Sončna elektrarna: Kako jo zavarovati?

Razmišljate o investiciji v sončne elektrarne? Preverite, kaj morate vedeti.

Naložbe v sončno elektrarno se lotite premišljeno, saj je to naložba na dolgi rok. Pri nas smo se zanjo odločili zato, ker smo vzporedno vgradili tudi toplotno črpalko. S tem se je poraba elektrike seveda zvišala. Hkrati živimo tudi na območju z veliko sončnimi dnevi, zato se nam je zdela investicija v sončno elektrarno smiselna. Kako smo se postavitve lotili pri nas, zakaj sem dopolnila zavarovanje doma  z zavarovanjem sončne elektrarne  in kaj sem se iz tega naučila?

Sončno elektrarno smo izgradili »na ključ«, kar pomeni, da je izvajalec projekta prevzel celoten postopek izgradnje sistema, od pridobitve potrebnih soglasij do izgradnje in priključitve elektrarne na distribucijsko omrežje.

 

Gradbeno dovoljenje ni bilo potrebno

Za postavitev male sončne elektrarne gradbeno dovoljenje ni potrebno, mora pa biti nameščena na legalno zgrajenem objektu. Lahko je nameščena tudi na pomožnem objektu.

 

Sama postavitev elektrarne na strehi ne predstavlja večjega posega na objektu. Zgodi se vam lahko le, da morate strešno kritino pred namestitvijo elektrarne zamenjati, tako kot se je to zgodilo pri nas.

 

Življenjska doba sedanjih sončnih elektrarn je namreč okoli 30 let.

 

Stabilna internetna povezava

Montaža sončne elektrarne je bila pri nas končana v enem delovnem dnevu, nato pa smo čakali še skoraj en mesec, da so elektrarno priklopili na omrežje.

 

Pri tem je pomembno tudi, da zagotovite stabilno internetno povezavo do elektrarne, saj delovanje elektrarne daljinsko spremljajo na podjetju, ki nam jo je izgradilo. Morebitne napake v delovanju takoj zaznajo in jih tudi v najkrajšem možnem času odpravijo.

 

Hkrati pa lahko delovanje sončne elektrarne spremljam tudi prek mobilne aplikacije na svojem pametnem telefonu.

 

Varna sončna elektrarna

Ob priklopu vam svetujem, da se temeljito pogovorite s sodelavci podjetja, ki vam bodo elektrarno priklopili ter pridobite vse informacije, ki jih boste morda potrebovali. Predvsem pa svetujem, da si zapišete vse, kar vas zanima v zvezi z delovanjem in vzdrževanjem sončne elektrarne  ter kako ravnati v določenih situacijah, kot so nevihta, požar ….

 

Tako sem recimo izvedela, da v primeru nevihte ali požara ni potrebno izklapljati sončne elektrarne, saj se samodejno izklopi, če bi bilo to potrebno.

 

Ob priklopu sončne elektrarne smo dobili tudi požarni načrt, ki smo ga predali lokalnemu prostovoljnemu gasilskemu društvu. S tem imajo gasilci ves čas pri sebi vse podatke, ki jih potrebujejo in ne izgubljajo dragocenega časa s pridobivanjem informacij. Na vidnem mestu pa je treba imeti tudi opozorilo, da je na objektu sončna elektrarna za samooskrbo.

 

Sončno elektrarno zavarujte

Investicijo kot je sončna elektrarna je pametno tudi zavarovati. Morda boste imeli na voljo zavarovanje v okviru projektne dokumentacije. Sama se za to nisem odločila. Ker imamo za hišo že sklenjeno zavarovanje doma, sva se z mojim zavarovalnim zastopnikom odločila za razširitev zavarovanja doma z dodatnim zavarovanjem sončnih elektrarn.

 

Tako sem se odločila, ker omenjeno zavarovanje omogoča celovito kritje, saj zajema poškodovanje ali uničenje sončne elektrarne, finančno izgubo zaradi prenehanja obratovanja ter kritje odgovornosti iz naslova posesti sončne elektrarne. 

 

V okviru zavarovanja sončnih elektrarn so zavarovani vsi njeni sestavni deli: podstavki, podkonstrukcija, zaščitni elementi, ozemljitve, števci proizvedene električne energije, krmilne in kontrolne naprave.

 

Zavarovane so tudi vse inštalacije, ki so potrebne za povezavo samih elementov ter povezavo do javnega električnega omrežja, ki je namenjena proizvajanju električne energije za celotno ali delno pokrivanje lastnega odjema električne energije (samooskrba).

 

Pri zavarovanju sta na voljo 2 možnosti

Prva možnost je, da sončno elektrarno zavarujete v sklopu zavarovanja sončnih elektrarn. Zavarovanje je namenjeno vsem sončnim elektrarnam, ki jih ne morete zavarovati z zavarovanjem doma (na primer: sončne elektrarne, namenjene proizvodnji in prodaji električne energije, sončne elektrarne, ki so postavljene na strehah podjetij).

 

Druga možnost pa je, da sončno elektrarno zavarujete v sklopu zavarovanja doma. To pride v poštev, če je sončna elektrarna namenjena samooskrbi. Poglejmo bolj podrobno.

 

Če se odločite za razširitev zavarovanja doma še z dodatnim zavarovanjem sončnih elektrarn, lahko zavarujete tudi sončno elektrarno, ki je postavljena na pomožnem ali ostalih objektih, vključenih v zavarovanje DOM (na primer garaža, nadstrešek …).

 

Če torej svojo sončno elektrarno zavarujete v sklopu razširitve kritja zavarovanja doma, je vaša sončna elektrarna zavarovana pred:

  • uničenjem ali poškodovanjem zaradi nevarnosti, za katere je zavarovan stanovanjski objekt,
  • obratovalnim zastojem zaradi nevarnosti, za katere je zavarovan stanovanjski objekt,
  • škodo iz odgovornosti, ki izvira iz posesti in obratovanja sončne elektrarne.

 

Zavarovanje doma lahko sklenete online ali pa se dogovorite za obisk zastopnika.

 

Zaenkrat smo s sončno elektrarno zadovoljni in nam ni žal, da smo se odločili za to investicijo. Res je, da je finančni vložek na začetku relativno visok. Se pa investicija že pozna na mesečnem računu za elektriko. Ta je zdaj veliko nižji.

 

 

vzdrževanje doma, nepremičnine, požarna varnost, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.