Kako preživeti karanteno?

Naši avtorji delijo svoje najbolj koristne nasvete.

V času epidemije novega koronavirusa se nam je vsem življenje postavilo na glavo. Kako se znajti, kaj deluje, kako poskrbeti za novo rutino, da boste varni doma, v prometu, na sprehodu …? Vprašali smo naše avtorje, da z vami delijo preverjene nasvete, kako preživeti karanteno.

Kako poskrbeti, da vas tehnologija doma ne pusti na cedilu?

Marjan Kodelja, novinar Tehnozvezdje: Tako, kot je v razmerah, v katerih smo se znašli, obremenjen internet, so obremenjena tudi domača omrežja, saj so vanje naenkrat priklopljene vse vaše naprave, in to skoraj 24 ur na dan.

 

Za nemoteno delo, izobraževanje in druženje od doma lahko naredite naslednje:

  • Prva »vroča« točka je hitrost internetnega priključka, še posebej hitrost od uporabnika. Ker nove razmere zahtevajo nalaganje večjih datotek na splet, mora biti »spodnja« hitrost vsaj 5 Mb/s. Kar pa se tiče hitrosti k vam, naj bo ta vsaj 10 Mb/s.
  • Druga vroča točka je brezžično omrežje. Če ne deluje, kot bi moralo, imate nekaj možnosti. Usmerjevalnik postavite na boljši položaj, spremenite kanal, na katerem omrežje deluje, da ne bo delovalo na istih kot omrežja sosedov, in prestavite naprave, ki to omogočajo, na 5 GHz frekvenčni pas.
  • Rešitev za stare usmerjevalnike je nakup novega s podporo za novejše tehnologije in višje hitrosti prenosa podatkov ali morda kar kompleta napravic za prepleteno omrežje.
  • Pomembna je tudi disciplina. Prednost naj ima delo in izobraževanje od doma in šele nato vse druge dejavnosti.

 

Kako boste varni na cesti?

Jure Gregorčič, avtomobilski novinar pri AMZS Motoreviji: Mnogim ta hip prav avto omogoča, da se oskrbujejo s hrano, zdravili in drugimi nujnimi potrebščinami za življenje. V teh časih je avto tudi edini mogoči način prevoza oseb do zdravstvenih ustanov.

 

Glavni apel vsem voznikom gre zato v smeri varne vožnje. Vsaka prometna nesreča je v časih, ko so bolnišnice obremenjene z velikim številom bolnikov, ki se borijo z boleznijo COVID-19, lahko še toliko bolj usodna.

 

Na cestah je manj prometa, a to ne pomeni, da je vožnja lahko brezskrbna. Velika skušnjava je v teh dneh tudi hitrost, saj je na praznih cestah manj nadzora. Nikar ne tvegajte, cesta ni dirkališče. Dirkališče napake odpušča, cesta pa jih ne.

 

Kaj naj v času karantene počne motorist?

Mitja Gustinčič, motoristični novinar: Branje dobrih knjig je pomirjujoče zdravilo. Jaz sem se, z zeliščnim čajem na dosegu roke, ravno prekopal skozi knjigo Dolina rož, najnovejšo kriminalko Tadeja Goloba. Zdaj imam na mizi deset let staro knjigo Pot na Orient, ki jo je napisal Ervin H. Milharčič. Berem jo drugič. Pod njo je Platoon, vietnamska vojna.

 

Da se ne zasitim, ker je tudi dobrot lahko preveč, potujem po srednješolskem atlasu.

 

Kdaj bom spet vžgal motor, ne vem. Pa zaradi tega nisem nervozen.

 

Pač skušam razumeti, da je situacija tvegana in da izzivati ni treba.

 

Kako vzpostaviti novo rutino v dneh, ko smo ves čas doma?

Maja Golob, uspešna podjetnica: Pomembno se mi zdi vzpostaviti rutino, ki upošteva potrebe vseh družinskih članov. Še posebej, če imamo šoloobvezne otroke.

 

Mi smo si naredili urnik: dopoldne je čas za samostojno delo in učenje. Vmes naredimo odmor za malico, ko sva s partnerjem otrokoma na voljo za vprašanja in pomoč pri šolskih obveznostih.

 

Potem se spet vsak vrne k svojemu delu do kosila, ki ga pripravimo skupaj. Popoldne je čas za hobije, branje, druženje in sprehod.

 

Kako otrokom polepšati to obdobje in nadomestiti druženje s sovrstniki?

dr. Sonja Merljak Zdovc, odgovorna urednica Časoris: Najbolj jim ga polepšamo, če se z njimi družimo kakšno urico na dan. Lahko igramo karte, se z njimi pogovarjamo, gremo na sprehod … Za to marsikdaj v običajnih razmerah v družinah zmanjka časa.

 

Otroci pa se lahko preko Vibra in drugih video konferenc povežejo s sovrstniki. Lahko počnejo običajne stvari, denimo rišejo, pa imajo na telefonu ob sebi prijateljico …

 

Kako naj očetje in mame ohranjajo mirno glavo?

