Lutkovno gledališče v dnevni sobi

Izdelava lutk in skupna igra spodbujata otrokov razvoj.

Deževna nedelja, prost popoldan ali počitnice so lahko čudovita priložnost za ustvarjalno preživljanje časa z otroki. Gotovo boste njihovo pozornost pritegnili z idejo, da bi izdelali lutke in uprizorili predstavo. V sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana predlagamo igre s sencami in izdelavo domačega senčnega gledališča.

Skupno preživljanje prostega časa je za otroke izjemno dragoceno. Tako krepite medsebojne vezi, pri otrocih pa utrjujete občutek varnosti in topline, ki je zanje izredno pomemben. Vsakršna aktivnost šteje. Pri skupnem kuhanju se otrok uči sodelovanja v skupini, pri branju se seli v domišljijske svetove, pri igri na prostem krepi svoje telesne zmogljivosti.

 

Zakaj se igrati z lutkami?

»Umetnost je eden temeljnih načinov človeškega izražanja,« meni Ajda Rooss, umetniška vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana. »Ustvarjanje lutk in lutkovnega gledališča je nepogrešljiva obogatitev v različnih stopnjah razvoja otroka. Omogoča mu celostno umetniško doživetje, znotraj katerega spoznava likovno in glasbeno umetnost, lepo besedo, gib ... Izdelovanje lutk spodbuja otrokovo radovednost in domišljijo. Otroci, ki jim je v otroštvu omogočeno svobodno ustvarjanje, so ustvarjalni, tudi ko odrastejo.«

 

Razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek poudarja, da se med simbolno igro, ki vključuje tudi igro z lutkami, otroci učijo sporazumevanja in reševanja problemov, seznanjajo se z okoljem in pri tem intenzivno uporabljajo domišljijo.

 

Pri mlajših otrocih je domišljijska igra preprosta, pri njej posnemajo, kar opazujejo v svoji okolici. Starejši otroci so že sposobni zahtevnejših iger, v katerih prevzemajo različne vloge.

 

Med domišljijsko igro kot starš spoznavate otrokov notranji svet, hkrati pa lažje odpirate teme, ki otroka zanimajo ali pestijo. Tudi selitev je lahko za otroka ravno tako stresna. V članku Otroški kotiček: Selimo se – novim dogodivščinam naproti! preverite, kako lahko za vse poteka lažje.

 

Odličen način za spodbujanje domišljijske igre in skupno preživljanje časa sta izdelava lutk in lutkovna predstava.

 

»Pomembno je, da odrasli dovolimo, da so otroci v vseh fazah ustvarjanja samostojni,« poudarja Ajda Rooss. »Spodbujajmo jih k lastni ustvarjalnosti in ne presojajmo njihovega kreativnega doprinosa. Tako bosta ustvarjanje in njihovo umetniško doživetje avtentična in celostna, kar je tudi smisel ustvarjalnih procesov. Dovolj bodo le naša prisotnost in spodbuda ter občasna tehnična podpora (npr. ko otrok nariše vzorčke in jih starši z olfa nožem izrezljamo). Že zelo majhni otroci zmorejo narisati silhueto (lahko je to zgolj glavonožec) in striči s škarjicami.«

 

Igre s sencami

Senčno gledališče je gotovo eno najstarejših. Že v davnih časih so se jamski ljudje poigravali s sencami, ki jih je ustvarjala svetloba ognjišča.

 

Preden se lotite svojega senčnega gledališča, se lahko pozabavate še s svojimi sencami. Tako boste še podrobneje spoznali odnos med svetlobo, predmeti in senco.

 

V sončnem dnevu se igrajte s sencami na prostem.

 

 • Sprehodite se skozi mesto in poiščite najrazličnejše sence. Kakšne oblike so?
 • Na tleh poiščite svojo senco. Kakšna je, kaj se zgodi, ko se premaknete?
 • Ugotavljajte značilnosti senc: kakšne barve in oblike so, ali se spreminjajo?
 • Odkrivajte, kako se sence v mestu razlikujejo od senc v naravi, denimo v gozdu.
 • Opazujte sence v različnih delih dneva. Če imate priložnost, senco predmeta s kredo ali svinčnikom zarišite na list papirja in spremljajte njeno spreminjanje čez dan.

 

Sence lahko z ročnimi ali drugimi svetilkami ustvarjate tudi doma.

