Nasveti za lažji začetek šolskega leta

Če se na prehod iz počitniškega časa v šolskega pripravite, lahko ta mine brez večjih skrbi za vso družino.

Ko se poletje prevesi v drugo polovico in se začne spogledovati s ponovnim začetkom pouka, je pametno premisliti, kaj lahko storite, preden se novo šolsko leto začne. Da bo prehod vanj čim manj stresen in varen, smo pripravili seznam napotkov, ki mu lahko sledite, da boste vi in vaši šolarji dobro pripravljeni.
Misel na ponovni vstop v šolo pogosto spremlja kombinacija navdušenja in nemira. Otroci se veselijo druženja, a obenem vrnitev v šolo pomeni tudi, da bo treba zvečer ponovno nastaviti budilko, v roke pa vzeti zvezke in knjige. 

Že med počitnicami je pametno premisliti o prihajajočih obveznostih in potrebščinah, ki jih bo otrok potreboval ob vstopu v novo šolsko leto.


Z otrokom se pogovorite, pravočasno naredite seznam stvari, ki jih potrebuje, sami pa se seznanite z novimi aktivnostmi, v katere bo otrok vključen. 

Tu je nekaj namigov za lažji prehod iz počitniškega časa v šolskega brez večjega stresa.

1. Prilagodite spalno rutino 

Otroci hitro posvojijo poletni, ohlapnejši ritem odhodov v posteljo in zbujanja. Zato je prehod na šolski red spanja in vstajanja pogosto eden najtrših orehov, ki jih je ob koncu počitnic treba streti. 

Da otrok ob vrnitvi v šolo ne bo utrujen in zaspan, se že kak teden pred začetkom pouka postopoma vsak dan bolj približujte želeni uri odhoda v posteljo, ki bo veljala med šolskim letom. 


Otroci med sedmim in dvanajstim letom potrebujejo od deset do enajst ur spanja, zaspijo pa naj najkasneje do 21. ure. Najstniki morajo spati več kot devet ur, čas njihovega odhoda v posteljo pa prilagodite uri zbujanja.


Obvestite otroka o spremembi ritma spanja in se pogovorite z njim, zakaj je to pomembno. Idealno je, da vsaj dan ali dva pred začetkom pouka v posteljo odide že po šolskem ritmu. 

2. Pripravite šolske potrebščine

Skupaj s svojim šolarjem natančno preglejte seznam potrebščin, ki jih bo otrok potreboval v novem šolskem letu. Če jih še nimate, preverite, kaj lahko dobite pri znancih in prijateljih, drugo pa kupite pravočasno. 


Otrok naj si sam ali ob vaši pomoči, odvisno od njegove starosti, pripravi potrebščine, zavije zvezke in označi svoje stvari.


Tako se otrok uči skrbnosti in odgovornosti. Poskrbite, da bo to prijetno, razburljivo opravilo in ne le nujno zlo pred začetkom pouka.

3. Preglejte jesensko garderobo 

Skupaj z otrokom preglejte, katera oblačila so mu še prav in kaj je že prerasel. Naredite seznam oblačil, ki jih bo potreboval v prihajajočih mesecih. Nakupe lahko razporedite čez daljše časovno obdobje, od najnujnejših do tistih, ki lahko še malo počakajo. Pri tem ne pozabite na aktivnosti, ki jih ima otrok poleg šole, in opremo, ki jo potrebuje zanje. To je še zlasti pomembno za športne dejavnosti.

4. Sestavite družinski urnik

Dobra organizacija lahko tudi v življenju družine pripomore k prijetnejšemu in manj stresnemu izpolnjevanju obveznosti. Aktivnosti otrok vključite v družinski urnik in tega uredite tako, da bo izvedljiv in sprejemljiv za vse člane družine. Obesite ga na hladilnik ali drugo vidno mesto, da boste lahko v vsakem trenutku vsi vedeli, kje je kdo. Urnik opravkov lahko dopolnite tudi z načrtom prehranjevanja. Označite si termine, ko boste potrebovali pomoč sorodnikov in prijateljev, ter se z njimi vnaprej dogovorite za sodelovanje pri varstvu oziroma oskrbi otroka.