Andraž Zorko, raziskovalec javnega mnenja: Lagal bi, če bi rekel, da to ni težko. Vsi, ki te dni delamo od doma, še posebej, če delata oba starša, hkrati pa imamo doma še šolarje, se soočamo z neizogibnimi napetostmi. Po prvih dveh tednih sem ugotovil, da je zelo pomembno, da kot starši razumemo, da tudi če otroci morda tega ne kažejo navzven, občutijo izrednost razmer nič manj kot mi, pač, na svoj način.

 

Zato je potrebna večja stopnja potrpežljivosti kot sicer oziroma malo bolj ohlapen vzgojni pristop.

 

Tina Deu, avtorica bloga Tina in fantje: Začuda imam kar mirno glavo. Najbolj me pravzaprav moti, ker v stanovanju ves čas nekaj ropota – meče so žoga na koš, teka se sem in tja, naši trije se seveda tudi pričkajo in drezajo drug v drugega.

 

Glede na razmere poskušam biti čim bolj tolerantna.

 

Sicer pa (zaenkrat še) uživam v kuhanju in eksperimentiranju z novimi jedmi. Pa normo imam, da vsak dan pospravim eno kuhinjsko omarico in se že zdaj veselim končnega rezultata.

 

Kaj lahko v teh dneh počnete s svojimi otroki, za kar drugače nimate časa? 

Tina Deu: Presenečena sem nad tem, kako na dan prihajajo stvari, ki so se jim zgodile v preteklosti, pa očitno niso imeli časa ali priložnosti, da bi jih sploh povedali. Starši dostikrat nimamo pojma, kaj se plete po glavah naših otrok. Zelo sem vesela, da v času, ko smo po tem nenavadnem spletu okoliščin več skupaj, izvemo marsikaj.

 

Andraž Zorko: Že v prvi teden smo vpeljali družinski družabni večer. Morda zanj ni časa ravno vsak večer, nekaj dni na teden pa zagotovo. Nastopamo vsi, a zvezde večera so otroci. Vsebina je zelo različna, od dramskih nastopov, kviza, improvizacijskih točk do pripovedovanja zgodb ali glasbeno plesnih nastopov. Ali pa pač nekaj, kar nekomu tisti hip pade na pamet.

 

Kakšne sestavine kupovati, da bo treba čim manjkrat v trgovino?

Simon Šketa, komunikator in ljubitelj kulinarike: Sestavine ločim v dva tabora. V prvem so jedi z dolgim rokom trajanja od konzerv do riža, testenin, krompirja, moke in vsega, kar lahko stlačim v zmrzovalnik. Dodatno k temu sodijo sveži izdelki, večina zelenjave in sadja ter del mesa in mlečnih izdelkov ter jajca.

 

Nakupovalni seznam temelji na jedilniku, zato ga imam sestavljenega za dva tedna vnaprej. Sem pristaš zalog za vsaj 3–4 tedne. Sedaj še bolj verjamem v to, da je pametno imeti doma sistem, od zalog do jedilnika.

 

Zamrznete lahko skoraj vse meso, večino zelenjave, del sadja in še marsikaj, npr. višek testa, domače njoke, že skuhane jedi ...

 

Kako poskrbeti za dovolj telesne aktivnost v tem času?

Žan Košir, deskar na snegu: Zame kot deskarja so zelo pomembne močne noge in če jih želite okrepiti tudi vi, vam priporočam, da vsaj dvakrat tedensko delate počepe:

  • klasični počep do 90 stopinj na obeh nogah,
  • globoki počep do gležnjev na obeh nogah,
  • zadrževanje počepa ob steni 90 stopinj na obeh nogah,
  • počepi na eni nogi do 90 stopinj.

 

Če jih dela cela družina skupaj, lahko tekmujete, kdo jih naredi več.

 

Na spletu je tudi veliko drugih predlogov. Predlagam vam, da izberete vaje ali skupino vaj, ki so vam najbolj všeč, saj boste bolj motivirani. Ni treba, da so vadbe dolge, že krajša, vendar redna vadba bo dovolj.

 

Kako v tem času poskrbeti za pasje ljubljenčke?

Jure Pribičevič, solastnik in ustanovitelj podjetja Alfakan: Tako kot ostali, morate tudi skrbniki psov upoštevati navodila za preprečevanje širjenja okužb. Ne družite se v večjih skupinah in za sprehode izbirajte bolj samotne kraje. S psom ne delajte dolgih in dolgočasnih sprehodov. Psi, sploh mladi in polni energije, imajo radi akcijo. Tako naredite raje več krajših sprehodov, kjer psa tudi fizično in mentalno zaposlite.

 

Psi virusa ne prenašajo niti ne morejo zboleti. Če se psi med sabo povohajo, ni nobenega problema.

 

Rad pa bi opozoril vodnike, ki imate mlade pse in trenutno delate od doma, da svojega psa vseeno navajajte na to, da bo sam doma. Ko boste šli spet v službo, tako pes ne bo doživel prevelikega stresa.

 

Poleg fizičnih aktivnosti so za psa zelo pomembne tudi mentalne aktivnosti. Preverite, kako ga lahko doma dodatno zaposlite.

 

aktivno življenje, prosti čas, avto, varna vožnja, družina, otroci, domači ljubljenčki, psi, zdravje, preventiva, spletna varnost
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.