Hrana in pijača na poti

»Na potovanjih prisegam na manjše sendviče, a se izogibam uživanju hrane med vožnjo.«

Je pred vami daljša pot z avtomobilom? Pripravite se. Poskrbite za vzdrževan, varen avto, dobro počutje, in se opremite s prigrizki za na pot. Ta je lahko daljša, kot si mislite. Zastoji, gneča in ne pozabimo na priporočljive postanke za počitek in osvežitev. Na podlagi lastnih izkušenj predstavljam najboljšo pijačo in hrano za na pot.

Ne jejte med vožnjo, temveč se ustavite

Ker rad potujem in dobro jem, se pred daljšo potjo opremim. Držim se pravila, da se vsaki dve uri vožnje na hitro ustavim, se pretegnem, nadiham svežega zraka. Ob tem pa spijem primerno pijačo in pojem nekaj lahkotnega, kar me drži pokonci na poti.

 

Izogibam se uživanju hrane med vožnjo. Moti zbranost, avto je še bolj popacan, užitek v hrani pa dokaj omejen, predvsem na jedi, ki jih lahko držiš v eni roki.

 

Sam sem pred leti imel tudi dokaj neprijetno izkušnjo. Med vožnjo je sin, varno pripasan zadaj, jedel bonbone. Zataknil se mu je v sapniku. Pol minute kasneje, po agresivnem zaviranju in ustavljanju na odstavnem pasu avtoceste, se je k sreči vse rešilo. A odtlej ne tvegam več. Ni vredno.

 

Številne raziskave so pokazale, da hranjenje ali pitje med vožnjo kar za dvakrat poveča možnost, da povzročite prometno nesrečo.

 

Zakaj bi se omejeval? Raje se ustavim. Menim, da je takšen postanek na poti dobra investicija v varnost in prijetno doživetje. Tudi pot je lahko lepa, sproščena, vredna prijetnih spominov.

 

Voda je odlična, lahko pa tudi ledeni čaj

V poletni vročini potrebujete še več tekočine. Izognite se alkoholu in napitkom z veliko dodanega sladkorja.

 

Odlična je voda, lahko z dodatkom limon ali limet, pomaranč, mete, melise. Zelo dobro se obnese tudi bezgov sok.

 

 

Predlog: Dobra ideja so tudi ledeni čaji. Izberite najljubši čaj, mu dodajte zelišča, malce soka limone. Ta je nujen, če je čaj zeliščni, saj sicer s časom potemni. Čaj lahko sladite z medom ali pa ga uživate kar takšnega, brez dodane sladkosti.

 

Še namig: Eno izmed plastenk s pijačo napolnite malce manj kot do roba in jo zamrznite. Med potjo se bo postopno odtajala, hkrati pa prijetno hladila ostale dobrote v hladilni torbi.

 

Hrana za na pot:  »Prava« hrana ali sendviči?

Hmm, odločitev ni nujno črno bela. Sendviči so lahko zelo dobri. Na poti prisegam na manjše sendviče. Ravno dovolj velike, da potešijo najhujšo lakoto, a ne uspavajo s preveliko količino sestavin in kruha.

 

Skrivnost je v več manjših obrokih.

 

Sendvič naj ima tudi več zelenjave, »mesni« del pa ni nujno zgolj takšna ali drugačna klobasa. Daleč od tega.

 

 

Predlog: Tunin file, popražen in nato uporabljen v sendviču z ajdovim kruhom, listom solate, rezino avokada, nekaj rezinami paprike in poljubnim namazom. Takšen zrezek vas bo zlahka nasitil, zato so rezine kruha lahko precej tanke.

 

Še bolje: Uporabite kar tortiljo in v njo zavijte bistvo svojega »sendviča«.

 

Solata primerna za na pot

Zagotovo, le na hladnem naj bo in dobro zaprta.

 

Predlog: Na špagete naribajte kumarico. Dodajte kalčke, baziliko, sok limete, malce oljčnega olja, sol in še več zelenjave, morda češnjev paradižnik ali redkvice. Tudi trdo kuhano jajce in nariban trdi sir bodo dobrodošli.

 

 

Še namig: Solato spakirajte v posodo s pokrovom in jo hranite na hladnem. Vitamini, minerali in hidracija v enem.

 

Kreativni prigrizek

Za vas imam predlog odlične malice – »snack«. Da ga pojeste, potrebujete svojo dlan, žličko ali vilico in 5 minut na poti. Če kaj ostane, pa porabite na cilju svoje poti.

 

  • Kupite sladek krompir in ga specite v pečici. Približno pol ure pri 200° C.
  • Ohlajenega prerežite na pol, izdolbite meso in ga prihranite.
  • Zmešajte to meso s skuto in kislo smetano ter malce naribanega parmezana.
  • Solite  po okusu.
  • Napolnite sladek krompir in pecite še 10 minut pri 200 °C.
  • Zavijte v alu folijo in shranite na hladnem. Zdrži kakšen dan.

 

 

Morda vas zanima 12 zlatih pravil shranjevanja hrane.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

avto, potovanja, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.