10 nasvetov za cenejši dopust

Preberite nekaj preprostih trikov, s katerimi lahko tudi na dopustu prihranite denar.

Stroški dopusta predstavljajo enega večjih izdatkov v letu. Vendar pa lahko, ne da bi se čemu odrekli, pri marsičem prihranite. Potrebujete le dobro pripravo, kakšno na novo naloženo aplikacijo in malo razmisleka. Da bodo počitnice še lepše, pa vam pomagamo najti tudi najlepšo plažo in ponudimo vedno zabavno aktivnost.

Sproščen oddih se začne veliko prej, preden sedete v avto, na letalo, ladjo ali vlak. Za polovico dobrega počutja na dopustu boste poskrbeli že s premišljeno pripravo, druga polovica pa bo nato gladko stekla sama od sebe. In tudi presenečenja vas ne bodo iztirila.

 

So dokumenti družinskih članov še veljavni? Da odhod na dopust ne bo stresen, si prenesite Seznam opravil pred dopustom.

 

1. Pripravljeni na vsako vreme

Morda res drži, da ni slabega vremena in so slaba le oblačila. A da vam vreme ne prekriža načrtov, so potrebne priprave. Pred izleti, aktivnostmi in potovanjem je dobro pokukati v vremenske aplikacije. Za Slovenijo predlagamo, da uporabite Triglav Vreme, ki je na voljo v trgovinah App Store in Google Play. Aplikacija vas bo opozorila na možnost toče in hujših neviht, spremljate lahko opozorila ARSO in stanje voda, spletne kamere ter seveda urne vremenske napovedi. V tujini pa so najzanesljivejše informacije pristojnih meteoroloških zavodov.

 

Znate varno in pravilno ukrepati, če vas nevihta ujame v avtu ali na prostem, tudi v vodi? Preberite v članku.

 

2. Točenje cenejšega goriva

Da nakupi pogonskega energenta ne bodo preobremenili vašega dopustniškega proračuna, pred prehodom meja preverite cene goriv v državi, v katero potujete. Upoštevajte pa tudi, da je gorivo na avtocestnih črpalkah marsikje bistveno dražje. Včasih se tako izplača zaviti v prvo vas ob avtocesti, morda pa ob tem odkrijete še kakšen skrit kotiček.

 

Znate zmanjšati porabo goriva na poti? Preberite članek in prihranite.

 

Informativni izračuni cen goriv:

  • Za Slovenijo in številne druge evropske države jih preverite tukaj. Cene na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji pa najdete v aplikaciji Natocipoceni.si.
  • Za Avstrijo jih preverite tukaj.
  • Za Italijo jih preverite tukaj.
  • Za Hrvaško jih preverite tukaj ali tukaj.

Posledice točenja napačnega goriva so drage. Ponekod so točilne ročke drugačnih barv kot pri nas ali pa so barve obratne, kot ste jih vajeni. Zato previdno, preden začnete natakati gorivo!

 

3. Varna in ekonomična vožnja

Varnost vožnje naj bo na prvem mestu. S pomočjo aplikacije Triglav DRAJV pa lahko svojo vožnjo tudi analizirate in ugotovite, ali bi lahko bila še bolj ekonomična, vaše vozne navade pa boljše. Aplikacija je na voljo v trgovinah App Store, Google Play in AppGallery. Če jo uporabljate, privarčujete do 20 odstotkov pri zavarovanju, prihranek pa lahko namenite za kak priboljšek na dopustu.

 

Tudi avtomobil pripravite za pot. Preberite si članek o pripravah na počitniško popotovanje.

 

4. Prava (in najugodnejša) pot

Vrhunska multifunkcijska navigacija je v zadnjih letih postala preprosta in poceni. Ker aplikacijo Google Zemljevidi uporablja veliko voznikov, so tudi podatki v njej (denimo o zastojih) zelo ažurni. Hkrati pa lahko zemljevide držav, v katere potujete, iz aplikacije Google Zemljevidi prenesete na elektronsko napravo in navigacijo uporabljate brez prenosa podatkov. To je posebno koristno, če potujete v države zunaj EU/EEA. Na pozabite pa v navigacijski aplikaciji vklopiti opozoril za prekoračitev dovoljene hitrosti. Na dolgi vožnji se zlahka zgodi kak hitrostni zdrs.

 

K brezskrbnosti poti prispevajo številne aplikacije, ki pomagajo tudi zmanjšati porabo goriva. O njih preberite v članku.

 

5. Varnost v nesreči

Sreča morda res spremlja pogumne, a pametni se zavedajo, da nesreča ni eksotičen pripetljaj, ki se njim ne more zgoditi. Ko greste od doma, zato ključ pustite pri sosedih ali sorodnikih. Tako bo lahko zavarovalnica ob morebitni škodi v vašem (praznem) domu takoj začela reševati nastalo situacijo.

