Vnele so se saje v dimniku stanovanjske hiše

Eden od glavnih razlogov, da se decembra in januarja poveča število požarov.

»Gori v dimniku. V dimniku verjetno gorijo saje. Zagorelo je zaradi pregretega dimnika. Vžig saj zaradi neočiščenega dimnika …« tako se bere poročilo Centra za obveščanje o vzrokih požarov, zaradi katerih so morali posredovati gasilci. Največkrat zaradi težav, povezanih z nepravilno uporabo oziroma neustreznim vzdrževanjem dimnikov.

Največ požarov januarja in decembra

Na seznamu vzrokov za nastanek požara pozimi boste poleg dimniških našli tudi: vžig drv, zagorel adventni venček, pregreta peč, zagorelo v kurilnici, pozabljena hrana na štedilniku ...

 

Oglejte si še, kako zagori olje v ponvi in kako ga pravilno pogasiti, da ne povzročite še večje škode.

 

Zaradi vsega naštetega torej ne čudi, da statistika Centra za obveščanje, ki beleži intervencije gasilcev, pa tudi statistika škod, ki jih zabeležimo v zavarovalnici, kaže na povečanje požarov in s tem povezanih škod v zimskih mesecih.

 

Izstopata predvsem januar in december. Leta 2017 so januarja zabeležili skoraj trikrat več požarov kot je znašalo povprečje na mesec v tem letu. Podobno je bilo decembra 2016, ko so zabeležili dvakrat več požarov od mesečnega povprečja, in decembra 2018, ko so gasilci posredovali 70 % pogosteje, kot je bilo mesečno povprečje. 

 

V letih 2016 in 2017 se je tretjina vseh požarov zgodila ravno v januarju in decembru.

 

Podobni so tudi podatki zavarovalnice. V letu 2016 smo v zadnjem mesecu leta popisali kar za dobrih 91 % več škod zaradi požarov v stanovanjskih objektih, kot je bilo povprečje na mesec. Trend se nadaljuje januarja 2017, ko je bilo 77 % več požarov od povprečja na mesec, in decembra 2018 z 59 % več požarov kot je znašalo mesečno povprečje v tem letu. V letih 2016 in 2017 smo dobili skoraj 30 % vseh prijav zaradi požarov v omenjenih dveh mesecih. V letu 2018 je ta delež nekoliko padel in je znašal 23 %.

 

Statistika požarov
Infogram

 

Izstopajo praznični dnevi

Praznični december je po podatkih Zavarovalnice Triglav v primerjavi z drugimi meseci v letu požarno bistveno nevarnejši. V letu 2016 smo tako zabeležili 116 prijav škod zaradi požarov, najmanj pa avgusta in septembra, ko je bilo teh le 37. Leta 2017 ponovno izstopata januar s 101 prijavo in december s 94 prijavami škode zaradi požara. Razveseljuje dejstvo, da je skupno število škod zaradi požara v letu 2018 padlo, a je mesec december še vedno izstopal z 79 prijavami.  

 

Če pogledamo še bolj podrobno, opazimo povečano število škod zaradi požarov okrog prazničnih dni. Leta 2016 izstopajo: 23., 24. in 25. december. Leta 2017 pa 3. januar z 12 prijavami. Lani jih je bilo 1. januarja zabeleženih 12 prijav, v decembru pa smo 44 % vseh škod zabeležili v dneh od 21. do 31. decembra.

 

Razloge, zakaj izstopajo praznični dnevi, bi lahko ob težavah s kurjavo pripisali tudi uporabi petard, raket in drugih pirotehničnih izdelkov, kot tudi praznični dekoraciji, svečam in lučkam na jelki, ki lahko hitro zagorijo, če niste dovolj previdni.

 

December in januar po podatkih zavarovalnice izstopata tudi po povečanem številu vlomov v stanovanjske objekte glede na mesečno povprečje v celem letu.

 

Preprečite, da bi se vnele dimniške saje

S pravilnim ukrepanjem lahko vse te požare preprečite. Poglejmo najprej nekaj nasvetov za zmanjšanje dimniških požarov. Ti največkrat nastanejo, ker neustrezno kurite, zapirate dovod zraka, uporabljate slabo gorivo, neredno vzdržujete dimovodne naprave ali pa so le-te neustrezno dimenzionirane, pravijo dimnikarji.