5. Načrtujte nove dejavnosti

Z otrokom se pogovorite, v katere aktivnosti poleg šole bi bil rad vključen v novem šolskem letu. 


Dodatne dejavnosti načrtujte premišljeno, da otrok ne bo preobremenjen, z njim pa tudi vi. Veselje do aktivnosti tako lahko hitro izpuhti.


Izvenšolske dejavnosti prinašajo nove izkušnje, ki jih v šoli ni mogoče pridobiti, zato so pomembne, vendar pa mora otroku še vedno ostati dovolj časa za prosto igro, druga osebna zanimanja in druženje. Če je mogoče, aktivnosti najprej preizkusite, tako da otrok spozna mentorje, učitelje, vaditelje in skupino ter lahko ugotovi, ali mu ta ustreza ali ne. 

Si vaš otrok želi trenirati hokej? Preverite, kaj morate vedeti o treniranju hokeja in za koga je ta šport primeren.

6. Več samostojnosti, več časa

Že pred začetkom pouka razmislite, ali je otrok morda že dovolj velik, da kakšno obveznost opravi sam. Presodite, ali je čas, da začne v šolo in domov hoditi sam, gre lahko z avtobusom ali kako drugače brez vašega spremstva na izvenšolske aktivnosti, k prijatelju, starim staršem, v knjižnico ... Tako bo otrok pridobival samostojnost in samozavest, vam pa bo prihranjenih precej skrbi in časa. Preden se otrok loti nove naloge, denimo samostojne poti, zagotovite, da bo to znal opravljati varno. Skupaj preglejte pot, po kateri bo hodil, naučite ga, kako se uporablja javni prevoz, poskrbite za varnost v prometu, prepričajte se, da se zna s skirojem, kolesom ipd. voziti samostojno in varno. 

V pomoč pri učenju pravilne uporabe skiroja preberite trike vožnje s skirojem.

7. Postavite cilj

Postavljanje ciljev je posebno pomembno, če je pred otrokom prelomnica, kot je zaključek osnovne ali srednje šole. Pomagajte mu pri odločitvi, kaj bi rad dosegel. Ker ste opremljeni s kakšno informacijo več o tem, kaj je realno in kaj ne, ga temu primerno ustrezno usmerjajte. A vedno sledite otrokovih željam in sanjam, le spodbujajte ga k temu, da bo izbral pravo pot za njihovo uresničitev. 


Cilji so lahko tudi manjšega kova: dosežek pri posameznem predmetu ali prav tako pri izvenšolski dejavnosti. 


S skupnim, a realnim zastavljanjem ciljev boste preprečili marsikatero razočaranje in stisko.


Če bo otrok imel pred seboj postavljen jasen cilj in začrtano pot, kako ga doseči, bo tudi motivacija za to, da cilj uresniči, večja. 

8. Preglejte koledar počitnic

Z otroki se pogovorite, kaj bi radi počeli med šolskimi počitnicami v tekočem šolskem letu. Tako se jih bodo lahko še bolj veselili. Preglejte šolski koledar in vnaprej načrtujte skupne aktivnosti ter jih uvrstite v družinski urnik.

9. Poskrbite za varnost

Ne glede na to, kako dobro se pripravite na vse obveznosti in aktivnosti, na nekatere dogodke ne morete vplivati. Zato je za otroka ali mladostnika smiselno urediti nezgodno zavarovanje Pazi name, ki ga lahko kadar koli sklenete tudi na spletu. Zavarovanje zagotavlja izplačilo zavarovalnine in krije posledice nezgod, ki se zgodijo v prostem času, pri športnih dejavnostih, v šoli in celo med počitnicami. 


Ob sklenitvi nezgodnega zavarovanja otrok in mladih izkoristite akcijsko paketno ponudbo, ki traja do 31. 10. 2024, in prejmite 15-odstotni popust ter posebno ugodnost – dvomesečno VOYO naročnino za najbolj priljubljen slovenski video na zahtevo. Kodo za koriščenje ugodnosti boste prejeli na e-naslov.

družina, otroci, Nezgodno zavarovanje otrok in mladih
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.