Izognite se skrbem, ker vam je zavarovanje poteklo

S permanentnim zavarovanjem si zagotovite enostavno podaljšanje zavarovalnega kritja.

»Včeraj sem ugotovil, da sem pozabil podaljšati zavarovanje doma. Danes pa me je v stanovanju pričakal izliv vode iz pralnega stroja. Mi zavarovanje še velja?« Da bi se izognili takšnim vprašanjem, zavarovancem omogočamo sklepanje permanentnih zavarovanj doma. Pojasnjujemo, kaj to pomeni in kakšne so prednosti.

Kaj je permanentno?

Zavarovanja lahko sklenete enkrat na leto in če ga ne potrebujete, o njem več ne razmišljate. Tako se lahko hitro zgodi, da ga pozabite ponovno urediti, in prepozno ugotovite, da zavarovalne zaščite nimate več. Da bi se izognili takšnim neprijetnim presenečenjem, paketna zavarovanja doma sklepamo za nedoločen čas oziroma permanentno.

 

Permanentno pomeni, da se zavarovalna polica iz leto v leto nadaljuje, premijo pa plačujete za vsako leto posebej.

 

V tem primeru imate na vrhu zavarovalne police naveden datum začetka zavarovanja, datum poteka pa ne. Zapisano je le »permanentno«.

 

Prednost permanentnega zavarovanja

Pri zavarovanjih, ki jih sklepate za določen čas, vam zavarovanje in zavarovalno kritje poteče ob polnoči na tisti dan, ki ste ga imeli zapisanega na polici kot datum poteka. Takrat zavarovanja tudi ni več mogoče enostavno podaljšati, temveč ga morate skleniti na novo.

 

Tovrstnih težav s sklepanjem permanentnega zavarovanja pri paketnem zavarovanju doma ni več. S tako polico imate namreč kritje, tudi če na podaljšanje sami pozabite.

 

Če imate permanentno polico, ste zavarovani, čeprav zavarovanja niste podaljšali do obnovitvenega datuma, ki je zapisan na vrhu zavarovalne police.

 

Lahko si premislite

Kljub temu, da ima ime permanentno, to zavarovanje lahko prekinete. To storite s pisno izjavo vsaj 3 mesece pred koncem tekočega zavarovalnega leta. Posamezno zavarovalno leto se ponavadi izteče na datum, na katerega je bilo zavarovanje sklenjeno. Zavarovalnica vam ob prekinitvi ne obračuna nobenih stroškov.

 

Če zavarovanja ne boste pravočasno prekinili, se vam bo polica avtomatsko obnovila.

 

Tudi kasneje lahko od pogodbe odstopite vendar s trimesečnim odpovednim rokom. Na to bodite pozorni predvsem, če se boste odločili za menjavo zavarovalnice

 

Permanentno polico je možno tudi spreminjati. Pred obnovo police oziroma ob izteku zavarovalnega leta vas običajno pokliče zastopnik, ki preveri, ali želite kar koli spremeniti oziroma prilagoditi.

 

Če želite permanentno polico spreminjati, morate to urediti z zastopnikom, in sicer pred datumom obnovitve zavarovanja.

 

Uveljavite lahko tudi nove dodatne ugodnosti, kot je recimo Triglav Komplet, in tako znižate ceno zavarovanja.

 

Če sprememb ni, se polica avtomatsko obnovi. Vi pa dobite obvestilo in obračun za prihodnje zavarovalno leto.

 

S permanentno polico se izognete skrbem glede trajanja zavarovanja. Vse, za kar morate poskrbeti, je, da ste za svoj dom izbrali ustrezna kritja. O tem pa se lahko vedno posvetujete s svojim zastopnikom.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

nepremičnine, sklepanje zavarovanj, škodni primer, paketno zavarovanje DOM
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.