Vstop prepovedan

Kako se znebiti mravelj, os, ščurkov in ostalih škodljivcev in jim prepovedati vstop v svoj dom.

»Tile ne bodo nikoli odšli,« ste morda pomislili, ko se vam je zdelo, da so obiski pri vas že ure, pa se jim še vedno ne mudi domov. A obstajajo še hujši gostje, pridejo nepovabljeni, ostanejo in si pri vas celo ustvarijo dom. Z direktorjem podjetja Saniteh, d. o. o., Teodorjem Glogovcem smo preverili, kako se znebiti mravelj, os, ščurkov in stenic.

Zakaj so mravlje, ose, ščurki in stenice nevarni?

Nepovabljenih gostov se boste želeli čim prej znebiti, predvsem zato, ker so lahko nevarni za vaše zdravje, vam povzročajo škodo doma ali pa celo oboje. Tako so ose in sršeni nevarni predvsem za ljudi, ki so preobčutljivi na njihov pik, ki lahko povzroči alergično reakcijo. To lahko povzročijo tudi stenice, ki sesajo kri in njihovi piki močno srbijo.

 

Tudi pri ščurkih so največji problem alergeni v njihovih izločkih.

 

Miši, podgane in kune lahko prenašajo kužne bolezni, obenem pa vam življenje grenijo s povzročanjem hrupa ponoči in grizljanjem izolacije strojnih inštalacij ali opreme, kar lahko vodi do izliva vode ali požara.

 

Kune in glodavci pa lahko drago škodo povzročijo tudi na vašem vozilu. Preverite, kaj lahko storite v takih primerih.

 

Kako škodljivci pridejo v vaš dom?

Stenice so pogoste predvsem v poletnih mesecih. Po besedah Teodorja Glogovca jih veliko ljudi prinese s seboj z dopusta. Poleti so problem tudi ose in sršeni, ki si lahko v vašem domu oziroma v njegovi okolici uredijo gnezdo.

 

Mravlje faraonke težave povzročajo v jesenskem času, ko se zunaj ohladi in iz zunanjih plasti objektov oziroma fasade silijo v notranjost. Primami jih predvsem neprimerno zaščitena hrana.

 

Ščurki vas lahko presenetijo kadarkoli in niso vezani na sezono. V vaš dom jih lahko prinesejo otroci v šolskih torbah, ali pa vi z gajbico zelenjave in podobno.

 

Kako boste škodljivce doma odkrili?

»Prisotnost škodljivcev boste največkrat opazili po sledovih, ki jih puščajo, sploh pri insektih, ki jih ne slišite, kot so mravlje, ščurki, stenice. Hrup na podstrešju običajno povzročajo kune ali polhi. Pomembno je, da ugotovite, za katerega škodljivca gre, in potem hitro ukrepate,« pravi direktor Saniteha. 

 

Za stenice so značilni trije piki v ravni vrsti. Če jih imate doma, boste lahko opazili tudi iztrebke, ki so videti kot črne pike, največkrat na posteljnem okvirju in vzmetnici, krvave madeže na rjuhi, pa tudi ostanke levitve. Značilen je tudi sladkast, ogaben vonj. Ko jih je veliko, pa jih boste lahko videli tudi čez dan, predvsem odrasle primerke, napite s krvjo.

 

Takoj opazni so ose in sršeni, tudi mravlje, ki jih boste našli predvsem tam, kjer puščate nezaščiteno hrano.

 

Ščurki so aktivni predvsem ponoči. Lahko, da jih boste odkrili, ko boste ponoči prižgali luč v kuhinji. Če ne prej, pa jih boste opazili, ko se bodo razmnožili in bodo vidni tudi čez dan, v raznih razpokah, okoli sifona, tečajev kuhinjskih omaric …

 

Prisotnost glodavcev bo očitna predvsem po iztrebkih in vonju po urinu ter škodi, ki jo povzročijo z glodanjem in na hrani.

 

Kako se znebiti mravelj, os in drugih škodljivcev?

Najbolj učinkovito bo, če pokličete strokovnjake. Morda bo tudi ceneje, kot pa da preizkušate številne druge možnosti. Strokovnjaki namreč razpolagajo z znanjem in učinkovitimi biocidi, ki jih ni mogoče kupiti v prosti prodaji. 

 

Ščurkov in stenic se boste težko znebili sami.

