Kako preprečite požar v dimniku?

Z upoštevanjem 10 enostavnih ukrepov za požarno varnost doma.

V času kurilne sezone se poveča tudi tveganje dimniških požarov. Kako nastane požar v dimniku, kakšni so znaki dimniškega požara, kako ga preprečite in kaj storite ob požaru, svetujejo strokovnjaki Sekcije dimnikarjev pri Obrtni zbornici Slovenije.

Vzroki za požar v dimniku

Požar največkrat nastane, ker neustrezno kurite, zapirate dovod zraka, uporabljate slabo gorivo, neredno vzdržujete dimovodne naprave ali pa so le-te neustrezno dimenzionirane, pravijo dimnikarji.

 

Vzroki so lahko tudi v spremembi energenta, saj je v zadnjih nekaj letih veliko ljudi prešlo nazaj na ogrevanje s trdim gorivom v različnih oblikah.

 

Najpogosteje pa požar v dimniku nastane zaradi katranskih oblog in saj, ki lahko zagorijo.

 

Znaki dimniškega požara:

Da v dimniku gori, lahko prepoznate po naslednjih znakih:

 

 • prasketanje v dimniku, ki postaja vse močnejše (bobneč zvok, ki je podoben zvoku tovornega vlaka ali nizko letečega letala),
 • iz dimnika se vali črn dim,
 • iz dimnika švigajo iskre ali celo plameni,
 • rozete so vroče,  
 • izgorevanje je slabše,
 • širi se smrad po stanovanju ter
 • stene dimnika so vroče.

 

Kako dimniški požar lahko preprečite?

Ključno je, da poskrbite za pravilno vgradnjo kurilnih naprav, da jih pravilno uporabljate, redno vzdržujete, čistite ter pregledujete.

 

»In upoštevajte opozorila dimnikarja ob rednih letnih pregledih,« še poudarjajo v Sekciji dimnikarjev Obrtne zbornice Slovenije. Tako boste morebitne nepravilnosti lahko sproti odpravili.

 

10 ukrepov za požarno varnost

 

 1. Vgradite kurilno napravo in dimnik z ustreznimi tehničnimi lastnostmi, in sicer skladno z navodili proizvajalca oziroma predpisi.
 2. Vsako kurilno napravo, ki ni obratovala že dalj časa,  morate pred uporabo pregledati.
 3. Pri postavitvi kurilne naprave in dimnika upoštevajte zahtevane odmike od gorljivih snovi.
 4. Tla in stene okoli kurilne naprave morajo biti iz negorljivih materialov.
 5. Kurilna naprava naj bo, glede na vrsto goriva, priključena na ustrezen dimnik.
 6. Če kurite z drvmi, za kurjenje uporabljajte suh les. Peleti morajo biti ustrezno certificirani, lesni sekanci pa ustrezno hranjeni in iz čim boljšega materiala. Vsebnost vode v lesu ne sme biti večja od 25 %.
 7. Centralne kurilne naprave, ki imajo ročno nalaganje goriva, morajo biti opremljene z vodnim toplotnim zbiralnikom. Tako zagotovite, da les v kurišču v celoti gori pri polnem zgorevanju.
 8. V kurilni napravi nikoli ne zažigajte kartona, dekorativnega papirja, robčkov ali novoletnih jelk − goreči delci se dvignejo v dimnik in lahko vžgejo obloge.
 9. Podstrešje naj bo pospravljeno, v bližini dimnika ne hranite stvari, ki lahko zagorijo.
 10. Kurilno napravo in z njo povezane dimne vode, zračnike, pomožne naprave redno pregledujte in čistite skladno s predpisi, ki urejajo dimnikarsko službo.

 

»Gorivo mora ustrezati zahtevam kurilne in dimovodne naprave. Če je kurilna naprava načrtovana samo za obratovanje na tekoče gorivo, je ne smete uporabiti za pelete, polena ali plin,« svetujejo v Sekciji dimnikarjev Slovenije.

 

In kako ukrepati, če zagori?

 

 • Takoj pokličite številko 112 (regijski center za obveščanje) in sporočite potrebne podatke.
 • O požaru obvestite vse stanovalce, ki morajo zapustiti stanovanje, saj je nevarnost za nastanek strupenega ogljikovega monoksida zelo velika.
 • Če je v prostoru dim, v prostor ne vstopajte.
 • Odstranite vse gorljive predmete iz bližine dimnika.
 • Ognja v dimniku nikoli ne gasite z vodo, saj je to zelo nevarno.
 • Ne odpirajte dimniških vratc.
 • Če je prišlo do dimniškega požara, v kurilni napravi ne kurite.
 • Po požaru nadzirajte temperaturo zunanje stene dimnika vsaj še 2 ali 3 ure.
 • Po požaru mora dimnikar pregledati dimnik v celoti, saj je velika verjetnost, da je požar pustil posledice na tuljavah ali stenah dimnika.

 

Prav je, da na začetku kurilne sezone pregledate dimnik in se seznanite z ukrepi za ravnanje v primeru dimniškega požara. Tovrstni požari namreč poškodujejo dimniško konstrukcijo, če pa se razširijo na druge dele hiše, pustijo lahko tudi hujše posledice.

 

Več o požarni varnost doma si preberete v poglobljeni zgodbi o požarih in s pomočjo vprašalnika preverite, kje obstaja največje tveganje za požar.

 

Vir: www.sos112.si

požarna varnost, varnost doma, vzdrževanje doma, popravila, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.