Kako zamenjati zavarovalnico?

Če želite menjati zavarovalnico, morate biti pozorni na vrsto dejavnikov.

Nižja premija, več ugodnosti, bolj zanesljivo izplačilo škode, pozitivne izkušnje znancev… Razlogi, zaradi katerih želite zavarovanje svojega avtomobila ali doma prenesti k drugi zavarovalnici, so različni. Eden najbolj pogostih je zagotovo cena, toda naj ne bo edini.

Če želite menjati zavarovalnico, odločitev dobro pretehtajte in upoštevajte vse dejavnike. Da se boste menjave pravilno lotili, smo vam pripravili nekaj koristnih nasvetov.

 

Izberite pravo ponudbo 

Svetujemo vam, da z menjavo zavarovalnice ne hitite. Vzemite si čas in poiščite ustrezno zavarovanje – preglejte ponudbe različnih zavarovalnic.

 

Ko iščete novo zavarovalno polico za vaš dom, naj vas ne prepriča zgolj en dejavnik. Na polico glejte kot na celoto in upoštevajte različne pomembne dele:

 

  • ceno,
  • katera kritja vključuje,
  • višino kritij,
  • morebitno soudeležbo pri škodi,
  • ali je zavarovanje sklenjeno na dejansko ali novo vrednost ...

 

Nič manj pomembne niso niti izkušnje, ki ste jih z zavarovalnico že imeli vi ali vaši prijatelji in znanci.

 

V naših raziskavah opažamo, da je zaupanje glavni razlog, zakaj se zavarovanci odločijo skleniti zavarovanje doma ali splošnega avtomobilskega kaska prav pri naši zavarovalnici.

 

Koliko stane zavarovanje vaše hiše ali stanovanja pa lahko enostavno preverite z informativnim izračunom.

 

Imate res vse ugodnosti?

Drugi pomemben dejavnik, ki vpliva na izbiro in menjavo zavarovalnice, so seveda ugodnosti, ki jih prejmete kot novi zavarovanec.

 

Pri prehajanju na drugo zavarovalnico bodite pozorni na ugodnosti in pogoje – zlasti na vezavo in zaveze: preverite, ali se boste za določene ugodnosti, ki jih boste deležni le ob prehodu, morali na to zavarovalnico vezati na daljše obdobje.

 

Preden dokončno zamenjate zavarovalnico, poglejte, če vaša trenutna zavarovalna polica res vključuje vse ugodnosti in popuste, ki vam pripadajo. Najbolje je, če se o tem ter o vaših novih željah in potrebah pogovorite s svojim zavarovalnim zastopnikom. Skupaj bosta morda že pri obstoječi zavarovalnici našla rešitev, ki vam ustreza.

 

Preverite pa tudi, katere ugodnosti boste zaradi menjave zavarovalnice izgubili. Pri avtomobilskih zavarovanjih se od zavarovalnice do zavarovalnice recimo prenašajo bonusi, ne prenašajo pa se različne ugodnosti, ki so vezane na določeno zavarovalnico. Zavarovalnica Triglav vam nudi popust na Triglav komplet, in še vrsto drugih ugodnosti.

 

Triglav komplet nagrajuje vašo zvestobo  in omogoča, da prihranite do 40 % pri obnovi in sklenitvi novih zavarovanj. Za več informacij o Triglav kompletu lahko vprašate svojega zastopnika, ali obiščete spletno stran.

 

Kako odpovedati staro polico?

Če ste kljub vsemu odločeni, da zamenjate zavarovalnico, boste to najlažje naredili, ko vam poteče zavarovalna polica. Pazite le, da ne boste ostali brez kritja. Ko se odločite zamenjati zavarovalnico, poskrbite, da vam nova polica začne veljati takoj, ko se stara zaključi.

 

Na vrhu vsake zavarovalne police je naveden datum začetka in konca zavarovanja. Polica preneha veljati konec tistega dneva, ki ga imate zapisanega kot končnega. V takem primeru police preprosto ne obnovite in na novo sklenete zavarovanje pri drugi zavarovalnici.

 

Kaj pa, če nimate zapisanega končnega dneva?

 

Veliko zavarovanj – večinoma se tako sklepajo zavarovanja doma – je namreč sklenjenih za nedoločen čas. Na polici je naveden samo začetni dan zavarovanja. Zavarovanje se iz leta v leto nadaljuje, če ga ne prekine zavarovalec ali zavarovalnica. Na vrhu police imate pri poteku zavarovanja napisano: permanentno.

 

Permanentno zavarovanje lahko prekinete s pisno izjavo vsaj 3 mesece pred koncem tekočega zavarovalnega leta. Posamezno zavarovalno leto se ponavadi izteče na datum, na katerega je bilo zavarovanje sklenjeno. Zavarovalnica vam ob prekinitvi ne obračuna nobenih stroškov.

 

Svetujemo vam, da pokličete in preverite, če je zavarovalnica res prejela vašo izjavo za prekinitev zavarovanja in jo bo upoštevala. Izjavo lahko izročite tudi zavarovalnemu zastopniku.


Posebnost avtomobilskih zavarovanj

Dobro je vedeti tudi, da je med zavarovalnicami prenosljiv bonus – malus, s katerim zavarovalnice določamo sorazmerni delež zavarovalne premije – cene za avtomobilsko zavarovanje oziroma za koliko odstotkov je premija nižja ali višja od izhodiščne. Bonus in malus sta določena v 20-ih premijskih razredih in velja za zavarovanje avtomobilske odgovornosti in za zavarovanje avtomobilskega kaska.

 

Več o premijskih razredih pojasnjujemo v članku Kaj je sistem bonus – malus?

 

Tako ob sklepanju avtomobilskega zavarovanja izpolnite obrazec o škodnem dogajanju, ki ga vaša nova zavarovalnica preverja pri prejšnji zavarovalnici. Če v preteklem letu na vozilu niste imeli škode, se bonus v enakem odstotku prenese oziroma ustrezno zniža. Vračilo premije je pri avtomobilskih zavarovanjih možno le, če svoje vozilo prodate in zato prekinete zavarovanje ali ob odjavi vozila iz prometa. Preberite več o predčasni prekinitvi zavarovanja.

 

Vse je v zavarovalnih pogojih

Vse o začetku in koncu zavarovalnega kritja za omenjena zavarovanja je zapisano v zavarovalnih pogojih Zavarovalnice Triglav. Pogoji so dostopni tudi na spletnih straneh zavarovalnice

 

Zastopnik o pogojih pravi takole: »Zavedam se, da so precej zajetni, a natančno opredeljujejo obveznosti tako zavarovalnice kot stranke. Tudi, če le podaljšujete zavarovalno polico, prosite zastopnika, da skupaj še enkrat pregledata zavarovalne pogoje.«

 

Pogoji so sestavni del vsake zavarovalne pogodbe. S podpisom police potrdite, da ste pogoje prejeli in ste z njimi seznanjeni. Zato vam svetujemo, da pri menjavi zavarovalnice upoštevate tudi te.

zavarovanje doma, sklepanje zavarovanj
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.