 

Ključno je, da ukrepate takoj, ko opazite težavo. To pomeni preden se živali razširijo po domu oziroma tudi v ostala stanovanja, če živite v večstanovanjskem objektu. Če živite v bloku, nujno obvestite tudi ostale stanovalce in upravnika, ki skrbi, da se v objektih redno, dvakrat letno izvaja tudi deratizacija. Običajno bo ta tudi naročil strokovnjaka, saj ima sklenjeno pogodbo s pooblaščenimi izvajalci. Na tak način bo zatiranje škodljivcev tudi najbolj učinkovito. Če so mravlje pri vas, so zagotovo tudi pri sosedih. 

  

Kaj lahko naredite sami?

  • Pri stenicah poskusite s parnim čistilcem (vodna para), sesanjem, pranjem perila (70—80 stopinj Celzija), zamrzovanjem (-17 stopinj Celzija za 2 uri), posipanjem diatomejske zemlje …
  • Pri ščurkih pokličite strokovnjake, saj boste v prosti prodaji težko dobili učinkovito sredstvo.
  • Eden od načinov za zatiranje glodavcev je, da nastavite past in čakate, da se žival ujame. Izpustite jo nekje daleč od vašega doma.
  • Če boste za uničevanje os in sršenov uporabili sprej z dolgim dometom (do 4 m), bodite previdni in uporabite zaščito (čebelarski kombinezon), saj se lahko drugače izpostavite pikom. Vedite pa, da je gnezda s sprejem težko uničiti, sploh na težko dostopnih mestih.
  • Pri mravljah ne uporabljajte sredstev, kot so soda bikarbona, sol, cimet, saj boste tako mravlje zgolj pregnali k sosedom, kar ne bo rešilo težave. Razne vabe za mravlje, ki se prodajajo, pa so se običajno izkazale za neučinkovite. Zato bo tudi v tem primeru bolje, če se obrnete na strokovnjake.

 

Škodljivcem vstop prepovedan

Zagotovo je ceneje prej poskrbeti za preventivo, kot kasneje  za zatiranje škodljivcev. Kakšne so vaše možnosti?

 

Pri stenicah morate preprečiti prenos iz enega prostora v drugega, zato na dopustu preverite, da se v prostoru ne nahajajo stenice. Če se vam zgodi, da prenočujete v okuženem prostoru, opravite dezinsekcijo predmetov in oblačil še pred vrnitvijo domov.

 

Mravljam boste manj zanimivi, če boste pazili, da ne puščate ostankov hrane. Pri glodavcih je edini način, da jim fizično preprečiti dostop.

 

Pri ščurkih in osah pa žal preventive ni, pomaga vam samo hitro ukrepanje, ko jih opazite.

 

Lahko zavarovanje kako pomaga?

Škoda, ki jo povzročijo škodljivci, ni krita v okviru zavarovanja doma. Če pa bi se zaradi škodljivcev posledično zgodila druga škoda, ki je vključena v zavarovalno polico, bi bila ta krita.

 

Zavarovanje doma lahko hitro in enostavno sklenete tudi preko spleta.

 

 

Če bi na primer ose ali glodavci uničili električno izolacijo, zaradi česar bi prišlo do kratkega stika in posledično požara, bi bila krita škoda, nastala zaradi požara. Požar namreč sodi med temeljne nevarnosti. 

 

V okviru domske asistence PLUS pa lahko izkoristite storitev nujne deratizacije ali dezinsekcije v primeru nenadnega napada glodavcev ali insektov.

 

Če bi torej doma ali na vikendu ugotovili nenaden napad glodavcev oziroma insektov, pokličite na telefonsko številko 080 2864 in upravičeni boste do nujne strokovne deratizacije ali dezinsekcije. Če ste zavarovanje doma sklenili po spletu v obsegu paketa Comfort, je  Asistenca PLUS avtomatsko  vključena v vašo polico, če pa imate sklenjen Veliki paket, lahko Asistenco PLUS sklenete opcijsko.

 

V okviru Asistence PLUS ni krita redna deratizacija ali dezinsekcija. Za pomoč na Triglav asistenco se lahko obrnete zaradi težav v Sloveniji in na Hrvaškem. V enem zavarovalnem letu vam pripada kritje za 6 asistenčnih primerov.

 

Insketi in glodavci so nadležni prebivalci domov. Kako pa je s škodo, ki jo lahko povzročijo druge živali?

 

 

zavarovanje doma, škodni primer, vzdrževanje doma, nepremičnine, varnost doma, poletje, jesen
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.