 

Če se nesreča zgodi na poti, pa ne pozabite na avtomobilsko asistenco. Avtomobilska asistenca Triglav v najosnovnejšem paketu poskrbi za avto (in prikolico), v obsežnejših paketih pa tudi za vas in vaše bivanje ter nadomestno vozilo.

 

Povprečni odzivni čas Triglav asistence je samo 30 minut v Sloveniji in 45 minut v tujini. Kaj pa vam omogoča asistenca za avto? Preberite v članku.

 

6. Cenejše kampiranje

V več kot 200 kampih v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Italiji in Srbiji si lahko zagotovite občutne popuste pri bivanju in storitvah. Na spletni strani Avtokampi.si vpišite svoj elektronski naslov in brezplačno boste prejeli elektronsko kamping kartico. To nato le shranite na telefon, popuste pa lahko uveljavljate takoj.

 

Kampiranje je krasno, vseeno pa ni brez pasti. Preverite 7 stvari, ki jih o kampiranju (zelo verjetno) ne veste.

 

7. Oskrba ob bolezni in poškodbi

Ja, tudi na dopustu se zgodi: bolezen, poškodba, zdravstvena neznanka. Na srečo veste, da smo do določene mere za življenjsko ogrožajoča in druga nujna stanja zavarovani z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Brezplačno jo naročite tukaj. Za vse drugo, tudi za primere okužb s koronavirusom in športnih poškodb, pa je zelo priporočljivo tudi zavarovanje potovanj v tujino. To lahko poleg zdravstvenih storitev vključuje tudi zavarovanje prtljage, zavarovanje zlorabe plačilnih kartic, stroške izdelave novih dokumentov ali zavarovanje prekinitve potovanja oziroma kasnejše vrnitve z njega.

 

Vas zanimajo odgovori na pet najpogostejših vprašanj o turističnem zavarovanju? Preberite v članku.

 

8. Klik do najlepše plaže

Ker Slovenci najbolj množično hodimo na morje na Hrvaško, ponujamo še en, sicer geografsko nekoliko omejen nasvet. Z aplikacijo Plaja (Beach Finder) boste našli najlepše, najbolj peščene, najbolj kamnite in druge naj hrvaške plaže. Hkrati pa z njeno pomočjo lahko poiščete tudi plaže, dostopne z vozičkom, in take, ki so prijazne domačim ljubljenčkom.

 

Razmišljate o tem, če bi psa vzeli s seboj na morje ali bi ga pustili doma? Na vaše pomisleke in vprašanja odgovarjamo v tem članku.

 

9. Brezmejna zabava

Če ste med tistimi, ki na dopustu potrebujejo le kopalno vodo, dobro knjigo in knjižico z miselnimi nalogami, zagotovo poskrbite, da imate na e-bralniku (ali v potovalki) dovolj knjig in druge umske zabave. Če si želite odkriti kaj novega, pa se podajte na geolov. Vodil vas bo do manj znanih krajev, čudovitih razgledov, skritih obal in kotičkov. Je pa to tudi odlična zabava za otroke, saj vas na koncu čaka »zaklad«. Na geolov se odpravite s pomočjo aplikacije Geocaching, ki v brezplačni različici omogoča iskanje številnih zakladov po vsem svetu.

 

Preden se odpravite na geolov, spoznajte osnovna pravila.

 

10. Pametno plačevanje

Če potujete v države z drugo valuto, je pogosto smotrno vsaj nekaj denarja zamenjati v lokalno valuto, ko ste še doma. Vsekakor se pri svoji banki pozanimajte, koliko pribitka vam bodo zaračunali ob dvigu denarja na bankomatu in koliko pri plačevanju v trgovini.

 

Pri denarnih transakcijah pa imejte v mislih dve zelo pomembni opozorili:

  • V trgovini se praviloma bolj izplača plačevati v lokalni valuti brez avtomatične konverzije. Na Hrvaškem tako denimo na prodajih mestih s kartico plačajte v hrvaških kunah.
  • Denarja ne dvigujte na komercialnih bankomatih, saj zaračunajo izjemno visoke provizije. Pogosto jih boste našli na avtocestnih postajališčih in v krajih z manj bančnimi avtomati. Če le gre, izberite bankomate znanih bank, dvigujte pa raje večje zneske, saj ob vsakem dvigu plačate provizijo.

Čeprav dobro pazite na svoje dokumente in denar, se lahko vseeno kaj zgodi. Kako ravnati, če vam na potovanju ukradejo to pomembno lastnino? Preberite v članku.

aktivno življenje, prosti čas, dopust, družina, avto, varna vožnja
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.