Škoda, ki jo povzročijo živali, in zaščita pred njo

Škoda, ki jo povzročijo živali, se pojavlja v različnih oblikah, zato sta ključna zaščita in zavarovanje.

Trk z divjadjo, miši na podstrešju, avto kot dom za glodavce, medved v bližini hiše … Preverili smo, kakšno škodo lahko povzročijo različne živali ter katero zavarovanje in zaščita vam je na voljo v teh primerih.

Trk z divjadjo

Nevarnost trka z divjadjo je v Sloveniji velika, še posebej na področjih, kjer je precej gozdnih in travnatih površin.

 

Z upoštevanjem opozorilnih znakov in prilagajanjem hitrosti stanju na cesti lahko marsikatero tovrstno prometno nesrečo preprečite, ne pa vseh. Takrat morate znati pravilno ukrepati.

 

Na Lovski zvezi Slovenije pravijo, da če trčite v divjad, z odsevnim jopičem poskrbite najprej za svojo varnost, nato z oznako na cestišču poskrbite za varnost drugih voznikov ter o trku obvestite center za obveščanje na številki 112.

 

V večjih mestih obstaja nevarnost naleta na domače živali (psi, mačke), ki ob trku prav tako lahko povzročijo škodo na vozilu.

 

Za škodo ob trku z živalmi (divjad, medved ali domača žival) oziroma ob nezgodah sta vam na voljo zavarovanji:

 

  • delni avtomobilski kasko kombinacija "D" – živali, ki ga je mogoče skleniti tudi brez splošnega kaska,
  • zavarovanje splošnega avtomobilskega kaska.

 

Kune in glodavci v avtu

Prostor okrog avtomobilskega motorja je za kune toplo zimsko pribežališče. Kable in cevi pregriznejo predvsem zato, da si naredijo več prostora in ga »označijo« kot svojega, ali enostavno v igri, iz radovednosti.

 

Škoda, ki jo povzročijo te male živali, lahko na vašem vozilu znaša tudi več tisoč evrov. Tudi za tovrstne primere se lahko zavarujete z delnim avtomobilskim kaskom kombinacija "D" – živali.

 

Za varnost pa lahko poskrbite tudi z mehansko zaščito, ki kunam prepreči dostop do motorja. Strokovnjaki pravijo, da so najbolj učinkovite naprave, ki sprožajo blage električne sunke in delujejo po principu električnega pastirja.

 

Pes povzroči škodo doma

Lastniki hišnih ljubljenčkov vedo, da se lahko doma hitro kaj poškoduje. Pes lahko med igranjem podre z mize kozarec ali zgrize pohištvo, povzroči pa lahko tudi bolj drago škodo: razbije televizor ali uniči kavč.

 

Jure Pribičevič iz Alfakana svetuje, kako lahko s pravilno vzgojo in preventivo poskrbite, da se taka neželena vedenja sploh ne bi zgodila.

 

Kajti za škodo, ki jo pri vas doma povzroči vaš hišni ljubljenček, se ne morete zavarovati.

 

Zavarujete lahko zgolj aparate, stroje in strojne naprave v sklopu strojelomnega zavarovanja kot razširitev zavarovanja doma ali kot posamično zavarovanje. Strojelomno zavarovanje krije škode, ki jih nenamerno povzročite vi sami ali vaš hišni ljubljenček, na primer padec ali poškodba televizije.

 

Pes pri sosedu uniči kavč

Vaš pes lahko škodo povzroči tudi, ko greste z njim na obisk. Zato pri Alfakanu svetujejo, da se s psom odpravite na obisk k prijateljem ali pa na kavo v lokal šele takrat, ko je pes dobro vzgojen.

 

In kaj je z odškodnino, če pes vseeno povzroči škodo drugje? Ta škoda je krita, če sklenete Zavarovanje osebne zaščite. Tega lahko dodatno sklenete poleg zavarovanja doma. Enako vam zavarovalnica krije škodo tudi, če pes ali druga domača žival nekoga poškoduje.

 

Sklenete pa lahko tudi zavarovanje odgovornosti lastnika psa, ki krije škodo na osebah ali stvareh, ki je nastala zaradi napada, ugriza ali povzročitve prometne nezgode.

 

Miši na podstrešju

Ste opazili, da imate doma neželene goste? Morda so se vam na podstrešju naselile miši, podgane ali kune, ki še posebej pozimi iščejo toplo zavetje. Ne le, da povzročajo hrup ponoči, obstaja nevarnost, da vam poškodujejo izolacijo strojnih inštalacij ali opremo.

 

Kako jih odgnati? Obstaja veliko načinov. Eden je zagotovo ta, da nastavite past in čakate, da se žival ujame. Izpustite jo nekje daleč od vašega doma.

 

Zavarovanje namreč ne krije tovrstne škode. Le če imate sklenjeno razširitev – strojelomno zavarovanje, bi od zavarovalnice lahko dobili povrnjeno morebitno škodo na instalacijah, če bi denimo živali poškodovale izolacijo instalacij. 

 

Medved v okolici vašega doma

Slovenija je zelo raznolika in na določenih krajih blizu domov prebivajo številne divje živali, kot so srne, rjavi medvedi, divji prašiči ... Te živali lahko, če se preveč približajo vašemu domu, nehote povzročijo škodo na samem objektu, lahko pa tudi na zunanjih delih, kot so vrt, garaža, vrtna uta, bazen …

 

Taka škoda z zavarovanjem doma ni krita.

 

Škodo, ki jo divjad povzroči na vašem kmetijskem zemljišču, sadovnjaku, vrtu ali različnih objektih ter napad na rejne živali lahko vseeno prijavite. Zanjo je odgovoren upravljalec lovišča ali krajevno pristojni pooblaščenec Zavoda za gozdove Slovenije, odvisno od tega, ali gre za škodo na lovni ali nelovni površini. Postopek prijave natančneje pojasnjuje zgibanka Zavoda za gozdove Slovenije

 

Nesreče in nezgode, ki jih povzročijo živali, so lahko različne in vas lahko tudi drago stanejo. Proti nekaterim se lahko zavarujete, ne pa proti vsem. Zato je zelo pomembna zaščita oziroma preprečevanje škode. Svetujemo vam, da izberete tak ukrep, ki bo žival odgnal, ne da bi ji škodoval.

družina, zavarovanje doma, popravila, nepremičnine, varnost doma, požarna varnost, vzdrževanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.