Mačke za v stanovanje

Preverite 5 pasem mačk za v stanovanje.

Živite v stanovanju in razmišljate, da bi se vam pridružil še mačji družinski član? Ob tem se morda sprašujete, katero pasmo mačk izbrati, da se bo na bivanje v stanovanju privadila brez težav. Katere pasme so bolj mirne narave in ne potrebujejo veliko prostora ter gibanja na prostem? Nekaj primernih pasem mačk za v stanovanje smo zbrali v članku.  

Kaj morate vedeti, preden v stanovanje sprejmete mačko?

Mačke, ki živijo v stanovanjih, potrebujejo nekoliko več pozornosti lastnikov kot mačke, ki živijo v hiši in se lahko prosto gibljejo tudi na prostem. Če živite v stanovanju, je zato pomembno, da mački priskrbite nekaj igrač, v katerih bo uživala, in da se z njo vsak dan tudi ukvarjate. Na tak način boste poskrbeli, da bo porabila odvečno energijo in tako preprečite, da bi razvila neželena vedenja, kot je npr. praskanje, glasno mijavkanje in pihanje, uničevanje pohištva in stvari … 

 

Pasme mačk in njihove lastnosti

Pa poglejmo nekaj pasem, ki se na bivanje v stanovanju zaradi svojih pasemskih značilnosti lažje privadijo.

 

Ruska modra mačka

Ruska modra mačka ima ljubeč karakter, a je hkrati precej samostojna, zato ne potrebuje veliko lastnikove pozornosti. Pogosto se zamoti z igranjem z mačjimi igračami, še raje pa počiva nekje na soncu, kjer ima pregled nad vsem, kar se dogaja v njeni okolici. Ker so te vrste mačk bolj tihe in nekoliko zadržane, z zmerno ravnjo energije, ne potrebujejo veliko prostora, zato so odlična izbira za tiste, ki bivate v stanovanjih.

 

Ruska modra mačka bo večinoma sama poskrbela za svojo dlako in čistočo, kljub temu pa je priporočljivo, da jo tedensko krtačite. S tem poskrbite za zdravo, sijočo in negovano dlako, hkrati pa lahko pravočasno odkrijete morebitne zajedavce (npr. bolhe).

 

Ruska modra mačka je dobra izbira tudi za družine z otroki. Še več pasem mačk, ki so primerne za družine pa najdete v članku.

 

 

Eksotična kratkodlaka mačka

Podobno kot njihove dolgodlake sorodnice, perzijske mačke, so tudi eksotične kratkodlake mačke mirne in ljubeče. Najraje imajo toplo naročje ali mehko blazino. Čeprav niso ljubiteljice pretiranega tekanja in skakanja, uživajo v igri z različnimi mačjimi igračami in svojimi lastniki. Zatem pa se bodo z veseljem spet vrnile k razvajanju v lastnikovem naročju. 

 

Ker ima kratko dlako, je dovolj, da eksotično kratkodlako mačko tedensko krtačite. S tem preprečite vozle pa tudi to, da bi odpadla dlaka končala na vašem kavču.

 

 

Škotska klapouhka

Prijazna in umirjena škotska klapouhka se brez težav prilagodi številnim življenjskim situacijam, dobro se znajde tudi v stanovanju. Mačke te pasme so tihe, najraje pa se igrajo s svojimi lastniki ali pa jih spremljajo pri njihovih opravilih. Ena njihovih najljubših zaposlitev je igra »Prinesi!«. Ko vas ni doma, jih lahko zaposlite s podlago za priboljške oz. lick pad-om ali mačjimi puzzlami. Škotske klapouhke imajo precej gosto, lahko tudi daljšo dlako, zato potrebujejo redno krtačenje.

 

 

Se še odločate med psom in mačko? Preverite nekaj predlogov za pasme psov, ki so primerne za bivanje v stanovanju.

 

Perzijska mačka

Perzijske mačke najbolj uživajo v počitku in sproščanju. Imajo nežen in miren karakter in svoj čas najraje preživljajo zleknjene na mehki blazini ali v naročju svojega lastnika. Ker perzijske mačke niso preveč navdušene nad tekanjem, plezanjem in skakanjem, se v stanovanjih – tudi tistih malo manjših – odlično znajdejo. Čeprav uživajo v družbi ljudi, se znajo tudi same zaposliti za čas, ko se z njimi ne morete ukvarjati.

 

Ker ima dolgo dlako, je ključno, da dlako perzijske mačke vsakodnevno krtačite. V nasprotnem primeru se lahko zavozla do te mere, da jo morate ostriči in nato počakati, da dlaka ponovno zraste.

 

 

Ameriška kratkodlaka mačka

Ameriška kratkodlaka mačka je zelo družabna, prilagodljiva in umirjena. Čeprav uživa v igri z lastnikom in vsemi družinskimi člani, se zna zamotiti tudi sama, zato ne potrebuje veliko pozornosti. Čeprav ima krajšo dlako, je pomembno, da jo redno krtačite, še posebej med menjavanjem letnih časov, ko njena dlaka pozimi postane bolj gosta in poleti bolj redka.

 

 

Ne glede na pasmo mačke, ki jo boste izbrali, je dobro, da zanjo sklenete tudi zavarovanje mačk. V primeru bolezni ali poškodb si boste tako zagotovili pomoč pri kritju veterinarskih stroškov in še marsičem drugem.

 

Zavarovanje mačk lahko preprosto sklenete tudi po spletu.

 

 

 

družina, prosti čas, domači ljubljenčki, psi, zavarovanje mačk
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.