6 nasvetov za kakovostno življenje s starejšim psom

Starost ne sme biti izgovor, da psa ne vzgajate.

Pri Alfakanu dobivamo veliko vprašanj, če se še splača vzgajati starejše pse. Odgovor je vsekakor da, vzgoja starejših psov je še vedno zaželena. Vendar morate z njimi delati drugače, saj imajo drugačne potrebe. Posredujem 6 napotkov za kakovostno življenje s starejšim psom.

Kateri psi so starejši psi?

V to kategorijo uvrščam pse, ki so starejši od 10 let. Imam občutek, da so včasih psi živeli dlje. Verjetno so imeli manj stresno življenje in več sonca. Zagotovo pa so jedli bolj kakovostno, saj hrana še ni bila tako industrijsko predelana. Mislim, da je hrana glavni razlog, da psi danes dočakajo čedalje manj let.

 

Opažam tudi, da majhni mešanci dočakajo višjo starost, večje pasme, npr. nemške doge ali veliki švicarski planšarski psi, pa nižjo. Nič neobičajnega ni, da kakšen manjši mešanec dočaka zelo visoko starost, npr. okoli 15 let, slišal sem tudi že za 20 let. 

 

Da bi bilo življenje s starejšim psom še vedno  kakovostno, pa upoštevajte teh 6 napotkov:

 

1. Najdite primerne pasje zaposlitve

Ko se pes postara, se ne prenehajte ukvarjati z njim, ampak samo prilagodite aktivnosti.

 

Pred nekaj leti je soustanovitelj Alfakana David Pogačnik pomagal pri pasjem starčku, ki je zaradi sladkorne bolezni oslepel. Živel je na podeželju ter ni bil navajen nositi ovratnice in povodca. Zaradi slepote se je moral nanju navaditi, saj so le tako lahko poskrbeli za njegovo varnost. V treh tednih ga je navadil na nošenje obojega. Starost naj torej ne bo izgovor za to, da psov ne vzgajate.

 

Ena izmed boljših aktivnosti, ki jo lahko izvajate z vašim pasjim starčkom, je delo z nosom.

 

Pes lahko šepa, je slep ali gluh, vendar še vedno uporablja svoj smrček, ki je njegovo najpomembnejše čutilo. Zato lahko v tej aktivnosti neizmerno uživa. Ker lahko delo z nosom izvajate kjerkoli, tudi doma, psa ni treba obremenjevati z vožnjo na poligon. 

 

2. Sprehodi naj bodo krajši in prilagojeni zdravstvenemu stanju psa

Za starejše pse svetujem več krajših sprehodov. Dolžina sprehodov naj bo odvisna od zdravstvenega stanja vašega psa. Izogibajte se daljšim tekom ali daljšim pohodom v hribe, saj prenaporne aktivnosti slabo vplivajo na sklepe starejšega psa. 

 

3. Psa pozorno opazujte

Zdravstveno stanje starejših psov se lahko zelo hitro spremeni. Zato temu prilagajajte fizično in psihično obremenitev psa.

V kakšnem zdravstvenem stanju je vaš pes, boste sami najlažje opazili, saj ga najbolje poznate. 

 

Dobro opazujte, kaj mu ustreza in kaj ne. Lahko vodite tudi dnevnik.

 

V starosti se že lahko pojavijo tudi sklepna in druga obolenja.

 

4. Starejši psi potrebujejo več počitka

Psi s starostjo postajajo vse manj tolerantni in potrebujejo čedalje več počitka. Velikokrat jim ne odgovarja družba glasnih otrok ali mlajših psov, ki silijo v njih. Poskrbite, da bodo imeli možnost umika na prostor, kjer ne bo nihče silil vanje. Pes naj ta prostor tudi dobro pozna. 

 

5. Prilagodite jim prehrano

Starejši psi potrebujejo manj beljakovin in maščob. Zmanjšajte tudi obroke in s tem kalorični vnos, da bodo psi vitki ter da se okoli organov ne bo nabiralo toliko maščobnega tkiva.

 

Iz prakse lahko povem, da bolj suhi psi lahko dočakajo več let. Svetujem čim več naravne hrane (doma pripravljeni obroki, pripravljena zamrznjena surova hrana) in čim manj industrijsko predelane hrane, kot so briketi.

 

6. Ne pozabite na starejše pse v zavetišču

Žal so stari psi velikokrat pozabljeni v zavetiščih. Ljudje jih pogosto ne želijo posvojiti, saj menijo, da bodo hitro poginili. 

 

Če posvojite starejšega psa, je res večja verjetnost, da bo poginil hitreje kot mlajši pes. A dobili boste neprimerno boljšega družabnika oz. prijatelja, kot če posvojite mlajšega psa. 

 

Po mojih izkušnjah so starejši psi najbolj vdani, pridni, učljivi in najboljši psi, ki si jih lahko želite. Od svojega prvega psa sem se moral žal pri njegovih 10 letih prehitro posloviti, vendar ni bil nič slabši pri teh letih, kot je bil pri 2 letih. Zelo pozdravljam idejo, da ljudje posvojijo starejše pse. 

 

Že ljudje se prehitro postaramo, psi pa se postarajo še prej. Če psi že dočakajo visoko starost, je treba za njih še posebej dobro poskrbeti. Ne pozabite nanje, poskrbite, da bodo živeli aktivno, ter jih dobro opazujte. Ne bojte se posvojiti pasjega starčka iz zavetišča, saj boste dobili najboljšega prijatelja, kar si jih lahko zamislite.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

psi, domači ljubljenčki, preventiva, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.