Zdravje vašega psa: Kdaj k veterinarju in kdaj ne?

Kdaj je obisk veterinarja nujen in kdaj lahko za zdravje vašega psa poskrbite sami?

Zase veste, kdaj morate k zdravniku, kdaj pa si doma lahko pomagate sami. A vaš pes dobi drisko, bruha, odklanja hrano, se neprestano praska po koži ali šepa, pa se lahko zgodi, da ne veste, kaj bi. Z veterinarko Ano Hudobivnik s Klinike Loka smo se pogovarjali o tem, kdaj je obisk veterinarja nujen, kdaj pa lahko počaka in kako takrat za psa poskrbite sami.

Kdaj je obisk veterinarja nujen?

Svojega psa peljite k veterinarju vedno, ko je ta bolan, poškodovan, se slabo počuti ali je na primer neješč.

 

Obisk veterinarja je nujen, ko opazite, da se pes slabo počuti več kot dan ali dva, noče jesti ali piti oziroma popije kar naenkrat precej več kot prej.

 

Obisk veterinarja svetujemo:

 

 • Ob obveznem cepljenju proti steklini in priporočljivem cepljenju zoper nevarne kužne bolezni. Da boste vedeli, katera cepljenje potrebuje vaš pes in kdaj, si prenesite brezplačen seznam cepljenj za psa
 • Pri urgentnih stanjih, kot so poškodbe glave, zastrupitve, šokna stanja, toplotni udar, zasuk želodca itd.
 • Če pes šepa ali ne stopi na nogo, zaradi zvina, izpaha, zloma.
 • Kadar pes bruha, ima drisko ali ne more blatiti.
 • Če se neprestano praska, saj le veterinar lahko z ustrezno terapijo omili srbež.
 • Če pes kašlja, kiha in ima izcedek iz oči ali nosu.
 • Pri vnetih sluhovodih, če opazite, da si pes pogosto praska ušesa ali stresa z glavo.
 • Če ima pes težave pri uživanju hrane, če želi jesti, a hrano težko grize, kar lahko kaže na vnete dlesni in težave z zobovjem. Opazite lahko tudi smrad iz gobčka, vnete dlesni in zobni kamen.

 

Stroški veterinarske oskrbe so lahko hitro precej visoki. Da vam ne bi povzročali skrbi, sklenite zavarovanje psov. Hitro in enostavno ga lahko sklenete tudi preko spleta.

 

 

Driska pri psu – je obisk vedno nujen?

Kadar se pri psu pojavi driska, žival pa je še normalno ješča ter popije dovolj vode, mu lahko takoj ponudite probiotike (za nasvet, katere vprašajte vašega veterinarja), dietno prehrano (pusto meso, riž) ter rehidracijski prašek za živali.

 

Če driska traja več kot dva dni, pes pa je po vedenju bolj miren, več poležava, noče jesti, piti ali bruha, svetujemo takojšen veterinarski pregled, da se ugotovi vzrok za težave in se prične ustrezno zdravljenje.

 

Kaj so lahko vzroki za stalno praskanje?

Vzroki za dlje časa trajajoči srbež so različni. Žival moramo pregledati in izključiti zunanje zajedavce (bolhe, klope, uši, garjevce itd). Proti zunanjim zajedavcem so na voljo posebne ovratnice in različni preparati, ki jih pes lahko zaužije (v obliki tablete) ali se jih nanese v obliki kapljic na kožo na vratu.

 

Vzrok za srbež so lahko tudi različne alergije. Alergijske bolezni so pri psih dokaj pogoste.

 

Znaki posameznih alergij so zelo podobni (srbež, pordela koža, izpuščaji po koži), zato po navadi težko ločimo med posameznimi vrstami.

 

Če srbež traja dlje časa, priporočamo veterinarski pregled, da ugotovimo vzrok za težavo in seveda žival dobi ustrezno terapijo.

 

Kdaj lahko obisk veterinarja počaka?

Manjše praske in odrgnine kože lahko lastnik oskrbi sam. Tudi v primeru blažjih prebavnih težav, lahko lastnik že sam živali pomaga z ustrezno dietno prehrano in podpornimi zdravili (probiotiki).

 

Kako oskrbeti praske in odrgnine?

 • Okolico rane najprej obrijte ali postrizite dlako okrog nje.
 • Rano razkužite z ustreznim nepekočim razkužilom (npr. jodom).
 • Psu namestite zaščitni ovratnik, da preprečite lizanje in s tem dodatno samopoškodbo kože. Zaščitni ovratnik lahko kupite pri veterinarju ali v trgovini za male živali.

 

Paket prve pomoči

 • Lahko vsebuje: termometer, stekleničko fiziološke raztopine, nepekoče razkužilo (npr. jod), obliže, vatirance, coban povoj, vato za povijanje, probiotike, škarje. Paket za prvo pomoč lahko sestavite kar sami ali že pripravljenega kupite v trgovini za male živali ali pri veterinarju.
 • V prvi pomoči je priporočljivo imeti tudi številko dežurnega veterinarja in številko police zavarovanja za vašega psa.

 

Kako naj lastnik umiri žival, da jo veterinar lahko pregleda?

Psa je treba že od rane mladosti pripravljati na obisk veterinarja. Največ lahko storite prav v prvih mesecih socializacije, kjer z dosledno vzgojo pridobite zaupanje svoje živali, psu omogočite stik z ljudmi, psi in drugimi živalmi, obiščete pasjo šolo ...

 

S seboj k veterinarju lahko nesete nekaj igračk in priboljškov, da nagradite vašega ljubljenca za lepo vedenje po pregledu. Tako bo spoznal, da obisk pri veterinarju sploh ni tako zelo grozen.

 

Kolikokrat na leto priporočate preventivni pregled pri veterinarju?

Pri prvem obisku vam bo vaš veterinar svetoval, kako pogosti naj bi bili pregledi. Veterinar psa redno spremlja na pregledih ob cepljenju do približno četrtega oziroma petega meseca starosti. Na prvo cepljenje odpeljete mladička okoli 8. tedna starosti.

 

Kasneje, če ni nobenih zdravstvenih težav, se navadno lastniki s psom oglasijo v ambulanti ob revakcinaciji čez eno leto.

 

Pri starejših živalih (od 6. leta starosti naprej), pri katerih se pojavlja večja nevarnost za nekatera sistemska obolenja organov, se priporoča splošni klinični pregled enkrat na leto.

 

 

psi, domači ljubljenčki, preventiva, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.