Vse, kar morate vedeti pred posvojitvijo psa iz zavetišča

Pri posvojitvah psov naj vas ne vodijo čustva, ampak razum.

Žalostno je, da psi kot človekovi najboljši prijatelji velikokrat pristanejo v zavetišču. Zato če želite imeti psa, razmislite tudi o možnosti, da ga posvojite iz zavetišča in mu tako rešite življenje. Vendar previdno, psu lahko rešite življenje le, če ste na njegov prihod pripravljeni.

Ljudje, ki se odločajo za posvojitev psa iz zavetišča, pogosto naredijo tri napake: odločijo se impulzivno, pogostokrat za psa, ki se jim najbolj smili, ali pa odločitev za psa prepustijo otrokom. S takšnimi posvojitvami največkrat naredijo veliko škodo. Če se odločate za posvojitev psa iz zavetišča, upoštevajte nekaj nasvetov.

 

5 nasvetov za posvojitev psa iz zavetišča:

1. Pogovorite se z družino

Otroci velikokrat vidijo kakšno prikupno sliko psa v zavetišču. Starše tako dolgo prepričujejo, da ti popustijo in psa posvojijo. Potem pogosto ugotovijo, da je bila odločitev prenagla in nepremišljena. Otroci so se psa naveličali.

 

Zato svetujem, da se pred odločitvijo pogovorite in ugotovite, zakaj si otrok psa želi. Če začutite, da si ga predstavlja kot igračo, se psu raje odpovejte.

 

Otrokom razložite, kaj pomeni biti odgovoren lastnik psa. Vendar otroci ne morejo prevzeti vse odgovornosti pri skrbi za psa.

 

Ne glede na to, kdo je pobudnik za nakup ali posvojitev psa, odgovornost vedno nosite starši. Predlagam pa, da otroke, če so stari dovolj, vključite v pogovor o posvojitvi psa. Skupaj si odgovorite na vprašanja: ali si vsi želite psa, imate zanj dovolj časa, dovolj finančnih sredstev …

 

Če ugotovite, da na psa v družini še niste pripravljeni, je bolje, da počakate. Čez nekaj let bodo tudi otroci že večji in bodo lahko prevzeli več odgovornosti pri skrbi za psa. 

 

2. Vlagajte v znanje, ne v drago opremo

Velikokrat se ljudem, ki posvojijo psa iz zavetišča, ta začne smiliti, saj je bil zavržen. Razvajajo ga z nakupom drage opreme in mu pustijo, da počne kar koli si želi. Vendar to psu ne koristi.

 

Raje vlagajte v svoje znanje pasje psihologije. Tako boste psa dobro vzgojili. Da bo imel pes kakovostno in zadovoljno življenje, naj bosta vaši prioriteti dobra vzgoja in socializacija

 

3. Psa pravilno razvajajte

Vseeno je prav, da svojega psa razvajate. Vendar svetujem druge oblike razvajanja. Take, pri katerih bo tudi pes imel koristi:

 

  • Psu odmerite čas, ko ste z njim. Preživite ga usmerjeno in kakovostno.
  • Psa imejte ves čas pod nadzorom in bodite pozorni na preventivo tako, da mu ne dopuščate, da dela napake in se tako ne nauči neželenih vedenj.
  • Vaš pes potrebuje aktivnosti. Ugotovite, kaj točno mu prija in se odločite za ustrezno fizično zaposlitev. Navaden sprehod ni prava fizična zaposlitev, saj zadovolji samo nekatere osnovne potrebe.
  • Poleg fizičnih pes potrebuje tudi miselne zaposlitve. To pomeni, da mu postavljate vedno težje naloge, iščete njegov potencial, ga spodbujate k reševanju miselnih problemov, ga učite trikov.

 

V družini si naredite urnik: kdaj je čas za sprehod, hranjenje, učenje, nego, ljubkovanje itd. Razdelite naloge med družinske člane. To vam bo pomagalo, da boste lahko s psom preživeli kakovosten čas in ga na ta način razvajali.

 

Za novega pasjega družinskega člana sklenite tudi zavarovanje psov in si med drugim zagotovite pomoč v primeru poškodb, ali bolezni psa.

 

Zavarovaje psov lahko sklenete tudi po spletu.

 

 

4. S psom se udeležite kakovostnega tečaja vzgoje

Ni dovolj, da imate samo znanje, s psom se morate tudi kakovostno ukvarjati. Zato priporočam udeležbo na dobrem skupinskem tečaju vzgoje. Udeležite se lahko tudi modernega spletnega tečaja, kot je Alfakan e-akademija.

 

5. Pogovorite se z osebjem, ki dela v zavetišču

Opozarjam, da je pomembna racionalna odločitev pri izbiri psa – zunanjost in čustva vas ne smejo prevzeti. Opažam namreč, da ljudje v zavetiščih pogosto izberejo pse, ki izgledajo najbolj ubogi.

 

Toda pozor, tovrstni psi imajo velikokrat tudi največ težav. In največkrat take pse izberejo ljudje, ki imajo najmanj znanja, saj se napačno lotijo že izbire psa. Tako dobimo vodnike z najmanj znanja in pse z največjimi težavami.

 

Svetujem vam, da si za odločitev o psu vzamete čas. Zavetišče lahko obiščete večkrat. Pogovorite se z osebjem in jim povejte svoje želje glede psa. Osebje vam bo pri izbiri psa najlažje pomagalo, saj tamkajšnje pse najbolje poznajo.

 

Na koncu naj poudarim, da podpiram posvojitve psov iz zavetišč. Vendar opozarjam, da lahko nepremišljena posvojitev in premalo znanja povzroči kup problemov. Žal je veliko primerov, ko ljudje pse vrnejo v zavetišče.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

psi, domači ljubljenčki, preventiva, otroci, družina, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.