Kako ravnati ob različnih vrstah prometnih nesreč?

Preverite, kaj morate vedeti, če se zgodi prometna nesreča in kako prijaviti škodo.

Obstaja toliko prometnih nezgod, kolikor je različnih situacij. Zato povzemamo najpomembnejše poudarke iz Voznikovega vodnika, na katere morate biti pozorni, če se zgodi nesreča. Tako boste znali ravnati hitro in učinkovito.

Ko se po nesreči pomirite ter poskrbite za svojo varnost in varnost potnikov, je dobro pomisliti, koga boste poklicali.

 

Da se razjasnijo okoliščine, je vselej koristno najprej poklicati policijo, ki z zapisnikom razblini vse dvome o morebitnih povzročiteljih in oškodovancih. Tako so tudi nadaljnji postopki hitrejši. Za reševanje situacije z vozilom in njegovim popravilom pokličite asistenco in svojo zavarovalnico, ki bo pomagala izpeljati vse nujne procedure.

 

To so osnove. A vsaka vrsta nesreče ima svoje posebnosti. Spoznajte jih, preden se znajdete v neprijetnem položaju. Podrobnejše opise postopkov in možnih zapletov najdete v Voznikovem vodniku.

 

Nesreča v tujini

Dovolj je že trk na parkirišču ali nalet v gneči pred semaforjem. V tuji državi, kjer ne poznate nikogar, je vsaka nezgoda še bolj neprijetna.

 

Zato si v svoj telefon shranite številke, na katerih boste v primeru nezgode v tujini dobili vse informacije o nadaljnjih postopkih. Uporabite jih, ko se zgodi kaj nepredvidenega.

 

 • 112 je evropska številka za klic v sili in velja v vseh 28 državah članicah Evropske unije ter v večini drugih evropskih držav.
 • 080 2864 oziroma +386 2222 2864 (iz tujine) sta številki asistenčnega centra Zavarovalnice Triglav, na katerih zagotavljamo 24-urno pomoč vozniku, sopotnikom in vozilu na celotnem geografskem območju Evrope.

 

Kako vam lahko asistenca pomaga v tujini in doma, preverite v infografiki ali na povezavi.

 

Preden se odpravite na pot, pravočasno preverite, če imate vse potrebno.

 • Urejeno avtomobilsko zavarovanje.
 • Enostranska črno-belo karta za zavarovanje motornega vozila. Z začetkom leta 2021 so zavarovalnice popolnoma opustile siceršnje izdajanje predtiskanih dvostranskih zelenih kart in prešle izključno na izdajanje enostranskih belih mednarodnih kart za zavarovanje motornega vozila. To listino zaradi izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije svetujemo voznikom, ki odhajajo v to državo. Tako se v primeru preverjanja zavarovanja avtomobilske odgovornosti najlažje izognejo težavam.
 • Obrazec Evropsko poročilo o prometni nesreči.
 • Turistično zavarovanje ali Zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco. 

 

Ko je povzročitelj znan in ste Evropsko poročilo pravilno izpolnili (preverite, kako se to naredi), lahko vse uredite s svojo matično zavarovalnico, ne z zavarovalnico povzročitelja.

 

Prometna nesreča s tujcem

Posebno ob koncu tedna in med počitnicami se na cestah poveča število voznikov iz tujine. Lahko se zgodi, da se s katerim od njih zapletete v prometno nesrečo. Kaj je najpomembnejše?

 • Od povzročitelja pridobite kopijo črno-bele (zelene) karte oziroma podatke o zavarovanju. Če črno-bela (zelena) karta nima kopije, jo naredite ali fotografirajte karto.
 • Če imate podatek o tuji zavarovalnici voznika, izpolnite Odškodninski zahtevek, ki ga vložite neposredno pri pristojni slovenski zavarovalnici, ki je korespondent tuje zavarovalnice. Informacijo o tem, katera zavarovalnica je to, dobite pri Slovenskem zavarovalnem združenju.

 

Odškodninski zahtevek lahko rešujete tudi s svojo matično zavarovalnico, če vaše zavarovanje vključuje avtomobilsko in pravno zaščito. To pa velja le za nesreče, ki se zgodijo v Evropi.

 

Pozor v nesrečah z britanskimi vozniki!

Slovenski oškodovanci v nesrečah, ki jih bodo od začetka leta 2021 naprej povzročili vozniki vozil, registriranih v Združenem kraljestvu, ne bodo imeli več pravice uveljavljati odškodninske zahtevke v Sloveniji pri pooblaščencu odgovornostne zavarovalnice.

 

Prometna nesreča z nezavarovanim vozilom

Čeprav je zavarovanje avtomobilske odgovornosti zakonsko predpisano, ga nekateri ljudje ne sklenejo. Kazni za to niso mile, še večja pa je lahko škoda, ki nastane v prometni nesreči.

 

Postopek je v takem primeru nekoliko drugačen.

 

Po takšni nesreči najprej opravite cenitev škode pri svoji zavarovalnici. Slovensko zavarovalno združenje, ki rešuje škodne primere nezavarovanih vozil, namreč nima lastne cenilne službe.

