Kako je imeti dva psa?

Razmišljate o nakupu drugega psa? Preberite, kaj morate vedeti.

Imeti dva psa je zagotovo nekaj posebnega in neprecenljivega, a le če sta oba psa lepo vzgojena. Preden pa domov pripeljete še enega pasjega ljubljenčka, vsekakor premislite, če si to lahko privoščite – tako časovno, prostorno kot tudi finančno. Jure Pribičevič iz Alfakana svetuje, kdaj je čas, da se vašemu psu pridruži še en pasji prijatelj.

Imeti dva psa?

 

Pred nakupom drugega psa morate vsekakor zelo dobro premisliti, v kaj se spuščate in če si še enega psa sploh lahko privoščite. Zavedajte se:

 • da bodo nastali dvojni stroški (veterinar, hrana, oprema, morebitno varstvo …),
 • da bo na začetku potreben dvakratni vložek vašega časa, saj se bo z vsakim psom potrebno ukvarjati in ga vzgajati posebej,
 • da bo treba urediti morebitne prilagoditve v avtu, tako da bo lahko imel vsak pes svoj kotiček in ju boste lahko varno prevažali,
 • da mora imeti doma vsak pes svoj kotiček, zato dobro premislite, če imate dovolj prostora.

 

Je vaš prvi pes dobro vzgojen?

Kupiti ali posvojiti novega psa je priporočljivo takrat, ko je prvi pes že vzgojen. Torej ni dovolj le romantična predstava o tem, da bi imeli dva psa, in razmišljanje o tem, kako bo lepo.

 

Zmotno je tudi mišljenje, da bi kupili novega psa za družbo prvemu psu - da mu ne bi bilo dolgčas in da se s psom ne bi bilo treba toliko ukvarjati.

 

Bolj pomembno kot to je, da se s psom kvalitetno ukvarjate in ste mu vi tista prava, dobra družba.

 

Naj bo drugi pes mladiček ali starejši pes?  

Ko ste se na podlagi zgoraj izpostavljenih dejstev odločili za nakup psa, bo zagotovo naslednje vprašanje, kakšen naj bo ta pes. Starost novega psa načeloma ne igra vloge, prav tako tudi ne pasma in velikost.

 

Mladiček bo nepopisan list papirja, zato bo nanj mogoče lažje vplivati in ga »popisati« oz. vzgojiti po svoje.

 

Če boste domov pripeljali starejšega psa, se morate pred tem pozanimati in preveriti, ali ima kakšne vedenjske motnje, ki bi vam lahko oteževale skupno življenje.

 

Spoznavanje naj poteka počasi  

Ko bo novi pes doma, naj medsebojno spoznavanje in navajanje psov eden na drugega poteka tako, da ima vsak pes svoje mesto.

 

V prvih dneh naj ne bo neposrednega fizičnega stika, saj se psi spoznavajo tako z vohom kot tudi s sluhom in vidom.

 

Ni treba, da psa takoj divjata oziroma se igrata, saj se lahko tako tudi hitro poškodujeta. S tem jima nepotrebno povzročite slabo izkušnjo. To pa lahko vpliva na prihodnje skupno življenje.

 

Prvih nekaj dni naj bo torej namenjenih navajanju brez stika, potem pa se lahko z njima skupaj odpravite na sprehod, tako da hodite, psa pa sta na povodcu.  Ni potrebe, da imata stik.

 

Dovolj bo hoja, psa pa naj se spoznavata preko voha. Ves čas pa morate paziti na telesno govorico obeh psov in na miritvene signale. Ti so ponavadi prvi znaki, ki vam dajo vedeti, da pri psu nekaj ni v redu. Pozorni bodite na:

 • živčno gledanje stran od drugega psa,
 • poskus umika od drugega psa,
 • izbuljene oči in živčno oblizovanje,
 • pes je v telesnem krču in ni sproščen.

 

Če ti prvi signali nimajo željenega učinka, sledijo naslednji:

 • pes nepremično strmi v drugega psa,
 • dviguje ustnice in kaže zobe,
 • renči in dela grbo.

 

Če tudi ti signali ne pomagajo, lahko pes drugega psa ugrizne.

 

Vedeti pa morate, da nekateri psi te znake kažejo zelo očitno in dlje časa, drugi manj očitno in zelo kratek čas, zato morate biti  zelo pozorni in skrbno spremljati pasjo telesno govorico.

 

Ljubosumje in nerazumevanje – kdaj je čas za obisk pasje šole?

Ljubosumje je stvar pravilne vzgoje. Če se vzgoje lotite pravilno in že na začetku postavite jasna pravila in meje ter se jih tudi držite, potem psi ne bodo ljubosumni.

 

Prav tako morate vsakemu psu posebej posvečati dovolj kvalitetnega časa.

 

Vsak pes je individuum in vsak ima svoj karakter. Na to morate biti pripravljeni že ob nakupu oziroma posvojitvi. Z vsakim psom se boste morali tudi posebej ukvarjati.

 

Vsak pes ima drugačne potrebe, ki jih je treba zadovoljiti. Zato sem zgoraj omenjal dvakratni časovni vložek, na katerega morate biti pripravljeni.

 

Ne morete pričakovati, da se bosta psa sama igrala in tako “zamotila”. To bi bilo nepravično do obeh psov.

 

Če pa se vaša psa med seboj sploh ne razumeta, vsekakor priporočam obisk kvalitetnega tečaja vzgoje. Še pred tem bi svetoval individualen posvet s strokovnjakom, saj je treba ugotoviti vzrok takega vedenja. Potem pa morate pridno in dosledno delati, da vedenje izboljšate.

 

Biti lastnik dveh psov je nekaj posebnega. Vendar le, če sta oba lepo vzgojena. Če nista, pa se lahko vse skušaj hitro sprevrže v nočno moro, saj nastanejo dvojne težave.

 

Preberite tudi, kdaj je treba psa peljati k veterinarju in kdaj lahko za zdravje svojega pasjega ljubljenčka poskrbite kar sami doma.

 

zavarovanje psov, domači ljubljenčki, psi, zavarovanje živali
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.