Kako otroke varno naučiti plavanja

Plavalni klub Radovljica pojasnjuje, kaj je dobro vedeti o učenju plavanja in varnosti otrok v vodi.

Poletni živžav ob bazenu ali na morski obali dovolj zgovorno priča, da otroci obožujejo vodo. V njej se radi igrajo, čofotajo, se škropijo in zabavajo s sovrstniki ali družino. Varnejši pa so v vodi takrat, ko ta element osvojijo s plavanjem. Kako jih naučiti prvih in vseh nadaljnjih zamahov, piše Alen Kramar, glavni trener Plavalnega kluba Radovljica.
Poleg zabave je plavanje odlična rekreacija, s katero otroci razvijajo gibljivost, vzdržljivost, koordinacijo, mišice in dobro počutje. Ker v primerjavi z drugimi športi manj obremenjuje sklepe, v njej lahko skupaj uživa več generacij družinskih članov.

Kdaj začeti učenje plavanja

Ob ponudbi različnih igralnih in plavalnih aktivnosti za dojenčke se nekateri otroci dandanes že zelo zgodaj srečajo z vodo. Ti zgodnji stiki jim lahko pomagajo razviti zaupanje in sproščenost v vodnem okolju. Sicer pa se otroci lahko začnejo učiti plavati že okoli tretjega ali četrtega leta starosti, ko so fizično dovolj zmogljivi za usvajanje osnovnih plavalnih tehnik in zadosti zreli, da sledijo navodilom in se osredotočijo na učenje. 

Primerno okolje za učenje plavanja

Otroke lahko plavanja naučimo v morju ali bazenu. Izbira je odvisna od naših osebnih navad, okoliščin in dostopnosti. Pomembno pa je, da okolje otrokom ponuja udobje, jih spodbuja k učenju in raziskovanju vode ter jim zagotavlja varnost. 

Najnaravnejše in najzabavnejše okolje za učenje plavanja je morje, vendar pa si moramo tam poiskati primeren prostor na obali s plitvo vodo, blagim valovanjem in čisto vodo. Poleg prvih zamahov se morajo otroci naučiti tudi osnov varnosti v morju, kot so prepoznavanje nevarnosti, plavanje vzdolž obale in upoštevanje različnih vremenskih razmer. 

Otroke učimo plavanja v okolju, v katerem jih lahko ves čas nadzorujemo in primerno podpiramo ter jim zagotavljamo varnost.


Učenja plavanja se lotite v plitvi vodi, v kateri lahko na dno stopite vi in otroci. Če ti obiskujejo plavalni tečaj, jih opozorite, da morajo upoštevati navodila učitelja ali reševalca iz vode in se odzvati na varnostne signale. Otroci naj nikoli sami ne skačejo v vodo ali plavajo brez nadzora odraslega plavalca. 

Premagovanje strahu pred vodo

Prvi korak pri učenju plavanja je premagovanje strahu pred vodo. To zahteva potrpežljivost, razumevanje in postopno izpostavljanje različnim situacijam. Začnete lahko z igrami v plitvi vodi, pršenjem z vodo po obrazu in nogah ter postopnim približevanjem globoki vodi. Žoganje je odličen način za sprostitev, pa tudi skupno plavanje imajo otroci zelo radi. Če bodo videli, da se vi dobro počutite v vodi, se bodo opogumili tudi sami. 

Če imate možnost, otroka vpišite v plavalni tečaj, v katerem mu bodo izkušeni učitelji pomagali premagati strahove in ga naučili osnovnih plavalnih tehnik.


Zaupanje otrok si boste pridobili z zagotovilom, da so v vodi varni in ste vedno tam, da jih podprete in jim pomagate. Bodite prijazni in potrpežljivi. Ko opazite napredek, otroke pohvalite za majhne korake in jih spodbujajte k napredku. Nikar jih ne silite v situacije, v katerih se ne bi počutili varne ali suverene. Naj oni narekujejo tempo učenja. 

Prvi plavalni zamahi in osnovne tehnike 

Učenje plavanja začnite z osnovnimi tehnikami. Otroke pridržite tako, da prsno lebdijo na vodi, nato pa naj začnejo gibati z rokami in nogami. Najprej bodo precej nekoordinirani, z vztrajnostjo in potrpežljivostjo pa bodo začeli vodo odrivati s pravilnimi zamahi. Dovolite jim, da se odrinejo od dna, nato pa jih spodbujajte, naj se z gibanjem poskušajo čim dlje obdržati na površju. Ko usvojijo prsno plavanje, poskusite še s hrbtnim. Naslednji korak je hitra tehnika kravl, pri kateri otroci plavajo z izmeničnimi gibi rok in nog.

Pripomočki za učenje plavanja

Pri učenju si lahko pomagate s pripomočki, ki bodo otrokom zagotovili varnost in udobje v vodi. Plavalne tube oziroma črvi jih podpirajo in jim omogočajo hitro gibanje. Za koordinacijo in krepitev nožnih mišic je odlična plavalna deska, ki se je otroci oprimejo pred seboj, gibanje rok pa razvijajo z elastičnimi plavalnimi trakovi ali zankami, ki jih držijo med plavanjem. Z igračami, kot so plavalne kroglice, obroči in žoge, se otroci znebijo strahu pred vodo in se samostojno učijo prvih zamahov. 

Otroci naj narekujejo tempo učenja

Nekateri otroci se plavati naučijo zelo hitro in se v vodi že po nekaj tednih počutijo suvereno. Pri drugih lahko to traja več mesecev ali celo let, če imajo možnost učenja samo med poletnimi počitnicami. Tak časovni razpon je normalen, saj se vsak otrok uči po svoje. Pomembno je, da so vaša pričakovanja realna in otroke spodbujate pri napredku. Plavanje je proces, ki zahteva čas, potrpežljivost in prakso. 

Otrok nikoli ne puščajte v vodi brez nadzora, ne glede na to, kako dobro plavajo. Vedno naj bo prisotna odrasla oseba, ki zna plavati in se lahko odzove v primeru nevarnosti ali nesreče.


Otroke seznanite z nevarnostmi, kot so morski tokovi, hitro naraščanje globine, skalnate obale ali promet s čolni in drugimi plovili. Prav tako jih opozorite, naj pred skakanjem v vodo vedno preverijo, ali je ta dovolj globoka. Postavite jasne pogoje in omejitve za plavanje ter se jih dosledno držite. Otroci naj se zavedajo, kje smejo plavati, kako dolgo so lahko v vodi in katere aktivnosti so dovoljene. Tako boste tudi vi pomirjeni, saj bo plavanje za otroke prijetno in varno doživetje.

Nekaj dodatnih informacij, povezanih s plavanjem in gibanjem otrok, boste našli v člankih na spletni strani Vse bo v redu:

Posledice morebitnih nesreč vaših otrok doma ali v tujini vam lahko pomaga prebroditi nezgodno zavarovanje otrok in mladih. Na izbiro imate tri pakete, ki jih lahko prilagajate po svoji meri.
otroci, družina, prosti čas, zdravje aktivno življenje, nezgodno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.