 

Nato odškodninski zahtevek z vso dokumentacijo pošljete Slovenskemu zavarovalnemu združenju oziroma Škodnemu skladu. Ta sicer škodo povrne, a zanjo finančno odgovarja lastnik nezavarovanega vozila. Škodni sklad namreč od njega terja plačilo škode, ki vam jo je povzročil.

 

Ob prometni nesreči z nezavarovanim vozilom odsvetujemo uveljavljanje kaska, saj potem ni več mogoče vložiti zahtevka na Slovensko zavarovalno združenje.

 

Pobeg s kraja nesreče

Slišite le pok, čutite sunek in … povzročitelja nesreče že ni več. Kljub izjemno visokim kaznim so prometne nesreče s pobegom zelo pogoste. Najpomembnejše je, da pokličete policijo. Zakaj?

 • Ob škodnem zahtevku je treba dokazati, da je za škodo odgovorno neznano vozilo, ne pa vi. Pri tem so bistvene ugotovitve policije.
 • Policija je pri iskanju povzročitelja uspešnejša, če ob ogledu odkrije materialne sledi, če obstajajo očividci nesreče itd.
 • Policijski zapisnik zavarovalnici omogoča, da hitreje reši odškodninski zahtevek.

 

Če povzročitelja ne odkrijejo, Škodni sklad krije le nematerialno škodo. V tem primeru lahko škodo na avtomobilu poravnate le iz lastnega kaska. Le ko nesreča povzroči hude telesne poškodbe, Sklad krije tudi materialne stroške.

 

Policija uspešno odkrije polovico ubežnikov. Kazen za pobeg s kraja nesreče znaša 1200 evrov in 18 kazenskih točk.

 

Trk z divjadjo

Nevarnost srečanja z divjadjo je v Sloveniji zaradi veliko gozdnih površin posebno velika. Z upoštevanjem opozorilnih znakov in prilagajanjem hitrosti lahko preprečite marsikatero nevšečnost.

 

Če se trk z divjadjo vendarle zgodi, poleg osnov – skrbi za lastno varnost in obveščanja policije – ne pozabite fotografirati poškodb. Škodo pa zavarovalnici prijavite takoj, da se sledovi trka ne zabrišejo.

 

Kaj pa, ko se vam nesreča zgodi na območju, kjer stoji opozorilna tabla za nevarnost divjadi na cestišču? Zavarovalnica vam povrne stroške, če imate za takšno škodo sklenjeno ustrezno kasko zavarovanje (splošni ali delni kasko).

 

Verižno trčenje

Pri verižnem trčenju je najtežje, a hkrati najpomembnejše ugotoviti, kaj se je zgodilo in kdo je povzročitelj. Od tega je odvisno tudi, koliko časa bo trajalo ocenjevanje škode in kdaj bo zavarovalnica postopek zaključila.

 

Posebno v tem primeru je dobro slediti uveljavljeni proceduri.

 • Obvestite policijo, ki analizira, dokumentira ter zbere podatke o poteku, vzrokih in posledicah dogodka.
 • Izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči.
 • Pridobite izjave očividcev in udeležencev. Reševanje takšnih prometnih nesreč je kompleksno in izjave lahko pomagajo.
 • Če lahko, posledice nesreče fotografirajte in posnemite z varnega kraja.

 

Najhitreje in najlažje boste škodo zaradi verižnega trčenja urejali z uveljavljanjem lastnega kaska. Če bo ugotovljeno, da je za škodo kriv drug povzročitelj, bo zavarovalnica po izterjatvi stroškov povrnila bonus in poračunala premijo.

 

Škoda, ki nastane na parkirišču

Takšno škodo lahko povzročite sami ali pa je kriv kdo drug. V nobenem primeru pa ni dobro ubirati bližnjic.

 

Če drugo vozilo poškoduje vaše parkirano prevozno sredstvo:

 • takoj pokličite policijo, da pridobite policijski zapisnik;
 • škodo fotografirajte in jo z zbranimi dokumenti prijavite pri svoji zavarovalnici.

 

Če škodo na parkirišču povzročite vi:

 • oškodovancu pustite svoje kontaktne podatke, na podlagi katerih bo lahko uveljavljal zavarovanje za nastalo škodo;
 • ne razmišljajte o tem, koliko vas bo to stalo, saj bo škodo povrnila vaša zavarovalnica iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti, vaša finančna obremenitev pa bo bolj simbolična.

 

Če vam škodo povzročijo nemotorna vozila, osebe ali padajoči predmeti, veljajo posebna pravila. Vse podrobnosti najdete v Voznikovem vodniku.

 

Če povzročite škodo na parkirišču, ne zapustite kraja dogodka brez ukrepanja. Izgubite lahko zavarovalne pravice, če vas kdo prijavi, pa boste celotno škodo morali pokriti iz lastnega žepa.

 

Za več podrobnosti, kako ravnati ob posameznih nesrečah in skleniti različna zavarovanja, smo pripravili Voznikov vodnik ob prometni nezgodi, ki si ga lahko brezplačno naložite na svoje naprave. Naj postopki ravnanja v različnih situacijah prometnih nesreč postanejo del vaše obvezne opreme v avtu.

 

avto, prijava škode, škodni primer, avtomobilsko zavarovanje, avtomobilska asistenca, potovanje, varna vožnja
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.