Kako letos na dopust?

Vaš dopust je lahko s pravimi zavarovanji varen in sproščen tudi v času koronavirusa.

Poletje je pred vrati in mnogi že načrtujete svoj dopust. Kaj je dobro vedeti, preden zaklenete vrata svojega doma in se odpravite dogodivščinam naproti? Kaj krije vaše turistično zavarovanje? Zakaj je v času, ko je še vedno veliko okužb s koronavirusom, zavarovanje odpovedi potovanja še kako pomembno? Kako ravnati, če v tujini zbolite, in kaj lahko storite, če se med vašo odsotnostjo zgodi kaj nepričakovanega pri vas doma in morate zato prekiniti potovanja? Zbrali smo odgovore na najpogostejša vprašanja.

Koronavirus in potovanja

Na potovanju zbolite zaradi koronavirusa in potrebujete zdravniško pomoč v tujini. Ali zavarovanje to krije?

Zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco krije stroške nujnega zdravljenja v tujini ter stroške prevoza zavarovanca v domovino, če je to potrebno in ga odredi zdravnik. To seveda velja tudi v primeru, če v tujini zbolite zaradi okužbe s koronavirusom.

 

Na potovanju zbolite zaradi koronavirusa in morate v karanteno. Ali zavarovanje potovanj v tujino krije stroške bivanja med karanteno?

Naj najprej pojasnimo, da gre v tem primeru za izolacijo in ne karanteno. Če na potovanju zbolite zaradi koronavirusa in morate v izolacijo, vam zavarovanje potovanj v tujino krije stroške podaljšanega bivanja v nastanitvi, ki je enaka kategoriji nastanitve, v kateri ste bivali v času potovanja. Kaj to pomeni? Če načrtujete 7–dnevni dopust ali potovanje in se okužite prvi dan potovanja ter vam je odrejena 10-dnevna izolacija, vam zavarovanje krije dneve izolacije nad že predvidenih sedem dni dopusta.

 

Če potujete z družino in imate sklenjeno družinsko zavarovanje, zavarovanje te stroške krije tudi vašim družinskim članom, ki so morali v izolacijo zaradi bolezni covid-19.

 

A pozor, noben od paketov zavarovanj potovanj v tujino ne krije stroškov odpovedi leta ali hotela, če je potovanje odpovedano zaradi ukrepov za zajezitev epidemije ali pandemije (npr. omejitve gibanja, prepoved letalskih prevozov, nastanitvene omejitve, zapiranje državnih meja).

 

Dodatna pojasnila o zavarovanju potovanj v tujino in koronavirusom najdete tukaj.

 

Ali turistično zavarovanje krije stroške testov?

Zavarovanje potovanj v tujino krije stroške testov, če so bili ti opravljeni v sklopu zdravljenja – torej če bi dejansko zboleli in potrebovali zdravniško oskrbo. Če vam je odrejena karantena, čeprav ste zdravi in se morate testirati iz tega razloga, pa se ti stroški ne povrnejo.

 

Kaj, če mi zaradi koronavirusa odpovejo let/hotel? Ali zavarovanje krije ta primer?

Če zbolite zaradi koronavirusa in se morate zato predčasno vrniti domov ali zaradi izolacije podaljšati bivanje v hotelu, vam bo zavarovanje to krilo. Od 10. 5. 2021 pa zavarovanje krije tudi primer, če vam je zaradi tveganega stika v tujini odrejena karantena, in to kljub temu, da ste zdravi.

 

Zavarovanje v okviru posebne akcije v času od 10. 5. 2021 do 31. 12. 2021 krije tudi stroške prekinitve potovanja ali podaljšanega bivanja, ki nastanejo, ker so vam v tujini odredili karanteno, ker ste bil v tujini v stiku z nekom, ki je zbolel za boleznijo covid-19, sami pa ste zdravi.

 

Če ste sklenili družinsko zavarovanje, zavarovanje v okviru omenjene posebne akcije krije stroške prekinitve potovanja ali podaljšanega bivanja tudi družinskim članom, ki so skupaj na potovanju z zavarovancem, ki zboli, se poškoduje ali mora biti v karanteni. Zavarovanje krije stroške do višine zavarovalne vsote, ki je zanj dogovorjena.

 

 

Zavarovalno kritje prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega je v okviru omenjene posebne akcije brezplačno dodano tudi v ostala dva paketa – v paket A v višini do 500 eur in v paket B v višini do 1.000 eur. Pri paketu C pa velja obstoječe kritje v višini do 2.800 eur. Pogoj za zavarovalno kritje je seveda veljavno zavarovanje v času nastanka škodnega dogodka. Sklenite zavarovanje enostavno in hitro preko spleta.