 

 

 • V temnem prostoru na steni ustvarite sence. Poskusite delati sence z oblikovno različnimi predmeti.
 • Opazujte svojo senco. Je večja od vas?
 • Bodite pozorni na to, kako se vaša senca spreminja, če svetilko približate določenemu delu svojega telesa ali jo oddaljite od njega.
 • Z dlanmi ustvarjajte sence različnih živali.

 

Izdelava lutk

Senčne lutke lahko izdelate preprosto, le z izrezovanjem silhuete, ali z nekaj dodatnimi koraki, bi bodo lutke oživili. Oblikujete lahko celo družino lutk ali pa lutkovno zbirko dopolnjujete postopoma.

 

»Čim svobodnejša bo otrokova domišljija, tem zanimivejša bo lutka in večje bo otrokovo zadovoljstvo.« Ajda Rooss, umetniška vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana.

 

Potrebščine:

 • trši papir ali karton,
 • lesene palčke ali vejice,
 • lepilni trak,
 • škarje,
 • svinčnik,
 • barvne folije, olfa nož, vrvica ali razcepljena sponka (te potrebščine niso nujne, saj se uporabljajo le za obogatitev osnovnih senčnih lutk).

 

Postopek izdelave lutke

 1. Na trši papir ali karton narišite silhueto lutke. Če vam risanje ne gre od rok, si lahko pomagate s prerisovanjem s spleta. Obliko izrežite.
 2. Če želite, da ima lutka kak del, denimo glavo ali roke, gibljiv, ga narišite posebej, izstrizite in z razcepljeno sponko ali vrvico povežite z lutko. Pri tem opravku bo mlajši otrok morda potreboval nekaj vaše pomoči.
 3. Silhueti iz papirja lahko izrezljate manjše podrobnosti, kot so oči in usta, ali ustvarite okrasne vzorčke.
 4. Na zadnji del lutke z lepilnim trakom prilepite palčko, ki bo služila kot držalo. Če ima lutka premične dele, palčke nalepite tudi nanje.
 5. Če želite senčne lutke obarvati, lahko v notranjosti silhuete izrežete oblike, denimo srce, izrezano pa prelepite s prosojnico ali folijo, ki jo pobarvate z barvami za steklo. Lahko si pomagate tudi s prosojnimi barvnimi materiali.

 

Izdelava senčnega gledališča

Vaše lutke bodo zaživele, že če jih postavite med vir svetlobe in steno, na kateri se bodo izrisale sence. Lahko pa si prizorišče ustvarite tudi iz belega blaga, denimo rjuhe ali platna. To privežete na dva stabilna elementa, recimo na regal in vrata. V tem primeru vir svetlobe postavite za blago.

 

Za lažjo predstavo podroben postopek izdelave lutk in prizorišča predstavljamo v galeriji s pojasnili v podpisih. Tukaj pa si lahko ogledate, kako senčne lutke nastajajo v delavnici Lutkovnega gledališča Ljubljana.

 

 

»Svet senčnega gledališča je izredno čaroben,« zaključi Ajda Rooss. »Ne očara nas samo lutka, temveč premik njene sence. Ta je včasih majhna, drugič se razteza čez celo platno. Prav zato so senčnemu gledališču lahko blizu skrivnostne zgodbe in tudi teme, o katerih včasih težko spregovorimo.«

 

Zdaj je čas za igro! Izdelajte vstopnice, označite sedišča, povabite občinstvo, ki naj izključi mobilne naprave, in dvignite zastor. Zabava za celotno družino je s povabilom v čarobno gledališče senc zagotovljena.

 

Razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek poudarja, da je pogovor z otrokom o občutljivih temah včasih lažje začeti, če si skupaj ogledate predstavo. Ta omogoča čustveno varen prostor, kasneje pa daje priložnost za razmislek in pogovor o vašem in otrokovem dojemanju tematike. Privoščite si kak ogled predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana na platformi Vimeo, kjer so nekatere na voljo tudi brezplačno, ali si, ko bo to mogoče, oglejte predstavo v živo.

 

Zavarovalnica Triglav je že vrsto let ponosni sponzor Lutkovnega gledališča Ljubljana.

 

Svoj prosti čas lahko izkoristite tudi za druženje s Kužem Pazijem. Z otroki se podajte na energetsko patruljo po svojem domu in ugotavljajte, kako bi lahko prihranili električno energijo.

 

Vsebino smo pripravili v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Fotografije: Zala Kalan (Lutkovno gledališče Ljubljana), priprava osnovnega besedila o senčnih lutkah in senčnem gledališču: Ajda Rooss in Benjamin Zajc.

družina, prosti čas, otroci
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.