Posvojitev ali nakup psa: Kaj morate vedeti?

Katera od možnosti je primerna za vas?

Če razmišljate, da bi se vaši družini kmalu pridružil še pasji član, imate kot bodoči pasji vodniki na voljo dve možnosti – psa lahko kupite ali pa ga posvojite iz zavetišča za pse. Odgovore na vprašanja o eni in drugi možnosti smo poiskali pri Juretu Pribičeviču iz Alfakana, Neži Stanonik, dr. vet. med., iz Klinike Loka in v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana.

Po psa v zavetišče za pse

Ne glede na to, ali se boste odločili za posvojitev ali nakup psa, obe odločitvi zahtevata res tehten premislek, če si psa lahko privoščite in res želite.

 

Če imate ustrezne pogoje – tj. dovolj prostora, časa pa tudi denarja, da postanete pasji vodnik – a ne veste točno, za katero pasmo bi se odločili, katera bi vam najbolj ustrezala glede na vaš življenjski stil ali pa vam je vseeno, potem je posvojitev psa iz zavetišča dobra ideja. Zakaj? 

 

V Zavetišču Ljubljana pojasnjujejo, da lahko v zavetišču najdete psa, ki bo ustrezal vašemu življenjskemu slogu, saj gre ponavadi za odrasle pse, ki imajo že jasno izražen karakter.

 

Če še niste imeli psa, lahko tako posvojite takšnega, ki je že vzgojen, bolj miren, navajen socializacije in zato mogoče bolj primeren za bodoče vodnike psov brez izkušenj. Spet drugi psi pa so morda bolj primerni za izkušenejše vodnike.

 

V Alfakanu ob tem dodajajo, da je dobro, da psa pred posvojitvijo res dobro spoznate, ga peljete nekajkrat na sprehod in se v zavetišču dobro pozanimate o njegovem karakterju.

 

»Osebje zavetišča vam bo lahko tudi svetovalo, kakšen pes bi bil najbolj primeren za vas glede na vaše želje, predvsem pa na vaš način življenja in to, koliko časa boste lahko posvetili psu,« pojasnjuje Jure Pribičevič.

 

Tako kot si vi želite psa, ki bi ustrezal vašim željam in vašemu življenjskemu slogu, si tudi psi zaslužijo vodnika, ki bo odgovoren in skrben. V Zavetišču Ljubljana kot glavni izziv, s katerim se srečujejo pri posvojitvah, izpostavljajo prav iskanje primernih posvojiteljev za značajsko bolj zahtevne pse in starejše pse. »Ti psi na žalost pogosto ostanejo spregledani, saj bodoči lastniki navadno ne želijo psa, ki bo z njimi dlje časa in za katerega so pričakovani večji veterinarski stroški,« še dodajajo.

 

A s starejšim psom boste dobili najboljšega družabnika oz. prijatelja, ki bo vdan, priden, učljiv in neizmerno hvaležen. Več o tem si lahko preberete v članku 6 nasvetov za kakovostno življenje s starejšim psom.

 

O njeni izkušnji s posvojitvijo smo povprašali tudi Alfakanovo inštruktorico Sanjo Marić, ki pravi, da se je za posvojitev svojih dveh psov odločila zato, ker je z ulice oz. iz azila želela rešiti vsaj enega psa in mu omogočiti lepše življenje.

 

»Posvojitve sem se lotila premišljeno, z iskanjem čim več informacij, branjem knjig in člankov, predvsem pa sem največ znanja črpala iz kvalitetne šole za vzgojo psov Alfakan. Posvojitev psa je lepa, a nanjo je treba biti pripravljen. Zavedati se moramo, da zahteva precejšen finančni, čustveni in časovni vložek. Poleg vsega naštetega pa se lahko pojavijo še številni drugi izzivi, na katere prvotno nismo bili pripravljeni (npr. operacije zaradi poškodbe ali bolezni, reaktivni psi z veliko vedenjskimi težavami, ki so posledica slabe socializacije ali težkih pogojev bivanja). A tudi s temi smo se kot odgovorni pasji vodniki dolžni soočiti in jih rešiti,« pojasnjuje.

 

Kaj pa nakup psa?

Če imate že jasno začrtano, kakšnega psa si želite oz. bi radi točno določeno pasmo ter ste pripravljeni tudi na izzive, ki jih prinaša vzgoja mladička, Jure Pribičevič svetuje, da se po bodočega pasjega člana družine odpravite k odgovornim vzrediteljem.

 

«Pri nakupu psa lahko izbirate med določenimi pasmami, ki ustrezajo karakteristikam, ki jih iščete. Pri pasemskih psih namreč že vnaprej približno veste, kakšne bodo njegove glavne vizualne in glavne karakterne značilnosti,« pojasnjuje.

 

Več o tem, kako lahko prepoznate dobrega in odgovornega vzreditelja, najdete v članku Dober lastnik ne skriva ničesar.

 

Če pa pasjega mladička posvojite iz zavetišča za živali, lahko v večini primerov le ugibate, kakšne bodo njegove značajske ter vizualne lastnosti, ki pa jih boste zagotovo z veseljem odkrivali z vsakim novim dnem.

 

Boljšo predstavo o tem, kakšna pasma psa bi bila primerna za vašo družino, lahko pridobite s pomočjo testa Kateri pes bo pravi za vašo družino?

 

Vsi psi potrebujejo vzgojo

Ne glede na to, za katero možnost se boste odločili, bo vaš bodoči pasji prijatelj potreboval vzgojo.

