Zakaj pride do ugriza psa in kako lahko to preprečite?

Zakaj pes ugrizne in kako to preprečiti.

Izbuljene oči, renčanje, rep med nogami, ušesa postavljena nazaj … Vse to so znaki, da bi pes lahko ugriznil. Imate doma psa, za katerega se bojite, da bi to lahko storil, ali pa je celo že kdaj koga ugriznil? Svetujem, kako to neželeno vedenje preprečiti.

Pogosti razlogi za ugriz psa

Preden lahko govorimo o preprečevanju, si najprej poglejmo, zakaj psi to sploh počnejo.. Razlogov je sicer veliko, a izpostavil bom najbolj pogoste, ki jih tudi sam opažam na terenu.

 

Pomanjkanje ustrezne vzgoje

Če pes ni lepo vzgojen in socializiran, je lahko vsaka najmanjša sprememba okolice težava. Med te spremembe lahko štejemo tudi soseda, ki pride na obisk, ali poštarja, ki se pripelje na motorju. Torej bolj kot bo vaš pes socializiran in vzgojen, manj težav boste imeli z njim.

 

Več o vzgoji psa najdete v članku Koliko časa traja vzgoja psa? in v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!, kjer najdete tudi nasvete za nego in skrb za zdravje psa.

 

 

Slaba izkušnja

Velikokrat se zgodi, da se pes prestraši obiskovalca ali pa se ustraši kakšnega njegovega giba.

 

Možno pa je tudi, da se obiskovalec boji psov in se do psa neprimerno obnaša, ga denimo odrine, celo brcne ali kako drugače prežene stran od sebe. Pes tako pridobi slabo izkušnjo in se ob naslednjem obisku tudi sam začne neprimerno obnašati.

 

Pes ni dovolj zaposlen

Opažam, da se ljudje velikokrat s svojimi psi premalo kvalitetno ukvarjajo. Psi torej niso dovolj zaposleni in imajo preveč energije.

 

Če je psu dolgčas, mu lahko prihod poštarja ali drugih obiskovalcev predstavlja neke vrste “zabavo” in zato je nanj tudi bolj pozoren.

 

Če vašega psa stimulirate, zaposlite ali se več ukvarjate z zadovoljevanjem njegovih nagonov, mu ostane manj energije in s tem tudi manj želje po tovrstnem početju.

 

Neprimerna lokacija postavitve pesjaka/pasje ute

Precej pogosta napaka pa je tudi ta, da ljudje postavijo pesjak ali pasjo uto na tisto stran hiše, kjer se največ dogaja. Če je vrt ali pasja uta obrnjena na cesto, potem ne bo predstavljal problema samo poštar, temveč tudi vsako premikajoče se vozilo, otrok, lahko mu kdo kaj vrže čez ograjo … Zaradi tega pes nima miru in se stalno ukvarja z dogajanjem v okolici.

 

Predlagam vam, da za lokacijo pesjaka ali pasje ute izberete najbolj miren del vaše parcele, kjer se bo pes lahko umiril in počival. Pes naj bi dejansko počival, ko se z njim ne ukvarjate, ne pa trosil svojega dolgčasa na vrtu.

 

Kako prepoznati znake, da bo pes ugriznil?

Ne glede na to, ali gre za ugriz domačega psa ali pa ste vi v vlogi obiskovalca, je dobro poznati znake, ki lahko nakazujejo ugriz, in poskrbeti za varnost. Opazujte pasjo govorico telesa: kako se pes obnaša, ko nekdo pride ali ko se mu približa. Še posebej bodite pozorni, če: 

 

  • glavo pomakne navzdol in gleda izpod čela,
  • ima izbuljene oči,
  • ima ušesa postavljena nazaj,
  • rep drži med nogami,
  • ima nasršeno dlako
  • in se oblizuje.

 

Vse to so znaki, ki lahko nakazujejo ugriz psa. Vendar je pri pasji govorici vedno treba gledati več delov telesa in ne samo enega. Na primer pes lahko maha z repom ampak to ne pomeni da je vesel, če zraven renči …

 

Kaj narediti ob ugrizu psa?

Situacijo morate, kolikor se le da v tistem trenutku, umiriti. Zavedati se morate, da je to vaša krivda in ne krivda psa.

 

Vi ste namreč odgovorni za psa in vi ste dopustili, da je lahko ugriznil.

 

Seveda se je treba osebi, ki jo je pes ugriznil opravičiti ter preveriti, če je ta poškodovana. V takem primeru morate ugriz prijaviti ter osebo napotiti k zdravniku, ki bo preveril ugriz. Ni nujno, da se navzven kaj vidi, lahko so nastale večje notranje poškodbe in je rana inficirana. Upate lahko, da vas poštar ne bo zaradi poškodbe tožil.

 

Zavarovanje psov krije tudi zavarovanje odgovornosti lastnika psa.

Ob ugrizu lahko ugotovite, da ni nujno, da so stroški zdravljenja največji stroški, ki jih lahko imate s psi. Kajti če vaš pes ugrizne poštarja ali koga drugega, lahko ta za nastale poškodbe uveljavlja odškodninsko odgovornost lastnika psa. To pa so lahko precej visoki zneski, seveda odvisno od nastalih poškodb.

 

Takšne zahtevke zavarovanja osebne zaščite, ki ga lahko dodatno sklenete pri zavarovanju doma in zavarovanje odgovornosti lastnika psa.

 

Zavarovanje psa lahko hitro in enostavno sklenete tudi preko spleta.

 

 

Vendar bi se sam namesto nasvetov, kaj narediti, ko je pes, ugriznil, rajši usmeril na to, kako ugriz preprečiti.

 

Kako preprečiti pasje ugrize?

Najbolj zanesljiva rešitev je, da se dovolj zgodaj, ko je pes še mladiček, udeležite kvalitetnega tečaja vzgoje psa. Tam vam bo inštruktor razložil, kako pravilno živeti s psom:

 

  • kako zadovoljiti njegove nagone,
  • kako se z njim kvalitetno ukvarjati ter
  • kako živeti s psom, da ne bo prihajalo do neželenih vedenj.

 

Prvi korak je torej kvalitetna vzgoja, ki ji sledi kvalitetna socializacija.

 

Pes, ki nima problemov z okolico, je miren, stabilen in ga nič ne vrže s tira. Če bo pes ustrezno socializiran, potem bo tudi manjša verjetnost, da se bo odzival na obiske.

 

Trening za obiske

Mirnost psa ob prihodu obiskov pa lahko seveda tudi trenirate in psu prihod obiskov predstavite kot pozitivno stvar.

 

Kako to naredite?

 

Vzemite nekaj pasje hrane, ki jo ima pes zelo rad, in zaigrajte scenarij. Torej ko poštar ali obiskovalec pride na obisk, naj vsakič tudi psu vrže nekaj hrane.

 

Pes bo s ponavljanjem tega treninga prenehal z lajanjem in zaganjanjem, ker ne bo več pričakoval nič slabega, temveč dobrega – pričakoval bo hrano.

 

Tako z obratnim pogojevanjem dosežete, da se pes, ki se je prej obiskov mogoče bal ali jih je povezoval z nečim slabim, zdaj obiskov celo veseli in jih veselo pričakuje.

 

Ta trening lahko tudi nadgradite v trening samokontrole. To pomeni, da pes ne samo, da se obiskov veseli in ne laja več, lahko ga naučite, da sedi in čaka. Poštar pride in prinese pošto, psu spet vrže nekaj njegove najljubše hrane in odide.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

družina, psi, domači ljubljenčki, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.