Na kavo s psom

Vzgojen pes lahko lastniku dela družbo na vsakem koraku, tudi v lokalu.

Vedno več je lokalov, kjer so psi dobrodošli. Na spletu lahko poiščete celo seznam psom prijaznih lokalov. Dobrodošli so seveda vzgojeni psi. Takrat ni razloga, zakaj vas gostinci ne bi želeli gostiti. Če je pes nevzgojen, pa je bolje, da vas počaka doma. Vas in druge goste bi motil ali celo povzročil nevarne situacije.

Na kaj morate biti pozorni, da bo vaš pasji prijatelj prijeten spremljevalec tudi med obiskom lokala? Pripravil sem 5 nasvetov, ki jih vključujejo tudi naši Alfakan skupinski tečaji:

 

1. Socializacija 

Mišljenje, da je socializacija igranje psov med sabo in pozdravljanje mimoidočih ljudi, je zmotno. Verjetno med obiskom lokala ne želite, da vas pes vleče k drugemu psu za sosednjo mizo, ker bi se želel z njim igrati, ali da bi skočil na ljudi?

 

Socializacija psa torej pomeni, da ga naučite nevtralnih odzivov na okolico. Začne se doma z navezavo psa na vodnika in se nato postopoma prenaša v tuje okolje.

 

2. Samokontrola 

Nemalokrat sem priča psom v lokalu, ki želijo na vsak način priklicati pozornost in s svojim vedenjem motijo goste. V skrajnih primerih celo uničujejo ali poškodujejo predmete v svoji bližini.

 

Samokontrola pomeni, da zna pes počakati in se umiriti v vseh življenjskih situacijah. Med obiskom lokala je zaželeno, da pes umirjeno leži zraven vas.

 

3. Prevoz 

Če boste s psom želeli obiskati lokal, ga boste verjetno morali do tja nekako pripeljati.

 

Psu med prevozom nudite varen prostor. Priporočam uporabo transportnega boksa. Ne vozite ga nepripetega na sedežih, saj lahko ob nenadnem zaviranju ali sunku poleti skozi vetrobransko steklo. Tako lahko poleg njega poškodujete še sebe in ljudi okoli vas.

 

Seveda morate psa na prevoz navaditi, da se bo počutil varno in sproščeno. Le tako ga boste tudi z večjim veseljem vzeli s sabo.

 

Preberite si še, kako psa navaditi na vožnjo v avtomobilu.

 

4. Učni proces obnašanja v lokalu 

Psa naučite, da v lokalu miruje. Priporočam, da ga v tem času zaposlite (najbolje s kakšno stvarjo, ki jo bo žvečil).

 

Lokal najprej obiskujte za krajši čas, nato čas obiska postopoma podaljšujte. Na zadnji stopnji učnega procesa bo vaš pes v lokalu znal počivati in ne bo več potreboval zaposlitve. 

 

5. Kakovosten tečaj 

Kakovosten tečaj bo poskrbel za strukturo in moderen pristop k učnemu procesu. Pri izbiri tečaja za vzgojo svojega pasjega prijatelja preverite, če je v program vključena vzgoja in ne samo šolanje psa.

 

Prav tako preverite, ali tečaj poteka tudi v urbanem okolju in ne samo na kinološkem poligonu. Pes namreč časa ne preživlja le na poligonu, temveč v najrazličnejših okoljih (doma, na sprehodih, izletih, ne nazadnje tudi v lokalih …). Skupinski tečaj mora zato poskrbeti, da je del učnega procesa tudi navajanje psa na različna okolja in življenjske situacije.

 

Naši skupinski tečaji so strukturirani tako, da jih opravljamo v urbanem okolju.

 

Zbrali smo 5 vaj poslušnosti, ki bodo koristile tako vam kot vašemu psu.

 

Proces vzgoje psa naj bo premišljen. Vzemite si čas. Mladička je včasih bolje pustiti doma, če veste, da se mu nimate časa posvetiti.

 

Le vzgojen pes vam omogoči vso svobodo, saj si verjetno vsi želite z njim živeti tako, kot ste živeli prej – to pomeni, da ga lahko vključujete v svoje življenje. Le na ta način je to, da imate psa, velik plus, drugače lahko nastopijo težave. Takrat ne krivite gostincev ali okolice, ampak probleme vedno rešujte pri sebi. 

 

Če boste upoštevali navedene nasvete, se ukvarjali z vzgojo svojega psa ter se udeležili kakovostnega skupinskega tečaja, potem menim, da bo vas in vašega psa z veseljem sprejel vsak lokal.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za lastnike psov:

 

psi, domači ljubljenčki, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.