Kako otroke med počitnicami spodbuditi h gibanju?

V otrokovem gibalnem razvoju imate pomembno vlogo starši, posebej ob koncu tedna in med počitnicami.

Raziskave kažejo, da se slovenski otroci in mladostniki ob koncu tedna in med počitnicami gibajo manj kot ob dnevih, ko je pouk. Ob vikendih zaužijejo tudi več kalorij kot med tednom. Prav tako strokovnjaki ugotavljajo, da so septembra, ko bi se morali s počitnic vrniti polni energije, slabše telesno pripravljeni kot ob koncu šolskega leta. Kako jih lahko spodbudite h gibanju?

Organizirane aktivnosti

Številni organizatorji in izvajalci prostočasnih dejavnosti, predvsem športnih, ponujajo paleto različnih programov.

 

Velika prednost organizirane vadbe je, da se bo otrok naučil nekaterih dejavnosti veliko prej v skupini pod strokovnim vodstvom športnih strokovnjakov.

 

Če se boste odločili in vsaj za teden dni vključili otroka v organizirano vadbo, bodite pozorni na kakovost programov. Običajno jo zagotavlja izobražen, visoko kompetenten kader.

 

Slabost organiziranih programov je običajno ta, da so dragi in namenjeni le za določene starostne skupine. Opažamo, da za srednješolce ponudb skoraj in.

 

Priporočamo pa, da poskušate med vikendom in počitnicami tudi sami nadomestiti otrokovo, pa tudi vaše pomanjkanje gibanja.

 

Zakaj je tako pomembno, da se otrok giba, preberite v članku.

 

Ponudite otroku čim več različnih možnosti za gibanje

Za ustrezen gibalni razvoj naj ima otrok čim več možnosti, da se giba ali vztraja v nekem položaju. Na začetku bo otrokovo gibanje še okorno, s ponavljanjem pa bo bolj usklajeno.

 

Otrok naj pridobi čim več različnih izkušenj predvsem z igro. Z otrokom pojdite v naravo in se igrajte z njim. Gotovo boste ugotovili, da tudi vam izvedba nekaterih najpreprostejših »naravnih« gibanj, ki jih imenujemo tudi gibalna abeceda, včasih povzroča težave. Z njimi otrok razvija gibalne sposobnosti:

 

  • Z visenjem na žrdi, veji, vlečenjem vrvi, potiskanjem vozička ali prenašanjem težjih kamnov otrok razvija predvsem moč rok in ramenskega obroča.
  • S plezanjem po vseh štirih po poševnem hlodu ali skali razvija moč vsega telesa in skladnost gibanja.
  • S stojo na eni nogi razvija ravnotežje, ki ga zahtevajo številne dejavnosti (smučanje, drsanje, rolanje, vožnja s kolesom), s hojo po deblu ali robu peskovnika pa razvija dinamično ravnotežje.
  • Z metanjem storžev ali kamnov v cilj (vejo, krog, ki je narisan na tleh), razvija moč rok in natančnost.
  • S skoki razvija moč nog, s teki hitrost.

 

4 nasveti za aktivno popoldne z otrokom

1. Tek

Tecite ali se lovite z otrokom tako, da se bo zadihal. Pri tem mu pojasnite, zakaj je zadihan, zardel, zakaj mu srce utripa hitreje in zakaj se preznoji.

 

Teče naj v različnih smereh, različno hitro, po različnih površinah. Starejši lahko že nadzorujejo svoj tek tako, da si na preprost način izmerijo svoj srčni utrip, povečujejo razdaljo in tempo teka.

 

2. Skoki

Otroka spodbujajte, da bo preskakoval različne ovire. Pri tem naj se odrine z eno ali obema nogama. Naučite ga tudi mehkega doskoka z višje površine, npr. štora.

 

Poskuša naj povezati več skokov zapored ali povezati tek, odriv in skok prek ovire, npr. luže, manjšega jarka ali hloda. Spodbujajte ga, da bo skočil čim više ali čim dlje. Ko je starejši, naj preskakuje kolebnico.

 

3. Igre z žogo

V naravo vzemite tudi žogo. Za prve odboje (z roko, nogo, glavo, drugimi deli telesa) uporabite balone, za različna podajanja in lovljenja pa naj ima otrok različne žoge.

 

Ne pozabite, da žogo lahko podaja ne le z rokami, temveč tudi z nogami, da jo lahko kotali z roko, pa tudi s palico, loparjem … Možnosti je nešteto in žoga je gotovo ena najbolj zaželenih in dobrodošlih otrokovih igrač. Kasneje ga lahko spodbudite, da s prijatelji organizirajo ulični/vaški turnir.

 

4. Trimska steza

Če imate v bližini trimsko stezo, pojdite z otrokom v to najpreprostejšo telovadnico v naravi. Naloge in število ponovitev prilagodite njegovi starosti. Pri določenih nalogah mu pomagajte, pustite pa, da tudi sam najde svoje načine izvedbe.

 

Med pomikanjem od postaje do postaje lahko posnemate gibanje različnih živali. Na tistih postajah, kjer naloge izvajate s pripomočki (krogi, debla, žrdi), lahko pustite, da otrok opravi nalogo na svoj način.

 

Če trimske steze ni v bližini, jo lahko naredite s starejšimi otroki tudi sami. Vrvi različnih debelin, drevesa, hlode, veje, štore, večje skale, kamenje, potok lahko uporabite za pripravo zanimive trimske steze, na kateri bo imel otrok oziroma mladostnik občutek, da je v »adrenalinskem parku«.

 

Če razmišljate, kateri šport bi izbrali za svojega otroka, vam z nasveti pomagata dr. Branko Škof in Žan Košir, deskar na snegu.

 

To je le nekaj idej za preživljanje prostega časa v naravi. Dodatne ideje boste našli v številnih priročnikih z gibalnimi dejavnostmi, uporabite pa tudi svojo in otrokovo domišljijo.

 

Z različnimi gibalnimi dejavnostmi popestrite vsak konec tedna, počitniški dan, izlet, piknik ali praznovanje rojstnega dne. Narava naj bo vaše »telovadišče« ne glede na vreme. Tudi pod dežnikom se lahko odpravite na izlet. Kdaj ste zadnjič začutili, kako diši gozd v dežju?

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

zdravje, prosti čas, družina, otroci, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.