 

Jure Pribičevič pojasnjuje, da je glavna razlika pri tem ponavadi v starosti psov, saj so kupljeni psi večinoma mladički, posvojeni psi pa v večini primerov že odrasli, kar seveda vpliva tudi na vzgojo, ki jo bo pes potreboval.

 

Vzgoja mladičkov

Pri vseh mladičih se boste soočali z več ali manj enakimi vzgojnimi koraki in izzivi ne glede na to, kakšne pasme bo pes, oz. če bo posvojen ali kupljen. Vzgoja mladička vključuje navajanje na sobno čistočo, učenje osnovnih ukazov, odvajanje od grizenja rok, cviljenja …

 

Če kupite mladička, ga lahko vzgojite čisto po svoje, glede na svoj življenjski slog. To je resda prednost, a zahteva ogromno časa in energije, poleg tega pa veliko pasjih vodnikov pri vzgoji dela napake, kar lahko vodi v neželena vedenja. Je pa res, da pri psu, ki ste ga kupili kot mladička in vzgojili sami, poznate razloge za neželeno vedenje in jih tudi lažje odpravite.

 

Prevzgoja odraslih psov

Tako kot pri vzgoji mladičkov, morate biti tudi pri posvojitvi odraslih psov pripravljeni na izzive, ki jih ta prinaša.

 

Pri odraslih psih je od vsakega psa posebej odvisno, čemu bo pri vzgoji treba nameniti več časa in energije. Ker ne poznate njihove zgodovine, je kakršenkoli neželene vedenjske vzorce tudi težje odpraviti.

 

«Odrasli posvojeni psi imajo za seboj pogosto kakšen neljub dogodek, neprijazne lastnike in s tem povezano “travmo" ter vedenjske težave. Večinoma gre za prestrašene pse, čemur morate zato pri vzgoji oz. prevzgoji nameniti največ časa,« pojasnjuje Jure Pribičevič.

 

Zaradi tega so sploh na začetku posvojenčki lahko nezaupljivi in prestrašeni. V Alfakanu zato poudarjajo, da je pomembno, da psu v novem domu uredite lasten kotiček, kamor se bo lahko umaknil, ko bo potreboval mir in tišino. Istočasno pa tako psa začnete navajati tudi nase.

 

Ko boste psa uspešno naučili novih vedenj, se bo počutil bolj samozavestnega, skozi celoten proces učenja pa se boste z njim tudi zbližali.

 

Predvsem je pomembno, da psa v nič ne silite in da pazite tudi, da vanj ne silijo drugi ljudje in psi. Če ima pes večje vedenjske težave, je vsekakor priporočljiv obisk kvalitetnega tečaja vzgoje oz. individualna pomoč strokovnjaka.

 

Kaj pa obisk veterinarja?

Vsa zavetišča imajo sklenjeno pogodbo z veterinarsko kliniko, lahko tudi z več klinikami, ki živali ob sprejemu v zavetišče pregledajo in poskrbijo za njihovo zdravstveno oskrbo.

 

Neža Stanonik iz Klinike Loka pojasnjuje, da so psi, ki jih vzamete iz zavetišča, vedno veterinarsko pregledani, cepljeni in če so dovolj stari, tudi sterilizirani oz. kastrirani. V zavetišču tudi uredijo spremembo lastništva, jih mikročipirajo oz. označijo, psi pa dobijo potni list.

 

Prav tako vas bo osebje zavetišča opozorilo na morebitne zdravstvene težave psa, ki ga nameravate posvojiti, in vam podalo priporočila glede nadaljnje nege, cepljenj ter obiskov pri veterinarju.

 

»Če je pes, ki ga želite posvojiti, potreboval kakršnokoli posebno zdravljenje ali pa smo ugotovili, da ima katero od kroničnih bolezni ali stare poškodbe, na to opozorimo tudi bodočega lastnika. Pse tudi vedenjsko testiramo, z vsemi posebnostmi ter karakteristikami, ki jih pri tem opazimo prav tako seznanimo bodočega lastnika,« še dodajajo pri Zavetišču Ljubljana.

 

Psa tudi zavarujte

Poleg tega, da boste morali skrbeti za zdravje psa, je pametno zanj skleniti tudi zavarovanje. Zavarovanje za pse vam bo pomagalo, če se bo vaš pes poškodoval, če bo povzročil škodo ali pa če bo zbolel. Pri tem namreč hitro nastanejo nepredvideni stroški, ki pa so lahko tudi zelo visoki.

 


Pri izbiri zavarovanja imate na voljo osnovno zavarovanje oz. zavarovanje stroškov zdravljenja psa zaradi bolezni ali nezgode, ki je vseživljenjsko, kar pomeni, da nima zgornje starostne omejitve. Odločite pa se lahko tudi za številna dodatna zavarovanja:

  • asistenca,
  • stroški nastanitve živali zaradi hospitalizacije zavarovanca,
  • odgovornost lastnika psa za škodo na osebah ali stvareh, nastalo zaradi napada ali ugriza,
  • stroški iskanja izginule ali ukradene živali,
  • zavarovanje psa med prevozom,
  • zavarovanje psa v tujini,
  • pogin psa,
  • stroški pokopa psa,
  • izguba namenske sposobnosti.

 

Zavarujete lahko vse zdrave pse od 2. meseca starosti do izpolnjenega 7. leta in katero koli pasmo psa ne glede na to, če ima pes rodovnik ali ne, pa tudi nepasemske pse, mešančke, lovske pse, pse za posebne namene itd. Edini pogoj je, da je pes ob sklenitvi zavarovanja zdrav in čipiran.

 

Zavarovanje psov lahko preprosto sklenete tudi na daljavo, po spletu.
družina, domači ljubljenčki, psi, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.