Nasveti za varen dom med dopustom

Da prihod domov ne bo stresen.

Poletje je čas brezskrbnega uživanja na dopustu. Ne glede na to, kako daleč se odpravljate in za koliko časa, pred odhodom ne pozabite poskrbeti za varnost svojega doma. Tudi prazne hiše in stanovanja namreč ogrožajo enake nevarnosti, kot takrat, ko ste doma. Še posebej pa so privlačni za nepovabljene goste. Kaj vse morate urediti, da vas ob prihodu domov ne pričaka neprijetno presenečenje?

Pred odhodom na dopust

Nastanitev je rezervirana, turistično zavarovanje sklenjeno, prtljaga spakirana in načrt poti narejen. Čeprav že komaj čakate, da se odpravite dopustu naproti, pred odhodom poskrbite še za svoj dom. Tudi ko boste daleč stran, je vaš dom namreč izpostavljen različnim nevarnostim, ki lahko ogrozijo njegovo varnost.

 

Pred odhodom si zato vzemite nekaj časa za pregled doma in njegove okolice. Na kaj morate biti pozorni?

 

  • Zaprite vsa vrata in okna, tudi na balkonu. Tako med nevihto preprečite vdor vode in posledično škodo, ki je zavarovalnica v tem primeru ne krije. Onemogočite pa tudi krajo. Večina domov je namreč zavarovanih le za vlomsko tatvino, vhod v hišo skozi odprto okno ali vrata pa ne velja za vlom.
  • Zaprite vodovodne pipe. Izliv vode zaradi odprte pipe ni vključen v zavarovalno kritje.
  • Preverite, ali je plin ugasnjen (ob daljših odsotnostih tudi zaprite dovod plina), če so doma pogašeni vsi odprti ognji, denimo tisti v kurišču na prostem, in upihnjene sveče.
  • Pospravite dvorišče. Vredne predmete pospravite v zaklenjen prostor, umaknite vrtno garnituro in stvari, ki bi jih veter lahko prevrnil in s tem povzročil dodatno škodo na dvorišču ali stanovanjskem objektu.
  • Za čas, ko boste odsotni, se s prijatelji ali sosedi, ki jim zaupate, dogovorite, da vsake toliko preverijo, če je z vašim domom vse v redu.

 

Poleg rednega vzdrževanja in preventivnih ukrepov pa ne pozabite še na zavarovanje doma.

 

Le v nekaj klikih lahko zavarovanje doma sklenete po spletu, kjer izbirate med tremi prednastavljenimi paketi, ki se med seboj razlikujejo po naboru kritij. Lahko pa ga z zastopnikom oblikujete čisto po meri svojega doma, dodajate kritja, ki jih potrebujete, in spreminjate zavarovalne vsote.

 

 

Za varnost doma ste poskrbeli. Preverite pa še seznam ostalih opravil, ki jih morate odkljukati pred odhodom, da bo vaš dopust res brezskrben.

 

Kaj če se v času vaše odsotnosti zgodi škoda?

Če na dopustu izveste, da se je pri vas doma zgodila škoda in ste pred odhodom rezervne ključe zaupali svojim bližnjim, prijateljem ali sosedom, lahko že iz tujine pokličete naš asistenčni center na telefonsko številko +386 222 28 64.

 

Če imate sklenjeno tudi domsko asistenco, bodo sodelavci v asistenčnem centru k vam domov takoj poslali pogodbenega izvajalca Zavarovalnice Triglav, ki bo zaprl ventil, zamenjal poškodovani strešnik oz. zasilno prekril poškodovano streho in tako preprečil nadaljnjo škodo v vašem domu.

 

Škodo lahko z dopusta tudi prijavite:
 

  • po spletu,
  • v digitalni poslovalnici i.triglav, kjer lahko tudi spremljate reševanje svojega škodnega primera,
  • pokličete svojega zavarovalnega zastopnika, ki lahko kot vaš pooblaščenec prijavi škodo.

 

Če bo našemu cenilcu omogočen dostop do vašega doma, si ga bo lahko že v času vaše odsotnosti ogledal in zbral dokaze o nastali škodi. V nasprotnem primeru pa bo moral počakati, da se vrnete z dopusta in se z njim dogovorite za termin obiska.

 

V nadaljevanju preverite še nekaj preprostih ukrepov, ki vam bodo na dopustu pomagali prihraniti, ne da bi se odrekli zabavi in užitku.

 

zavarovanje doma, vzdrževanje doma, varnost doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.