 

Nenehno zapiranje lopute, kurjenje velikih polen ali celo mokrega lesa je škodljivo in nevarno. Izgorevanje namreč ni popolno, zato se tvori več škodljivih plinov: namesto CO2 več CO in saj.

 

Na tuljavi se zaradi tega nabirajo katranske obloge, ki še dodatno prispevajo k slabšemu izgorevanju. Če v takem stanju dimovodne tuljave popolnoma odprete loputo, se lahko vnamejo saje in tvegate dimniški požar.

 

Ključno je, da poskrbite za pravilno vgradnjo kurilnih naprav, da jih pravilno uporabljate, redno vzdržujete, čistite ter pregledujete. »In upoštevajte opozorila dimnikarja ob rednih letnih pregledih,« poudarjajo v Sekciji dimnikarjev Obrtne zbornice Slovenije. Tako boste morebitne nepravilnosti lahko sproti odpravili.

 

Preberite si 10 ukrepov za požarno varnost.

 

Preprečite praznične požare

Zgoraj omenjenim nasvetom v prazničnih dneh dodajte še upoštevanje nasvetov za preprečevanje prazničnih požarov.

 

Smrečico z lučkami in adventni venček s svečami postavite:

 

  • najmanj en meter od peči, štedilnikov, luči, električnih radiatorjev, okenskih zaves in drugih gorljivih snovi, na primer omar;
  • nikoli ob edini izhod iz prostora ali tako, da se venček ali smrečica lahko prevrne; to je še posebej pomembno, če imate doma hišne ljubljenčke;
  • adventni venčki naj bodo na negorljivi podlagi, namesto svečk je varneje, če uporabljate lučke na baterije;
  • morebitne svečke naj bodo v negorljivih podstavkih (na primer steklenih), ki naj bodo tako visoki, da plamen ne more zajeti zelenja ali okrasja v bližini.

 

Priporočljivo je tudi, da venček iz naravnega materiala pred prižiganjem sveč zmočite z vodno prho.

 

Svečke ali lučke na adventnem venčku oziroma smrečici pa naj gorijo le, če ste v bližini. Gasilci pri nakupu teh svetujejo, da ne kupujete nizkocenovnih proizvodov, ki imajo tanke električne vodnike. Ti se lahko namreč pregrejejo in povzročijo požar.

 

»Navadne barvne žarnice z žarilno nitko ne sodijo v bližino gorljivega okrasja ali na smrekico. Druga nevarnost je požar, ki nastane zaradi električnega vodnika, ki povezuje novoletne lučke. Še posebej nevarni so nizkocenovni izdelki s tankimi električnimi vodniki, ki se pregrejejo, če so lučke dalj časa vključene,« opozarja dr. Aleš Jug, predsednik Komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije.

 

Kdaj poklicati gasilce

Če kljub vsem ukrepom zagori, sploh v dimniku, takoj pokličite številko 112 (regijski center za obveščanje) in sporočite potrebne podatke.

 

O požaru obvestite vse stanovalce, ki morajo zapustiti stanovanje, saj je nevarnost za nastanek strupenega ogljikovega monoksida zelo velika.

 

Če je v prostoru dim, v prostor ne vstopajte. Odstranite vse gorljive predmete iz bližine dimnika. Ne odpirajte dimniških vratc. In ognja nikoli ne gasite z vodo, saj je to zelo nevarno.

 

Tudi če zagori jelka, svetujemo, da pokličete gasilce, kajti, kot navaja dr. Jug: »Po vžigu jelke bo požar hitro napredoval po višini in oddajal veliko toplote. S tem se bodo vnele gorljive snovi ob jelki. Požar je tako lahko že kmalu neobvladljiv, tudi če ga gasite z gasilnikom.«

 

Več o požarih pa si lahko preberete v poglobljeni zgodbi o požarih.

družina, vzdrževanje doma, popravila, varnost doma, požarna varnost, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.