Kako lahko preprečite pasji pretep?

Jure Pribičevič iz Alfakana poudarja pomen vzgoje in socializacije.

Prvi ukrep, da preprečite, da bi se pes stepel, je, da ga peljete na kakovosten tečaj vzgoje, drugi pa, da ga primerno socializirate. A obisk dobrega tečaja vzgoje ni dovolj. S psom morate obiskati tudi urbano okolje, kjer spozna druge pse in se na pravi način socializira.

Prioriteta sta vzgoja in socializacija

Prioriteti za kakovostno življenje s psom naj bosta dobra vzgoja in socializacija. Če pes ni vzgojen, z njim ne morete niti na sprehod, obisk, morje, k veterinarju itd. In pes, ki ni vzgojen, seveda ne more vedeti, kaj je prav in kaj narobe. Ne zna ločiti med želenimi in neželenimi vedenji. To mu mora v procesu vzgoje predstaviti vodnik.

 

Pri izbiri tečaja za vzgojo svojega pasjega prijatelja preverite, če je v program vključena vzgoja in ne samo šolanje psa. Prav tako preverite, ali tečaj poteka tudi v urbanem okolju in ne samo na kinološkem poligonu. Pes namreč časa ne preživlja le na poligonu, temveč v najrazličnejših okoljih (doma, na sprehodih, izletih, ne nazadnje tudi v lokalih …).

 

Skupinski tečaj mora zato poskrbeti, da je del učnega procesa tudi navajanje psa na različna okolja in življenjske situacije.

 

Socializacija pa je podaljšek vzgoje, ki poskrbi, da se pes zna obnašati v drugačnih okoliščinah. Če je pes slabo socializiran, se bo v okolju z motnjami slabo počutil, bo negotov in prestrašen, zato se lahko začne vesti na neželen način.

 

Mišljenje, da je socializacija igranje psov med sabo in pozdravljanje mimoidočih ljudi, je zmotno. Ni res, da mora pes na sprehodu povohati čisto vsakega tujega psa. Svetujem, da če se pes že druži z drugimi psi, naj se druži le s samozavestnimi in stabilnimi psi, ki nimajo težav sami s seboj. Odsvetujem pa druženje s tujimi psi, ki jih ne poznate.

 

Nadzor in preventiva

Svojega psa morate imeti ves čas pod nadzorom in hkrati biti pozorni na preventivo.

 

Zakonsko je določeno, da mora biti pes v urbanem okolju na povodcu. Zato se je tega treba držati in tu ne gre za izbiro – zakon je zakon.

 

Psa je neodgovorno spuščati ne le zaradi zakona, ampak tudi zaradi drugih psov, drugih živali in ljudi. Če svojega psa spustite tam, kjer je dovoljeno, pa morate biti prepričani, da obvlada odpoklic. Tak pes mora biti tudi socializiran in navajen drugih živali, prometa ipd.

 

Preventiva pomeni, da razmišljate vnaprej, da ste vedno en korak pred psom. Stvari, ki jih lahko predvidite, vas ne smejo presenetiti. Na primer za psa, ki rad skače po ljudeh, ne morete reči, da vas je presenetil, ko je (spet) skočil na nekoga. S preventivo lahko poskrbite, da se taka neželena vedenja sploh ne bi zgodila.

 

Rešitev je tudi aktivnost 

Pomemben način, da psa zamotite, je, da se na sprehodu z njim aktivno ukvarjate. Tako sploh nima časa za druge pse. Ugotovite, kaj mu najbolj ustreza.  Lahko se vključite tudi v šolanje za določeno pasjo disciplino ali pasji šport – možnosti je več kot dovolj.

 

Navaden sprehod ne sodi med fizične zaposlitve, ampak zgolj poskrbi za zadovoljevanje nekaterih osnovnih potreb.

 

Ko vašega psa napade tuj pes

Takšnih primerov je zelo malo. Ni vse kot v filmih, da pes kar prileti in napade vašega psa. Če tuj pes pridivja do vas, bo v zelo redkih primerih tudi napadel. Po mojih izkušnjah v manj kot petih odstotkih. 

 

Lastnikom svetujem, da ostanete mirni.

 

Če se zgodi pretep, poskušajte zaščiti svojega psa po vaših najboljših močeh. Tu ni nekih posebnih tehnik, kako je treba reagirati.

 

Po pretepu

Če je kuža po pretepu videti v redu, vseeno preverite njegovo telo in morebitne poškodbe. Pozorni bodite tudi na njegovo vedenje. Če je pes brez volje ali zmeden, obiščite veterinarja.

 

Do veterinarja se odpravite tudi, če ima pes rane, posebej nevarne so globlje, pri katerih bodo pri zdravljenju potrebni operacija in različna zdravila.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Stroški obiska veterinarja bodo nižji, če je vaš pes zavarovan. Zavarujete lahko vse zdrave pse, izbirate pa lahko med klasičnim ali vseživljenjskim zavarovanjem. Poleg temeljnega zavarovanja psa, se lahko odločite tudi za nekatera dodatna zavarovanja, kot je denimo kritje stroškov zdravljenja.

 

Dodatno lahko zavarujete tudi odgovornost lastnika psa za škodo na osebah ali stvareh, nastalo zaradi napada ali ugriza.

 

psi, domači ljubljenčki, preventiva, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.