 

Ali zavarovanje krije kasnejšo vrnitev s potovanja, če zbolim za koronavirusom?

Da, stroški podaljšanega bivanja so kriti do največ 5 dni, v okviru omenjene posebne akcije pa do največ 14 dni.

 

Ali Evropsko zdravstveno zavarovanje krije stroške zdravljenja zaradi koronavirusa v tujini (če zbolim tam) ali moram imeti sklenjeno katero drugo zavarovanje?

V državah Evropske unije, EGP (Islandija, Lihtenštajn, Norveška), Švici, državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju (Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora in Avstralija), Združenem kraljestvu in ostalih državah sveta (s katerimi imamo sklenjen sporazum o možnosti povračila nastalih stroškov) lahko z evropsko kartico oziroma certifikatom uveljavljate nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve, in sicer neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže.

 

A pozor, gre le za stroške zdravljenja nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev.

 

Ker je obseg kritij pri zavarovanju potovanj v tujino širši, svetujemo, da sklenete tudi tega. S tem zavarovanjem imate krite tudi stroške:

 

  • prekinitve potovanja ali kasnejšega prihoda domov,
  • izgubljene prtljago,
  • zlorabe plačilnih in kreditnih kartic,
  • izdelave novih dokumentov …

 

Če pa imate sklenjeno družinsko zavarovanje, to velja tudi za vaše družinske člane.

 

Na potovanju izgubim dokumente/prtljago. Mi zavarovanje  krije izdelavo novih dokumentov/stroške izgubljene prtljage?

Izdelava novih dokumentov je krita v vseh paketih, in sicer pri paketu A in B do 60 evrov, pri paketu C pa do 110 evrov. Prtljaga in osebne stvari so zavarovane pri paketih B in C. Več o kritjih paketov pa tukaj.

 

Dom pred in med dopustom

Na dopustu izvem, da mi je neurje poškodovalo hišo ali da so nepridipravi so vlomili v hišo, zato se moram z njega vrniti predčasno. Katero zavarovanje to krije?

Tega vam zavarovanje potovanj v tujino ne bo krilo. Predčasno vrnitev zavarovanje krije, če zbolite, se poškodujete ali pa umre vaš bližnji do vključno drugega kolena.

 

Ravno zato pred odhodom na dopust svetujemo, da se z nekom, ki mu zaupate, dogovorite, da med vašo odsotnostjo preveri, če je z vašo nepremičnino vse v redu. Morda mu lahko zaupate tudi ključ.

 

Vi na dopust, vlomilci pa na delo … Preden se odpravite na dopust poskrbite, da bo vaš dom varen, tudi ko boste vi daleč stran. V infografiki pa preverite, kako se pripraviti na brezskrben dopust.

 

Če na dopustu izveste, da se je na vaši nepremičnini kaj zgodilo, in ste rezervne ključe zaupali svojim bližnjim, ki so v bližini vašega doma, lahko že iz tujine pokličete naš Center za podporo strankam (00 386 2 222 2864 iz tujine oz. 080 2864 iz Slovenije).

 

Skrbnik v Centru bo preveril, ali imate sklenjeno domsko asistenco in nemudoma poslal pogodbenega izvajalca Zavarovalnice Triglav, ki bo zaprl ventil, zamenjal poškodovani strešnik oz. zasilno prekril poškodovano streho …

 

 Škodo lahko prijavite:

 

 

Če ste svojim bližnjim zaupali ključe, ki lahko našemu cenilcu omogočijo ogled objekta, lahko le-ta zbere dokaze o nastali škodo. Če to ni mogoče, mora počakati, da se vrnete z dopusta in se dogovorite za termin obiska.

 

Kako prek spleta prijavite škode, lahko preberete tukaj.

 

 Na dopust s psom

Z vami gre na dopust v tujino tudi vaš pes. Ali zavarovanje za male živali krije stroške zdravljenja, če zboli ali se poškoduje v tujini?

Če se na dopust odpravljate s psom, bo najbolje, če bo na dopustu živel podobno, kot živi doma. Če je doma navajen na boks, ga vzemite s seboj, sicer bo zbegan in bo iskal svoj prostor. Enako velja, če uporabljate privez ali posebno odejo. Več nasvetov za prijeten skupni oddih, pa preberite tukaj.

 

Pred dopustom v tujino pa predlagamo, da poleg enega od paketov za kritje stroškov zdravljenja v okviru zavarovanja psov, dodatno sklenete tudi zavarovanje bivanja v tujini. Tako se boste tudi v tujini izognili zadregi pri plačevanju veterinarskih storitev.

 

Več o zavarovanju malih živali pojasnjujemo v članku.

 

Turistično zavarovanje, potovanja, varnost doma, psi, dopust, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.