Da bo dopust s psom zares dopust

Pet nasvetov za prijeten skupni oddih.

Kot na splošno pri življenju s psom igra tudi pri dopustovanju zelo pomembno vlogo vzgoja: bolje je pes vzgojen, lepši bo dopust. Zato o vzgoji razmislite že pred letovanjem, obiščite skupinski tečaj in psa socializirajte. Drugače je bolje, da dopust preživite brez psa.

Če vaš pes (še) ni vzgojen, mu lahko priskrbite varstvo. Priporočam, da zato psa v procesu socializacije navadite na to, da ni ves čas samo s svojim vodnikom. Navadite ga tudi na začasno bivališče.

 

Kako biti zares odgovoren lastnik psa?

 

Pogosto je lahko bolje, da psa pustite v pasjem hotelu in ga ne izpostavljate nepotrebnemu stresu, ki bi ga lahko doživel ob vašem načrtovanem dopustu. V pasjem hotelu bodo zanj lepo poskrbeli. Pa tudi vam bo tako lažje, saj boste vedeli, da je v dobrih rokah.

 

Kadar bodo za psa skrbeli sorodniki, jih najprej seznanite s pravili. Sicer se lahko zgodi, da bo pes v varstvu živel popolnoma drugače in ob vrnitvi domov ne bo zmožen upoštevati starih pravil.

 

Če pa se odločite, da boste psa vključili v svoj dopust, to dobro premislite. Preberite pet nasvetov, da bo oddih tako za vas kot za vašega psa čim prijetnejši.

 

Okolje naj bo podobno domačemu

Za psa bo najbolje, če bo na dopustu živel podobno, kot živi doma. Če je doma navajen na boks, ga vzemite s seboj, sicer bo zbegan in bo iskal svoj prostor. Enako velja, če uporabljate privez ali posebno odejo.

 

Poskrbite tudi za enako mero počitka: če je pes navajen, da ga (med službo in šolo) 9 ur pustite pri miru, mu svoj čas zagotovite tudi na dopustu. Za psa dopustniški teden ni nič drugačen – potrebuje svoj delež tišine in dnevnega počitka.

 

S seboj vzemite hrano, s katero ga hranite doma. Ne kupujte nove oziroma ga na spremembo predhodno postopoma navadite.

 

Prevoz

Varnost naj bo vedno na prvem mestu. Upoštevajte predpise, ki veljajo za državo, v katero potujete. Poleg tega je pomembno, da psa navadite na način prevoza in prevozno sredstvo, s katerim boste potovali.

 

Če boste potovali z avtomobilom, poskrbite za redne nekajminutne postanke (na približno dve uri), med katerimi se pes lahko razgiba. Ponudite mu tudi svežo vodo. Priporočam vožnjo zjutraj ali zvečer, ko še ni visokih temperatur, ali uporabo klimatske naprave v avtu. Poskrbite, da bo svež zrak krožil in dosegel tudi psa.

 

Morda vas zanima, kako psa navaditi na vožnjo v avtomobilu?

 

Ob vročih sončnih dneh psa nikoli ne puščajte v ugasnjenem avtu. V nekaj minutah se bo pregrel in doživel vročinski udar; psi se namreč hladijo drugače kot ljudje.

 

Navajanje na temperaturo

Večina ljudi se med poletnim dopustom odpravi v kraje ob morju, kjer je še za nekaj stopinj topleje kot pri nas. Zato se bo moral pes navaditi na višje temperature.

 

Poskrbite, da bo v senci. Ne sprehajajte ga v največji vročini. Pri 35 °C je nespametno teči s psom, saj se bo pregrel veliko hitreje od lastnika. Prav tako si lahko na razbeljenem asfaltu poškoduje blazinice na tačkah.

 

Sprehod opravite v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah. Hodite po senčnih predelih.

 

Za zadostno razgibavanje poskrbite z dejavnostmi v vodi. Pes naj ima vedno na voljo dovolj sveže vode za pitje.

 

Veterinar

Pravočasno se pozanimajte, katera cepljenja za pse zahtevajo v državi, kamor potujete, in jih opravite.

 

Priskrbite si kontaktne podatke veterinarja v bližini kraja, kjer boste nastanjeni, prav tako tudi podatke o dežurnih ambulantah. Če v bližini ni nobenega veterinarja, razmislite, ali je psa pametno vzeti s seboj.

 

Priporočljivo je, da psa tudi zavarujete, saj nesreča nikoli ne počiva.

Pes naj gre z vami na dopust, če je vzgojen in če lahko poskrbite, da mu bo na dopustu prijetno. Naj vam ne bo v breme, z njim naj bi uživali in kakovostno preživljali čas.

 

Če menite, da to morda zaradi prevelikega stresa, vremena, oddaljenosti, načina potovanja ali drugih dejavnikov ne bo mogoče, ga raje pustite v dobrem varstvu.

 

Tako bo dopust zares dopust in ne lovljenje pobeglega psa po razbeljeni plaži.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za lastnike psov:

 

psi, domači ljubljenčki
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.