedeli vse? Če niste prepričani, ali imate dovolj informacij o zavarovanjih, vas vabimo, da rešite tudi test, s katerim boste lahko ugotovili, ali ste z na novo pridobljenimi podatki dovolj podkovani. Kliknite in preverite svoje znanje.

avtomobilsko zavarovanje, mladi voznik, avtomobilska asistenca, DRAJV
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.