Kako se ujameta pes in kolo?

Tek psa ob kolesu je lahko odlična popestritev sprehoda, če upoštevate naslednja navodila.

Ena izmed možnosti, kako lahko popestrite sprehod in hkrati psa v krajšem času utrudite, je, da vi zavrtite pedale, pes pa teče ob kolesu. Nekatere pasme potrebujejo ogromno gibanja in ker dolgi ter dolgočasni sprehodi brez smisla niso priporočljivi, je lahko tek ob kolesu super zaposlitev. Razgibali se boste tako vi kot vaš pes in se povezali v skupni dejavnosti. Toda le, če boste upoštevali naslednjih nekaj navodil:

1. Psa najprej vzgojite

Če želite s psom na kolo, je seveda najprej potrebno imeti vzgojenega psa. Če pes ne zna hoditi na povodcu, ne morete pričakovati, da bo znal teči ob kolesu. Vzgoja in socializacija psa sta zelo pomembni. Npr. če vaš pes preganja mačke, postane to hitro nevarno, še toliko hitreje, če ste na kolesu.

 

2. Izbira primerne lokacije

Če se boste odločili za kolesarjenje s psom, ne počnite tega v urbanih središčih, kjer je veliko prometa, saj s tem ogrožate svojo in varnost vseh ostalih udeležencev v prometu. Če nimate druge možnosti, potem tam, kjer je veliko prometa hodite ob kolesu.

 

3. Zaščitna oprema

Rokavice in čelada sta nujni, saj je lahko v nasprotnem primeru padec nevaren. Pes se lahko nenadno in sunkovito ustavi, se česa ustraši ipd., zato je padec bolj verjeten, kot če ste na kolesu sami.

 

4. Primeren tempo

Ko pes že zna teči ob kolesu, upoštevajte počasen tempo. Ni smiselno, da pes galopira, saj je lahko na ta način zaradi velike hitrosti vse skupaj neobvladljivo.

 

Smisel je, da pes v počasnem, umirjenem kasu sledi vašemu tempu na kolesu.

 

Tako se bo tudi mentalno utrudil, saj bo moral pokazati nekaj samokontrole. Pred in po kolesarjenju psa vedno peljite na potrebo. Tako se navadi, da se med vožnjo ne ustavljate.

 

5. Izbira primerne podlage

Izbirajte čim bolj makadamske poti in ne asfaltnih. Makadam je bolj prijazen pasjim sklepom ter blazinicam. Če imate možnost in če je dovoljeno, pa je najbolje, da pes teče ob vas po travnati podlagi.

 

6. Za tek ob kolesu naj bo pes zdrav

Za pse, ki imajo kakršnekoli kronične zdravstvene težave (šepanje, vnetja, problemi s komolci ali kolki ipd.), tek ob kolesu odsvetujem. Izberite raje drugo obliko rekreacije, npr. plavanje.

 

Pretiravanje s tempom in dolžino je tudi za zdrave pse škodljivo.

 

Če torej pes v teku uživa in nima zdravstvenih težav, svetujem nekje 10 do 20 minut teka ob kolesu vsak drugi dan.

 

S psom na kolo na dva načina

Prvi je, da pes teče ob kolesu, drugi pa, da vas pes na kolesu vleče.

 

Psa najprej naučite teka ob kolesu, šele nato se lahko lotite vleke. Po vzgoji in socializaciji psa se lotite faze, kjer hodite zraven kolesa in psa hranite ob kolesu, da se kolesa navadi. Nadaljujete z vožnjo kolesa, pes pa naj teče ob vas z zmernim tempom. Nikoli ne sme prehitevati ali se sunkovito ustavljati.

 

Učenje najprej začnite na povodcu, potem pa ga lahko, kjer je to mogoče in dovoljeno, tudi spustite, da teče ob kolesu.

 

Za proces učenja si morate vzeti čas, ki pa je odvisen od tega, koliko je pes vzgojen. Če boste delali pravilno, se psi navadijo teka ob kolesu v roku dveh do treh tednov.

 

Drug način so vlečni športi, kjer psu namestite oprsnico in ga naučite, da vleče. Tu so hitrosti višje in potrebnega je več znanja. Ta športna disciplina se imenuje canicross ali bikejoring. Če bi vas ta športna disciplina podrobneje zanimala, se pridružite kakšnemu treningu ter se na ta način o disciplini še bolj podučite.

družina, domači ljubljenčki, psi, zavarovanje psov, prosti čas, aktivno življenje, kolesarjenje, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.