Kune in glodavci v vozilih: Majhen povzročitelj, velika težava

Lahko povzročijo tudi do 1.500 evrov škode na vozilu. Kaj lahko storite?

»V okolici doma sem opazil kune, ki si poskušajo v mojem vozilu narediti gnezdo in trgajo zvočno izolacijo motorja. Ali poznate učinkovit način za odganjanje teh živali?« Tovrstna vprašanja najdete na številnih avtomobilističnih forumih. Kune, glodavci, pa tudi mačke namreč lahko povzročijo visoko škodo na vašem vozilu. Kaj lahko storite?

Prostor okrog avtomobilskega motorja je za kune toplo zimsko pribežališče. Kable in cevi pregriznejo predvsem zato, da si naredijo več prostora, ga »označijo« kot svojega ali enostavno v igri, iz radovednosti.

 

V nevarnosti so vžigalni kabli, cevi za hladilno tekočino, električna napeljava ali izolacijske obloge v motornem prostoru.

 

Toda ta igra vas lahko drago stane, z njo pa se lahko soočite kjerkoli v Sloveniji. 

 

Škode so lahko visoke in pogoste

Glodavci pod pokrovi avtomobilskih motorjev so precejšen problem tudi v Nemčiji. Nemško zavarovalno združenje letno zabeleži več kot 200.000 tovrstnih primerov, ti pa skupaj presegajo 60 milijonov evrov škode.

 

V Zavarovalnici Triglav za Slovenijo sicer ne moremo govoriti o tako pogostih primerih tovrstnih škod. Naši cenilci pa opažajo, da vseeno ne gre za zanemarljivo težavo:

  • Če žival poškoduje zgolj obloge, je strošek popravila sicer relativno nizek, to je med 100 in 200 evri.
  • Če pa pregriznejo oziroma poškodujejo kable ali cevi, potem se lahko številka precej poviša in lahko znaša med 1.000 in 1.500 evri.

 

Škoda na posameznem avtomobilu lahko znaša več tisoč evrov, zaradi visoke napetosti pa obstaja celo nevarnost požara.

 

Tovrstna škoda se lahko tudi ponavlja. Cenilci pravijo, da so že imeli stranke, ki so morale zaradi enake težave svoje vozilo večkrat ponovno popravljati.

 

Ste pomislili na zavarovanje?

Da bi se izognili plačilu tako visokih zneskov, je zagotovo smiselno razmisliti o sklenitvi delnega kasko zavarovanja.

 

Kombinacija D delnega kasko zavarovanja – divjad in domače živali ni namenjena le kritju škode, ki nastane ob trku z divjadjo.

 

Kombinacija D krije škodo na zavarovanem vozilu, ki nastane z neposrednim dotikom divjadi ali domačih živali – torej tudi škodo, ki vam jo lahko v motorju povzročijo miš, kuna ali mačka.

 

Dobra novica je vsekakor ta, da pri delnem kasku ni odbitne franšize. To pomeni, da vam ni treba plačati del nastale škode na lastnem vozilu, ko je škoda manjša ali enaka franšiznemu znesku. Obenem pa v primeru škode ne izgubite že pridobljenega bonusa pri plačilu zavarovalne premije splošnega kaska. Delni kasko lahko sklenete tudi brez splošnega kaska.

 

Preverite, kako je zastopnik odgovoril na najbolj pogosta vprašanja o zavarovanju avtomobilskega kaska.

 

Kako pa lahko preprečimo nastanek škode?

Seveda na ključno vprašanje z uvoda članka še nismo odgovorili. Torej, kaj lahko naredite, da se s tovrstno škodo sploh ne bi soočili?

 

V Nemčiji že več kot 10 let poteka projekt, v katerem avtomobilski proizvajalci in dobavitelji testirajo, kako varne so različne vrste električnih kablov in cevi pred napadi kun. Še vedno pa niso uspeli najti prave rešitve, kako narediti motor vozila zanje manj zanimiv.

 

Zato morate za zaščito poskrbeti sami. Če ste opazili, da se v bližini vašega vozila zadržujejo kune, preverite, če so bile živali tudi pod pokrovom vašega vozila, potem pa dobro očistite tako vozilo kot motor. Vonj, ki ga kune pustijo v motorju, namreč privlači druge kune.

 

Kako pa jih boste odgnali od motorja? Na forumih lahko najdete številne predloge. Vendar mnogi takoj dodajajo, da ima večina ukrepov le kratkotrajni učinek in ne predstavljajo učinkovite rešitve. Tako vam na dolgi rok ne bodo pomagali ne ultrazvočni odganjalci ne razne neprijetne vonjave, ki naj bi odganjale kune. Strokovnjaki namreč trdijo, da se živali na to navadijo.

 

Po njihovem mnenju je trenutno najboljša mehanska zaščita, s katero se živalim prepreči dostop do motorja. Najbolj učinkovite so naprave, ki sprožajo blage električne sunke in delujejo po principu električnega pastirja.

 

Želite več tovrstnih člankov? Vpišite svoj elektronski naslov in poslali vam bomo najboljše strokovne nasvete s področja avtomobilskih zavarovanj direktno v vaš elektronski nabiralnik.

 

avto, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje, kasko zavarovanje, prijava škode, škodni primer
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.