7 stvari, ki jih morate vedeti o klimatskih napravah

Svetujemo, kakšna naj bo vaša klimatska naprava in kako jo lahko zavarujete.

Ko pritisne vročina, mnogi začnejo razmišljati o nakupu klimatske naprave. Ker gre za drago in precej zahtevno odločitev, vam svetujemo, da se ne prenaglite. S strokovnjaki iz podjetja Tersus smo preverili, kakšno klimo priporočajo, kam jo je najbolj učinkovito namestiti in kako jo pravilno uporabljati. Mi pa dodajamo še nasvet o zavarovanju.

1. Nakup klimatske naprave? Izberite invertersko 

Ta je najbolj cenovno dostopna in ekonomična. Inverterske klime prilagajajo moč delovanja potrebam prostora, brez večjih nihanj temperature. Obenem porabijo tudi zelo malo energije, da vzdržujejo nastavljeno temperaturo.

 

2. Ne kupujte prenosnih klimatskih naprav

Te so se v praksi pokazale kot manj učinkovite in bolj energetsko potratne od inverterskih klimatskih naprav. Prav tako so v primerjavi z inverterskimi bolj hrupne. Težje je tudi poskrbeti za odvajanje vročega zraka in za odstranjevanje kondenzirane vode.

 

3. Najprej odgovorite na osnovna vprašanja

Da boste kupili klimatsko napravo, ki bo ustrezala vašemu domu, morate upoštevati različne dejavnike. Odgovorite na vprašanja, da boste lažje določili tip in moč klime:

 

 • Kakšne so vaše potrebe in želje? Ali potrebujete klimo samo za hlajenje, ali tudi za gretje oziroma sušenje zraka?
 • Za kaj se prostor uporablja?
 • Ali gre za kletni, pritlični, medetažni ali mansardni prostor, kako velik je in kakšna je njegova lega? Koliko ljudi je običajno v tem prostoru?
 • Kako sicer prezračujete in grejete prostor?
 • Kako velike so steklene površine, kakšna je zasteklitev?
 • Kako debela in kakovostna je izolacija?
 • Kakšne so možnosti montaže naprave (stenska, talna, stropna, vgradna …)?
 • Kakšni so načini odvoda kondenza iz prostora (ali kondenz lahko odvajate po naravni poti, je potrebna uporaba črpalke …)?

 

Primer priporočene moči za klimatsko napravo:

1. Za 55 m2 veliko stanovanje z višino stropov do 2,5 m bi priporočili split klimatsko napravo z močjo približno 3,5 KW (1x zunanja in 1x notranja enota).

2. Za 120 m2 veliko stanovanje ali hišo (eno ali dvoetažna) z višino stropov do 2,5 m bi priporočili multi split klimatsko napravo z močjo približno 7 KW (1x zunanja in 2x notranja enota).

 

4. Cena ne sme biti odločilen dejavnik izbire

Preden kupite klimatsko napravo, pridobite čim več informacij. Bodite pozorni na:

 

 • Model: stenski, talni, stropni, kasetni, kanalski, enojni sistem, multi sistem
 • Tip naprave: hlajenje, hlajenje in gretje, gretje pri nižjih zunanjih temperaturah.
 • Razred energetske učinkovitosti, koeficient učinkovitosti pri hlajenju (SEER) in gretju (SCOP).
 • Način delovanja pri zunanjih temperaturah, glasnost in sistem filtracije.

 

Najbolj popularne in kakovostne klime, ki imajo invertersko regulacijo za hlajenje in gretje, so stenski modeli in spadajo v razred A (+++, ++, + ) energetske učinkovitosti. Imajo koeficient učinkovitosti (SCOP ali SEER), ki presega število 3 ali 5. To pomeni, da pri enem kilovatu porabljene energije dobite tri ali pet kilovatov koristne energije. Delujejo do -15 ali celo do -25 stopinj Celzija z zvočnim tlakom pod 22 decibeli. Imajo sistem filtracije z elektrostatičnim filtrom, ki uničuje mikrobe in preprečuje nastanek plesni.

 

5. Klimo namestite tja, kjer so temperaturna nihanja najvišja

Najbolj primerno je, če imate klimatsko napravo v tistem prostoru ali delu objekta, kjer so temperaturna nihanja najvišja (tam, kjer je najbolj vroče), vrata pa imate zaprta.

 

Če želite samo hladiti, lahko notranjo enoto namestite tudi na hodnik, od koder lahko hladen zrak skozi odprta vrata prehaja v druge prostore.

 

Klimatska naprava je lahko nameščena tudi v spalnici, vendar upoštevajte, da tudi najtišje klime oddajajo zvok. To je lahko za nekatere moteče. Lopute za usmerjanje hladnega zraka ne usmerite neposredno v smeri ležišča, temveč v drugo smer.

 

6. Redno jo vzdržujte 

Čistoča filtrov v notranji enoti zelo vpliva na kakovost delovanja naprave in kakovost zraka v prostoru. Pogostost čiščenja filtrov je odvisna od uporabe prostora in naprave (dim, maščobne pare, prašni delci ...). Držite se čistilnih intervalov, ki jih priporoča proizvajalec, oziroma napravo očistite vsaj po sezoni hlajenja in po sezoni gretja.

 

7. Ne pretiravajte pri nastavitvi temperature

Poleti je priporočljiva maksimalna razlika med zunanjo in notranjo temperaturo okrog 6°C. Če je razlika večja, se lahko pri prehajanju z vroče zunanjosti v hladno notranjost prehladite.

 

Če je prostor pregret, ga ohladite v vaši odsotnosti, tako da nastavite časovnik za vklop, ali če to klimatska naprava omogoča, vklopite napravo na daljavo po telefonu.

 

Nastavite želeno temperaturo, ki jo želite vzdrževati, nikakor pa klime ne vklapljajte za kratek čas in z nastavljeno najnižjo temperaturo.

 

8. Klimatsko napravo zavarujte

Zagotovo boste za kupljeno klimatsko napravo prejeli garancijo. Vendar škode, ki jih povzročite sami ali vam jih povzročijo tretje osebe, na primer padec aparata ali udarec v aparat, niso krite ne z uveljavljanjem garancije ne z uveljavljanjem stvarne napake.

 

Prav tako garancija ne krije škod zaradi naravnih nesreč oziroma naravnih nevarnosti kot tudi ne recimo požara zaradi vaše malomarnosti, ali požara, ki vam ga povzročijo tretje osebe.

 

V garancijo niso vključene niti okvare, ki jih na aparatih povzroči indirektni udar strele. Zato je vsekakor smiselno skleniti zavarovanje in tako urediti zaščito tudi za te nevarnosti.

 

Z zavarovanjem doma boste enostavno zavarovali svoj dom kot zgradbo in stanovanjske premičnine v njih. Odvisno od kritij, ki jih izberete, vam to zavarovanje lahko krije škodo, ki nastane tudi na klimatski napravi zaradi požara, poplave, izliva vode, padca drevesa …

 

Za morebitne okvare naprave pa lahko sklenete dodatno strojelomno zavarovanje inštalacij. To zavarovanje krije stroške zaradi uničenja ali poškodovanja inštalacij stanovanjskih in ostalih objektov ter tudi stroške iskanja mesta napake.

 

Zavarovanje doma lahko le z nekaj kliki sklenete tudi po spletu.

 

nepremičnine, zavarovanje doma, vzdrževanje doma, sklepanje zavarovanj
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.