Pravilno izpolnite Evropsko poročilo

Izpolnjevanje obrazca ni težko, vendar se ga morate lotiti skrbno.

Naši cenilci pogosto prejmejo napol ali celo napačno izpolnjeno Evropsko poročilo o prometni nesreči. Zaradi tega se vsi postopki ugotavljanja okoliščin nesreče lahko zavlečejo, dalj časa morate čakati na izplačilo škode ali pa vam ga celo zavrnejo. Zbrali smo njihove nasvete, ki vam bodo prihranili slabo voljo in pomagali pravilno izpolniti obrazec.

Evropsko poročilo o prometni nesreči je obrazec s ključnimi podatki

Evropsko poročilo o prometni nesreči je obrazec z vsemi ključnimi podatki, ki se nanašajo na prometno nezgodo. Prejeli ste ga ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti skupaj z vašo zavarovalno polico. Poskrbite, da ga imate vedno pri roki (nov izvod vedno lahko dobite v vsaki poslovalnici zavarovalnice), najbolje je, da je shranjen v predalu vašega vozila.

 

Obrazec vsebuje tri stolpce, ki jih morate izpolniti, in prostor, kjer narišete skico prometne nesreče. Ker ima poenoteno in oštevilčeno vsebino (kraj nesreče, ura, udeleženci, vozila, specifike gibanj, podatki o zavarovalnici ...), je izpolnjevanje močno olajšano, še posebno pri prometnih nesrečah s tujim voznikom. Takrat lahko vsak udeleženec vzame izvod poročila v lastnem jeziku in sledi zapisom.

 

Obrazec izpolnite, če gre za nezgodo z manjšo premoženjsko škodo, ko nihče ni bil telesno poškodovan in so se udeleženci uspeli sporazumeti o krivdi.

 

Če se glede odgovornosti za prometno nesrečo ne morete sporazumeti, pokličite policijo, da naredi zabeležke o ugotovitvah in izdela poročilo. V takem primeru poročilo kljub temu izpolnite, v njem pa navedite tudi ime policijske postaje. Vnesite ga v polje številka 14.

 

7 napak, ki lahko vplivajo na izplačilo škode

Ker poročilo za zavarovalnico predstavlja pomemben vir informacij o dogodku, še posebej če ni policijskega zapisnika, je pomembno, da ga pravilno izpolnite. Naši cenilci opozarjajo na naslednje  pogoste napake:

 

  1. Nečitljivo pisanje. Uporabite kemični svinčnik in pišite krepko, da bo tudi kopija čitljiva.
  2. Več rubrik ostane neizpolnjenih. Rubrik nikakor ne puščajte praznih. Če se ne nanašajo na vaš primer, jih raje označite kot:  "Ne pride v poštev". Vsekakor poskušajte zapisati čim več informacij, še posebej pri točki 14 – Moje pripombe, kamor sodi tudi priznanje krivde in opis prometne nesreče. Če niste dosegli soglasja o odgovornosti, je natančen opis nesreče še toliko bolj pomemben. Zapišite ga na posebnem listu, ki ga priložite poročilu.
  3. Podatki iz uradnih dokumentov (vozniško dovoljenje, prometno, št. šasije vozila) niso pravilno prepisani. Vzemite si čas in jih raje dvakrat preverite.
  4. Ni podpisa obeh udeležencev. Kot je zapisano na samem poročilu, podpis ne pomeni priznanja odgovornosti, temveč povzema dejstva, pomembna za hitrejšo rešitev škodnega primera. Poročilo ne bo veljavno brez podpisa obeh udeležencev.
  5. Poleg podpisa vam svetujemo, da zraven dopišete še zapis številke kakšnega osebnega dokumenta podpisnika. Večkrat se nam je namreč že zgodilo, da so udeleženci kasneje zanikali "lastništvo" podpisa.
  6. Premalo nazorna skica prometne nesreče. Poskušajte čim bolj jasno nakazati, kaj se je zgodilo. Uporabite puščice, ki kažejo, v kateri smeri se je gibalo vsako vozilo. Dodatno fotografirajte kraj dogodka, saj bo to olajšalo dodatno ugotavljanje okoliščin. Pri tem bodite pozorni na stanje celotnega vozila, da kasneje ne bi bilo težav okrog obsega poškodb oziroma škode, ki je nastala v konkretnem dogodku.
  7. Izpolnite eno poročilo. Dostikrat se zgodi, da udeleženca z enakim zapisom izpolnita vsak svojo verzijo poročila. To pa ni potrebno. Po podpisu en izvod poročila obdržite vi, drugega pa izročite soudeleženemu vozniku. Če so v nesreči udeležena tri vozila, morate izpolniti dva kompleta poročil (povzročitelj izpolni poročilo z vsakim izmed oškodovancev).

 

Izpolnjevanje obrazca ni težko, vendar se ga morate lotiti skrbno, saj lahko napaka povzroči neveljavnost dokumenta ali pa celo po krivem obtoži napačno stran.

 

Ko se zgodi nesreča, je vprašanj in dilem ogromno. Odgovore imate lahko na dosegu roke. Naročite svoj brezplačen izvod Voznikovega vodnika ob prometni nesreči.

 

Prijava škode

Po prometni nesreči škodo čim hitreje prijavite na cenilnem mestu zavarovalnice, pri kateri je zavarovan povzročitelj nezgode. Odškodninskemu zahtevku priložite izpolnjeno evropsko poročilo in vsa morebitna druga dokazila, ki pojasnjujejo okoliščine nesreče. Načeloma je poročilo dovolj za izplačilo škode, če seveda ni drugih okoliščin.

 

primer_izpolnjenega_evropskega_porocilaPrimer pravilno izpolnjenega poročila o prometni nesreči
 

prijava škode, škodni primer, avto, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje, avtomobilska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.